542 vizualizări 13 iun 2018

Potrivit unui comunicat al MAI transmis miercuri seara, nu au fost înregistrate efecte deosebite cauzate de ploile abundente, însă angajaţii MAI din judeţele vizate de avertizarea cod roşu, respectiv Timiş şi Caraş Severin, au fost mobilizaţi pentru a putea interveni în cel mai scurt timp, dacă situaţia o va impune.

În ţară, peste 3.300 de pompieri cu peste 2.200 de mijloace tehnice sunt gata de intervenţie în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase.

De asemenea, mai arată MAI, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, iar în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate produce inundaţii.

Pompierii au intervenit, miercuri seara, în localitatea Borlova, din judeţul Caraş Severin, unde viitura a înconjurat o casă în care se aflau o femeie şi doi minori. Persoanele au fost evacuate preventiv prin improvizarea unui podeţ, iar la ora transmiterii acestei ştiri aceştia sunt în afara oricărui pericol.

„Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate cod roşu, cu precizarea că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenţii Timişului aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte confluenţă cu râul Bistra, afluenţii de stânga ai Bistrei – aval S.H. Voislova Bucova, Pogăniş – bazin superior amonte S.H. Brebu, Tău – bazin superior amonte S.H. Soceni, judeţul Caraş-Severin”, arată MAI în comunicatul citat.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce până în jurul orei 24, cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Goleţ – bazin superior, Timiş – afluenţii mici de dreapta aferenţi sectorului S.H. Caransebeş şi Bistra Mărului – afluenţii aferenţi sectorului aval acumularea Poiana Mărului.

Citește și: