Gandul.info
Adriana Mit
312 vizualizări 7 dec 2017

Tăriceanu a fost întrebat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Arad, cum comentează criticile aduse de Departamentul de Stat al SUA cu privire la modificările Legilor justiţiei, declarând că “este o lipsă de informare”.

“Sunt foarte mulţi care se pricep la fotbal, la politică, la justiţie şi emit păreri. Eu prefer să discut cu cei care realmente sunt informaţi şi au şi competenţă. Adică mai degrabă aş discuta subiectele acestea cu membri ai Comisiei de la Veneţia, de exemplu, decât cu funcţionari din ministere care pe baza unor informări superficiale, sumare şi de foarte multe ori incomplete, ajung să ia poziţii şi decizii. Cred că este o lipsă de informare care a făcut să existe astfel de luări de poziţie publică”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Totodată, preşedintele ALDE a spus că în România nu se iau decizii în funcţie de “aprecierile pozitive sau negative ale unora sau altora”.

“În România nu stăm să ascultăm şi să ne conducem după aprecierile pozitive sau negative ale unora sau altora. Cred că este, în primul rând, responsabilitatea noastră. Nu într-un spirit excesiv naţionalist discut, că nu sunt genul acesta. Cred că până la urmă România are prin Constituţie definită formula statului. Statul român este un stat suveran. Prin urmare, ne revine nouă acest rol, societăţii româneşti şi instituţiilor legitime şi reprezentative, iar instituţia reprezentativă şi legitimă la nivel legislativ este Parlamentul. Sigur că Parlamentul ţine cont de opiniile din societate şi procesul prin care elaborăm acest pachet de legi cred că este atât de deschis şi de transparent încât cred că dăm un examen foarte bun şi o probă foarte bună de capacitate de a cuprinde toate aceste elemente”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Statele Unite au anunţat că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

”SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arăta în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

Citește și: