Florin Zafiu
645 vizualizări 20 nov 2018

„Pentru România există foarte multe lucruri utile: securitatea, justiţia se află pe listă. Dacă mă întrebaţi pe mine de priorităţi, vreau să văd finalizarea documentelor mele cât mai curând posibil, am propuneri pentru a permite poliţiei şi procurorilor să primească informaţii de peste hotare, dovezi privind activităţile criminale. Am nevoie (...) să fie adoptată şi multe alte lucruri”, a declarat Věra Jourová, comisarul european pentru justiţie, înainte de discuţia cu ministrul Tudorel Toader.

Deşi a refuzat să comenteze dacă România trebuie să oprească procedurile de revocare ale procurorilor de rang înalt, comisarul a subliniat că se aşteaptă ca ţara noastră să urmeze recomandările din raportul MCV.

„Mă aştept ca România să urmeze recomandările MCV. (...) Susţin ce este menţionat în MCV. Îngrijorarea mea este Parchetul European, care va începe să funcţioneze în 2020 şi mi-ar plăcea ca România să fie reprezentată acolo”, a mai spusVěra Jourová.

 

 

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat în urmă cu câteva zile, că recomandările din raportul MCV nu sunt obligatorii, aşa cum s-a vehiculat, însă sunt obligatorii standardele europene şi procesul ireversibil de legiferare. Toader a mai subliniat că fiecare recomandare are rolul său.

„Semantica spune că recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu şi m-aş bucura dacă aţi reţine - faptul că sunt obligatorii standardele europene. E obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. N-aş vrea să răspund întrebărilor nepotrivite. De aceea nu am ieşit public. (...) Toate recomandările au rolul lor”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În raportul MCV se recomandă suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

 

 

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. "Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

 

Mecanismului de Cooperare şi Verificare nu a fost conceput pentru a pedepsi, ci pentru A AJUTA, a reamintit joia trecută Comisia Europeană, care asigură autorităţile de la Bucureşti că nu ia decizii influenţate politic. Observaţiile din rapoartele MCV sunt sprijinite şi de concluziile celorlalte instituţii europene, iar toate arată în aceeaşi direcţie.

 "În primul rând, după cum a declarat prim-vicepreşedintele Timmermans, MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Obiectivul şi motivaţia este, bineînţeles, de a realiza progrese, pentru încheierea MCV. După cum am spus la prezentare, Comisia Europeană va raporta asupra progresului în timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politică. Întotdeauna ne străduim să prezentăm o analiză cât mai echilibrată şi obiectivă a situaţiei în cele două state membre (România şi Bulgaria - n.r)", a afirmat un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea Mediafax.

Reprezentanţii CE adaugă că observaţiile din rapoartele MCV făcute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei. Oficialii europeni amintesc şi de analizele realizate de Grupul de State Împotriva Corupţiei din Consiliul Europei (GRECO) şi de către Comisia de la Veneţia.

 "Observaţiile făcute în rapoartele noastre au fost susţinute puternic de concluziile de-a lungul anilor ale statelor membre din Consiliu. De asemenea, puteţi vedea analizele făcute de GRECO sau de către Comisia de la Veneţia - toate acestea arată înspre aceeaşi direcţie. Nu avem nicio agendă politică pe acest subiect. Ne îndeplinim misiunea cu care am fost încredinţaţi la momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană", a precizat sursa citată.

 La începutul şedinţei de guvern de joi, premierul Viorica Dăncilă s-a declarat dezamăgită de concluziile raportului MCV, mai ales că România a demonstrat că "e un partener loial şi corect al UE".

"Sunt dezamăgită de concluziile MCV, în condiţiile în care România a dovedit că e un partener loial şi corect al UE. Guvernl a fost în permanenţă în contact cu experţii CE şi a oferit argumente. Din păcate, am constatat că acestea au fost pur şi simplu ignorate. Nu putem fi de acord cu instituirea unor reguli şi să acceptăm ceea ce niciun alt stat membru nu ar accepta. Văd recomandări care vor să ignorăm prevederi legale instituite prin votul Parlamentului şi deciziile CCR, ceea ce constituie o încălcare a tratatului european. Ca premier cer tratament egal pentru ţara mea. Cred într-o Europă unită în care toţi cetăţenii se bucură de respect, dar şi de drepturi egale", a afirmat Viorica Dăncilă. Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, a anunţat Comisia Europeană, la prezentarea raportului MCV, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

 


"Raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Preşedintele Senatului şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat Comisia Europeană că intră într-o zonă politică ce nu e justificată.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache (PSD) a anunţat că Guvernul va contesta MCV la Curtea de Justiţie a UE. Parlamentul şi ministrul Justiţiei urmează să analizeze argumentele juridice şi politice din raportul prezentat de Comisia Europeană.

Deocamdată, Tudorel Toader nu a discutat cu nimeni în privinţa contestării raportului MCV la CJUE, dar după ce va vedea motivele acestui demers, nu va pregeta să reprezinte guvernul în faţa Curţii de Justiţie, dacă va fi nevoie.

foto: Hepta

Citește și: