27 vizualizări 5 mai 2006
Sistemele educationale din UE esueaza in privinta romilor, care sunt expusi discriminarii si excluderii, astfel ca multi abandoneaza scoala devreme, ceeea ce ii impiedica sa obtina mai tarziu o slujba, se arata intr-un raport al Observatorului European al Fenomenelor Rasiste si Xenofobe (EUMC).

Autorii studiului sustin ca autoritatile tind sa discrimineze copiii romi considerand ca au nevoi diferite, probleme de comportament ori dificultati de invatare. O alta tendinta constatata in statele UE este plasarea frecventa a copiilor romi in scoli speciale ori pentru copii cu handicap, acest fenomen fiind intalnit mai ales in Ungaria, Slovacia si Cehia.

Aflat ieri la Bucuresti, Beate Winkler, director al Centrului European pentru Monitorizarea Rasismului si Xenofobiei, a precizat ca, intr-un an, si in Romania va fi implementata strategia pentru problemele romilor, expertii aflandu-se acum in stadiul de colectare si strangere a datelor, printr-un parteneriat intre Guvern, organizatiile internationale si nationale care se ocupa de acest subiect.

Rutko Kowckinscki, reprezentantul Forumului European, a explicat, in limba romani, ca, intai de toate, trebuie "lucrat la mentalitate", trebuie convinsa populatia din UE sa accepte si sa contribuie la implementarea acestor strategii.

La randul lui, Alexander Vladzchenko, directorul general al Directiei de Coeziune Sociala din cadrul Consiliului Europei, a afirmat ca tarile balcanice vor derula un program de pregatire a autoritatilor pentru o mai buna implementare a programelor pentru romi, pentru schimbarea mentalitatii, aceste actiuni fiind incluse in proiectul UE "Drepturi si tratament egal pentru romi". "Un obiectiv puternic al acestui program este constientizarea autoritatilor pentru fenomenul de antitiganism", pregnant si in Romania, a precizat Alexander Vladzchenko.

Conferinta internationala cu tema "Implementarea si armonizarea masurilor nationale si internationale privind ameliorarea situatiei romilor" a avut loc, miercuri si joi, la Bucuresti. Evenimentul a fost organizat de Guvernul Romaniei, sub egida presedintiei Comitetului de Ministri ai Consiliului Europei si sub auspiciile presedintiei Deceniului de Incluziune a Romilor, prin Agentia Nationala pentru Romi, in parteneriat cu o serie de organizatii internationale.

Citește și: