272 vizualizări 23 aug 2009

PSD reacţionează acid după ce PD-L a dezvăluit o strategie de contraatac a partidului, centrată pe ideea că scandalul Băsescu-Desintco a fost generat de social-democraţi, miza fiind distragerea atenţiei de la un „tun” de 300 de milioane de euro. Suma ar reprezenta suplimentarea contractului de securizare a frontierelor, încheiat cu EADS, în 2004, iar suplimentarea ar fi fost deja parafată prin semnătura social-democratului Şerban Nicolae, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Nicolae a ripostat, atacând-o pe Elena Udrea, cdespre care se spune că e cea care a ridicat problema celor 300 de milioane de euro pentru EADS: „Probabil că doamna Udrea se consideră un agent excepţional al serviciilor secrete, dar livrează informaţii total eronate. Nu este vorba de o suplimentare. Am reanalizat, practic, Etapa I a contractului cu EADS şi am ajuns la o înţelegere, pe care abia urmează să o parafăm”. Nicolae susţine că, din cauza clauzelor de confidenţialitate, nu poate dezvălui amănuntele acordului cu EADS. Dar, pretinde el, „ar fi o imbecilitate să se susţină că noi, cei de la PSD, dăm un tun de 300 de milioane de euro, câtă vreme nicio sumă nu poate fi angajată fără acordul Ministerului de Finanţe. Fără semnătura ministrului Pogea nu s-ar face nimic. Ştim că s-au inflamat unii de la PD pe tema asta, dar au fost liniştiţi de colegii mai raţionali, care cunosc, tehnic, situaţia”.

Demnitarul social-democrat a explicat că, deşi contractul pe care România l-a încheiat cu EADS din 2004 e blocat din 2007, formal este în funcţiune. Dovadă şi faptul că sunt alocaţi 22 de milioane de euro, în bugetul pe 2009, pentru eventuale cheltuieli generate de acest contract. Necesitatea deblocării contractului cu EADS ar fi fost susţinută chiar de preşedintele Traian Băsescu, în CSAT. „Preşedintele a constatat că suntem în întârziere cu securizarea frontierelor, în contextul în care România a cerut aderarea la spaţiul Schengen, recomandând reluarea discuţiilor cu furnizorul de echipamente, adică cu EADS”, spune Nicolae, care conchide: „Ce am făcut acum a fost să aducem contractul în actualitate, adică, să ţinem cont, pe de o parte, de cerinţele Schengen şi de faptul că România, ca stat Schengen, nu va mai avea frontiere securizate cu Ungaria şi Bulgaria, iar pe de altă parte, de investiţiile pe care statul român le-a făcut în aceşti 2-3 ani, în securizarea frontierelor. Astfel, în nici un caz, suma totală a contractului nu o va depăşi pe cea iniţială, de 650 de milioane de euro”.

Citește și: