Daniela Timofti
603 vizualizări 3 oct 2018

“Am constatat-o cu urechile mele. Am fost în clasele respective, am adresat întrebări simple pentru copii. Am auzit un deputat spunând că le-am adresat întrebări pentru adulţi. Mă întreb dacă salutul «la revedere» o fi pentru adulţi, că n-au putut răspunde nici la salut. Din punctul meu de vedere, este îngrozitor ca după cinci-şase ani de limbă română, câte patru ori pe săptămână, să nu poţi avea un mic dialog şi să spui că acest sistem trebuie conservat mai departe”, a precizat fostul ministru al Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, într-o conferinţă de presă privind activitatea pe care a avut-o la minister.

De asemenea, Popa a mai invitat parlamentarii care votează ordonanţe de urgenţă să meargă în şcolile respective, pentru a verifica situaţia.

“Nu verifică chiar nimeni ce se întâmplă la aceste clase? Îi invit pe toţi parlamentarii care vor trebui până la urmă să aprobe aceste ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, înainte de a le aproba, să meargă în clasele respective şi să vorbească cu elevii respectivi, să vadă care este nivelul de cunoaştere a limbii române. Şi apoi să voteze, în cunoştinţă de cauză. (...) Nu înţelegeau (n.r. - elevii) ce le vorbeam, şi nu am fost într-o clasă, dar în trei. Erau elevi de clasa a V-a şi a VI-a”, a mai adăugat fostul ministru.

Întrebat dacă rămâne în PSD, Valentin Popa a spus: “Prea multe decizii odată de luat. Nu mă întrebaţi despre viitor”.

Valentin Popa a demisionat, săptămâna trecută, din funcţia de ministru al Educaţiei. Decizia lui Valentin Popa a venit după ce UDMR i-a reproşat că a introdus în ordonanţa privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limbile minorităţilor o prevedere potrivit căreia orele de Limba şi literatura Română sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.

 ”Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR ca orele de Română la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să fie desfăşurate în limbile minorităţilor, de profesori de specialitate. UDMR doreşte revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susţinute - în afara normei de bază şi plătite suplimentar - de către învăţătorii de la clase care predau în limbile minorităţilor şi care, astfel, primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunţat-o pe doamna premier că demisionez”, a declarat Valentin Popa pentru Mediafax.Decizia lui Valentin Popa vine după ce UDMR i-a reproşat că a introdus anumite modificări în ordonanţa privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limbile minorităţilor. Ordonanţa 9/2018 prevede că, în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în şcolile minorităţilor erau susţinute de învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Kelemen Hunor l-a acuzat pe ministrul Valentin Popa că a luat două decizii în ultimele trei săptămâni cu care UDMR nu a fost de acord, reclamând faptul că Uniunea nu a fost consultată.

Citește și: