Departamentul Social - Mediafax
1248 vizualizări 2 nov 2018

Povestea lui Alexandru, tânărul care a reuşit în mod miraculos să se salveze din incendiul care a izbucnit în urma unei explozii dintr-un bloc din Piatra Neamţ a impresionat românii din Diaspora. Astfel, conaţionalii din Belgia, ţara în care va fi tratat tânărul care are arsuri pe mai mult de 65% din corp, au pornit o campanie umanitară, pentru ca bărbatul să beneficieze de cel mai bun tratament şi de ultimele tehnologii în domeniul medical.

Deputatul PNL Pavel Popescu a povestit pe Facebooc cum în noaptea anterioară transferului în Belgia tânărul ars a intrat în operaţie şi în paralel s-a făcut o „celulă de criză” pe reţeaua de socializare Whatsapp din care făcea parte şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Cel mai dificil moment al situaţiei de criză a fost atunci când s-a descoperit că plăţile anterioare către spitalul din Charleroi nu au fost efectuate şi că managerul unităţii a afirmat căp nu acceptă pacientul decât după ce se virează sumele datorate de statul român. La acest punct s-a implicat premierul Viorica Dăncilă, care a semnat ordinele de plată.

”Asistenta (nr. a premierului) mă întreabă despre speţă. Îi spun că Sorina Pintea (MS), nu poate rezolva problema decât cu ajutorul premierului. Viorica Dăncilă ia legătura cu Sorina Pintea, îi dă OK-ul pentru plată (peste capul birocraţiei care da, ne omoară cu zile). Sorina Pintea mă sună şi îmi spune: “am rezolvat, fac a doua plată. Premierul a spus să vă mulţumesc”, a scris acesta pe Facebook.

Unul dintre iniţiatorii campaniei, Cornel Radu-Loghin, a postat pe Facebook un mesaj despre această acţiune umanitară, prin care solicită şi cazare în apropierea spitalului pentru tatălui tânărului, care va avea grijă de copilul său internat în Charleroi.

”Căutăm cazare în Charleroi, cât mai aproape de Grand Hôpital De Charleroi - I.m.t.r., Rue de Villers 1, 6280 Loverval, Belgium! Această cerere este pentru tatăl lui Alexandru Băiaşu, tânărul de 29 de ani, victima a incendiului din Piatră Neamţ, transferat ieri la acest spital. În acest moment, domnul Ionel Băiaşu a primit o camera la subsolul spitalului, o camera folosită de medicii de gardă, dar este o soluţie temporară. Va trebui să fie acolo, alături de Alexandru, săptămâni bune de acum înainte. (...) Vom publica periodic ce donaţii s-au făcut, cu păstrarea confidenţialităţii datelor personale a donatorilor”, a scris pe pagina sa de Facebook Cornel Radu-Loghin, unul dintre iniţiatorii campaniei.

La apel au răspuns imediat sute de români, care au distribuit mai departe mesajul sau au anunţat că vor face donaţii în conturile menţionate.

”Cu mare drag îl puteam găzdui la noi, stăm in Antwerpen!”, scrie Geta, ca răspuns la postarea pe Facebook.

”Frumos gest. Demn de urmat. Bravo!”, scrie şi Florin.

Mesajul a ajuns şi la fosta dirigintă a lui Alexandru, care scrie, emoţionată, despre fostul său elev, ”un tânar care nu s-a înstrăinat de fosta dirigintă în cei 9 ani de când a absolvit liceul. Vă rog din suflet sa îi fiţi alături în aceste clipe de mare cumpănă!”

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizau vineri că tânărul rănit în explozia de la Piatra Neamţ şi transferat la un spital din Belgia va fi operat luni, deoarece, potrivit spuselor medicilor din acel stat, pacientul mai are nevoie de tratament pentru stabilizare.

"Statul român asigură transferul şi tratamentul pacienţilor. Tatăl lui ştiu că a fost cazat în spital. (...) Am asigurat transferul şi asigurăm costurile tratamentului. Pentru copiii până în 18 ani, statul român asigură cazarea părinţilor," a explicat ministrul Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri dimineaţă, la Sibiu, că tocmai a primit raportul privind starea tânărului grav rănit în explozia de miercuri, de la un bloc de locuinţe din Piatra Neamţ.

”Sunt 50 - 50, şansele. Nu a putut fi operat, doar curăţate plăgile, pentru că starea lui este încă foarte gravă. Medicul care-l ţine sub observaţie este optimist în ceea ce-l priveşte, deşi starea sa este forte gravă,” a explicat Sorina Pintea.

”România nu poate să trateze pacientul care are arsuri mai mari de 50 la sută din suprafaţa corpului. Aceasta este părerea mea, că nu se poate trata în România în condiţii de maximă siguranţă şi în condiţiile în care se afla acest pacient. În România, există 11 paturi pentru marii arşi, deşi fizic ar putea exista mai multe, dar „în acel moment erau ocupate şi nu puteam da la o parte pe cineva.”

Tânărul cu arsuri pe 65 la sută din corp a fost transferat joi în Belgia, cu o aeronavă C-27J Spartan a Ministerului Apărării Naţionale, după ce a fost adus cu ambulanţa de la Piatra Neamţ la Iaşi în stare gravă, intubat şi ventilat mecanic şi operat acolo.

Potrivit ISU Neamţ, în urma exploziei, 13 apartamente au fost afectate. Alte 10 au uşile de la intrare distruse sau avariate de deflagraţie. Din cauza incendiului care a precedat explozia a fost distrus şi acoperişul blocului, pe o suprafaţă de cca 300 de metri pătraţi.

Filmul evenimentelor: La Bucureşti nu erau locuri

Directorul Spitalului din Piatra Neamţ, Codruţ Munteanu, şi deputatul PNL Pavel Popescu, ce s-a implicat în salvarea tânărului ars după explozie, fac radiografia intervenţiei, anunţând minut cu minut tot ce s-a petrecut, concluzia fiind aceea că birocraţia aduce disperare şi „omoară cu zile”.

„Imediat, noi l-am primit la UPU şi am dat primul ajutor, ţinut de noi, cu specialiştii noştri, am declanşat planul alb, adică toată atenţia şi toată grija, numai că rugămintea era de a-l transfera către Bucureşti. La momentul respectiv, nu am găsit niciun fel de soluţie să-l transferăm la spitalele din Bucureşti, nu erau locuri. Şi atunci am făcut apel la cabinetul domnului ministru Arafat, dânsul nu era în ţară, doamna secretară mi-a făcut legătura cu domnul director general, Călin Alexandru, ne-am sfătuit permanent cu dânsul şi am ajuns la concluzia că cea mai bună idee este să îl transferăm la Iaşi. L-au preluat colegii de la Iaşi stabil hemo-dinamic, după ce noi l-am explorat, i-am făcut şi tomografie. Au continuat prelucrarea plăgilor chirurgical”, a declarat pentru Mediafax managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Despre lipsa unui loc în spitalele din Bucureşti pentru tânăr a scris şi deputatul PNL Pavel Popescu a scris, vineri, pe Facebook. El a subliniat că după ce a luat legătură cu familia tânărului, l-a sunat miercuri pe ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

„Am sunat-o pe Sorina Pintea, MS. Pe la 20:30 m-a sunat înapoi, spunându-mi de caz. I-am spus atât: <Ştiu de caz, i-am găsit loc, haideţi să îl transferăm>. 20:56, trimit către Serge, Sorina Pintea şi doctorul Arafat cererea oficială de transfer, cu datele pacientului. Comunic cu Raed Arafat prin sms şi îmi confirmă că a inceput organizarea pentru transfer. 21:40 primesc un email de la Serge dar şi un mesaj pe telefon în care îmi spune: pacientul nu poate fi acceptat din cauză că plăţile pentru cei doi mineri pe care îi transferasem în luna iulie nu au fost făcute. Directorul spitalului dorea astfel un avans de 15.000 de euro. Între timp, primesc de la Sorina Pintea actele medicale şi le trimit spre evaluare lui Serge”, a scris deputatul.

La rândul său, medicul explică ce răspunsuri a primit de la colegii din Bucureşti: „La cele trei clinici din Bucureşti nu au fost locuri”.

Medicul Munteanu mai explică faptul că în Spitalul din Piatra Neamţ nu a stat pacientul foarte mult: „Derularea evenimentelor: la ora 13.45 am declanşat noi planul alb, la 14.02 pacientul cu arsuri multiple l-am preluat noi la UPU. Imediat am constituit echipa multidisciplinară şi am prelucrat tot ce s-a putut. La 14.30 din nou am luat legătură cu COSU, ca să informăm că evaluat pacientul avea arsuri de 70% şi 15-20% automat trebuie trimis spre Bucureşti şi transferul s-a efectuat la ora 16.45, de la noi. Tot suportul şi sprijinul logistic l-am avut, mai puţin nu am avut unde să-l ducem spre Bucureşti”.

Pe de altă parte, deputatul a mai adăugat că în acea noapte tânărul ars a intrat în operaţie şi în paralel s-a făcut o „celulă de criză” pe reţeaua de socializare Whatsapp din care făcea parte şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Spitalul din Belgia nu l-a preluat până nu s-au făcut plăţile anterioare

„Joi dimineaţă, 1.11. Eram în maşină încercând să caut soluţii. După eforturi îndelungate ale Sorinei Pintea, se face o plată în jurul orei 10:30. Imediat îl sun pe directorul spitalului din Charleroi care îmi spune că fiind zi de sărbătoare, nu poate verifica plăţile. Mai mult, îmi spune că nu poate accepta pacientul decât dupa efectuarea plăţilor şi pentru cei doi mineri transferaţi în iulie (28.000 de euro). Îl rog din suflet să facă o excepţie dar îmi spune că nu mai poate avea încredere în statul român. O informez pe Sorina Pintea. Începe un calvar birocratic între Casa de Asigurări de Sănătate şi Casa de Pensii care nu putea decide dacă poate face plata deoarece în cazul celor doi mineri, Casa de Pensii ar fi trebuit să o facă, fiind considerat accident de muncă. (...) O sun pe Sorina Pintea din nou. Disperare. Birocraţia dintre cele două case ne omora”, a mai scris liberalul.

Viorica Dăncilă a dat OK-ul pentru plată

Deputatul continuă relatarea şi explică faptul că s-a dus la Palatul Victoria să discute cu premierul Viorica Dăncilă despre situaţia în care se regăseşte tânărul ars.

„Ora 10:40, în maşină. Intru în clădirea Guvernului, sunt legitimat şi intru în sala de şedinţe unde tocmai se terminase o întalnire. Consilierul de stat Nelu Barbu, mă ghidează spre biroul premierului. Sunt întâmpinat de asistenta doamnei Dăncila căreia îi spun că vreau să discut urgent cu premierul. Mi se spune că premierul are o întalnire cu o delegaţie în fix două minute (era 10:58). Îi răspund: “Foarte bine. Unul din cele două minute, este al meu.” Asistenta mă întreabă despre speţă. Îi spun că Sorina Pintea (MS), nu poate rezolva problema decât cu ajutorul premierului. Viorica Dăncilă ia legătura cu Sorina Pintea, îi dă OK-ul pentru plată (peste capul birocraţiei care da, ne omoară cu zile). Sorina Pintea mă sună şi îmi spune: “am rezolvat, fac a doua plată. Premierul a spus să vă mulţumesc”, a scris acesta pe Facebook.

Potrivit acestuia, joi, la ora 14.21, ministrul Sănătăţii îi confirmă „deblocajul birocratic”. „Avionul are undă verde. 16:30, avionul decolează de la Iaşi, cu Alexandru”, a mai scris Pavel Popescu.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că starea pacientului transportat în Belgia este stabilă, subliniind că transferul nu a fost întârziat.

 

 

Citește și: