490 vizualizări 2 nov 2018

Tânărul grav rănit în explozia care s-a produs miercuri la un bloc de locuinţe din Piatra Neamţ este în continuare în stare gravă. Acesta nu a putut fi operat deocamdată, dar medicul său se declară oprimist, spune ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că tânărul rănit şi transferat la un spital din Belgia va fi operat luni, deoarece, potrivit spuselor medicilor din acel stat, pacientul mai are nevoie de tratament pentru stabilizare.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri că a primit raportul în ceea ce priveşte starea tânărului grav rănit în explozia care s-a produs miercuri la un bloc de locuinţe din Piatra Neamţ.

”Sunt 50 - 50, şansele. Nu a putut fi operat, doar curăţate plăgile, pentru că starea lui este încă foarte gravă. Medicul care-l ţine sub observaţie este optimist în ceea ce-l priveşte, deşi starea sa este forte gravă”, a declarat Sorina Pintea.

”România nu poate să trateze pacientul care are arsuri mai mari de 50 la sută din suprafaţa corpului. Aceasta este părerea mea, că nu se poate trata în România în condiţii de maximă siguranţă şi în condiţiile în care se afla acest pacient. În România există 11 paturi pentru marii arşi, deşi fizic ar putea exista mai multe, dar „în acel moment erau ocupate şi nu puteam da la o parte pe cineva”, a spus Sorina Pintea.

 

 

Potrivit acesteia, în România există 11 paturi pentru marii arşi, deşi fizic ar putea exista mai multe, dar „în acest moment sunt ocupate şi nu putem da la o parte pe cineva”.

Tânărul cu arsuri pe 65% din corp a fost transferat joi în Belgia, după ce a fost dus cu ambulanţa de la Piatra Neamţ la Iaşi în stare gravă, intubat şi ventilat mecanic, şi operat acolo.

O explozie urmată de incendiu s-a produs miercuri, într-un bloc din Piatra Neamţ, trei persoane fiind transportate la spital. Tânărul cu rănile cele mai grave a reuşit să iasă singur din bloc, iar apoi a leşinat.

 

 

 Întrebată de ce nu a fost adus pacientul la Iaşi cu un elicopter SMURD, ci pe cale terestră, Diana Cimpoieşu a spus că s-a luat această decizie deoarece condiţiile meteo nu au permis zborul elicopterului.

“Condiţiile meteo nu au permis zborul elicopterului, iar piloţii au anunţat că nu pot zbura din cauza vremii. Au apărut comentarii, dar atunci când piloţii spun că nu pot zbura, nu se poate” a explicat dr. Dana Cimpoieşu.

 

 

Cazul a stârnit controverse între şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, şi cei de la "Corupţia Ucide". Secretarul de stat i-a acuzat pe aceştia că au minţit când au scris că el a fost cel care a cerut o amânare în cazul transferului către Capitală a tânărului rănit în explozia din Neamţ, a cerut să fie retras mesajul, în caz contrar anunţând că îi va acţiona în instanţă. Reprezentanţii Corupţia Ucide au transmis, pe pagina de Facebook a organizaţiei, că tânărul rănit în explozia de la Piatra Neamţ nu a putut fi transferat la unul dintre spitalele din Bucureşti pentru că Raed Arafat ar fi cerut o amânare de 24 de ore a medicilor din acel judeţ pentru că nu există locuri libere.

 

 

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ au declarat că în urma exploziei la blocul de locuinţe de pe strada Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ, urmate de incendiu, au existat trei victime: ”Incendiul s-a propagat până la etajele superioare şi inclusiv la acoperiş.” 

 

 

Citește și: