Alexandru Costea
588 vizualizări 3 iun 2019

„Nu vom adopta prin OUG acest Cod (Administrativ-n.r.) până nu vom avea avizul CES, care, în şedinţa de săptămâna aceasta, a amânat luarea în discuţie", a spus Daniel Suciu.

Actul normativ urma să fie inclus în şedinţa Guvernului de joi, dar a fost amânat pentru o dată ulterioară.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) solicită Guvernului României să nu emită OUG pentru Codul Administrativ, ci adoptarea acestuia sub formă de lege, prin Parlament. FNSA mai cere interzicerea angajării în administaţia publică a celor care beneficiază de pensie de la stat.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice are, în transparenţă decizională, textul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) privind Codul administrativ al României.

Printre prevederile textului de OUG au rămas şi unele declarate neconstituţionale, precum pensiile speciale pentru aleşii locali.

De asemenea, potrivit sursei citate, hotărârile privind administrarea patrimoniului se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor locali în funcţie.

În forma proiectul de ordonanţă de urgenţă sunt o serie de reglementări cu privire la persoanele care au dreptul să aibă un cabinet sau cancelarie în subordine, printre care se numără primari, viceprimari, dar şi premierul, vicepremierul, ministrul sau secretarul din stat din cadrul Executivului.

Asociaţia Municiilor din România (AMR) a transmis Guvernului că este de acord cu adoptarea în procedură de urgenţă a Codului administrativ, depunând şi câteva observaţii la actul normativ.

În noiembrie 2018, judecătorii CCR au admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Opoziţiei cu privire la introducerea pensiilor speciale şi articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală sunt neconstituţionale.

Totodată, şeful statului critica, în sesizarea admisă de Curtea Constituţională, şi introducerea pensiilor speciale pentru unii dintre aleşii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene. Preşedintele Iohannis mai argumenta că legea privind Codul administrativ a fost adoptată de Parlament cu încălcarea principiului bicameralismului.

Citește și: