Alexandra Mortu
336 vizualizări 9 ian 2020

Transferul profesorului în România a fost autoritzat joi de către autorităţile chineze.

Luni de zile bărbatul acuzat, rudele lui, precum şi avocatul, au încercat din răsputeri să obţină acest transport prin diferite mijloace.

Marius Balo va fi transferat în România pe parcursul următoarelor douătrei săptămâni şi va fi incarcerat la Penitenciarul Rahova, potrivit liberatatea.ro.

„El îşi dorea foarte mult să ajungă în ţară, să îşi continue pedeapsa în România. Pentru el, era cel mai important obiectiv să îşi vadă ţara”, a declarat avocatul lui Marius Balo, potrivit sursei citate.

Potrivit unui comunicat al casei de avocatură care l-a reprezentat pe Marius Balo, clujeanul, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox, întemniţat de peste 5 ani într-un penitenciar din China,  a petrecut şi aceste sărbătorile de iarnă din 2018 în închisoare, „după ce promisiunile statului român că va fi transferat în ţară în cel mai scurt timp nu s-au adeverit”.

„La începutul lunii noiembrie, lui Marius Balo i s-a comunicat că şansele de a fi transferat pentru executarea restului de pedeapsă în România sunt foarte mari. Însă, până la această dată, nu s-a schimbat nimic cu privire la situaţia cetăţeanului român, care este în continuare deţinut în condiţii inumane. Presa internaţională a scris în repetate rânduri despre condiţiile similare cu tortura în care deţinuţii de cetăţenie străină sunt ţinuţi în penitenciarul de maximă siguranţă din Shanghai, de multe ori pentru fapte care nu au avut loc sau în urma aplicării unor pedepse exagerate faţă de faptele comise, aplicate în urma unor procese în care drepturile suspecţilor nu au fost respectate. Publicaţii de prestigiu au publicat informaţii despre programul de muncă forţată de peste 12 ore pe zi, lipsa de mâncare şi de căldură sau apă caldă, precum şi despre supra-aglomerarea închisorii în care stau cetăţenii străini, de multe ori 12 persoane într-o celulă”, se arată în comunicat.

 

 

Citește și: