Diana Grigore
182 vizualizări 5 oct 2019

„Zice doamna Dăncilă că nu se poate ţine rezidenţiatul tinerilor medici, apropo de spital, fiindcă nu avem ministru al educaţiei. Dragii mei, acum se organizează rezidenţiatul? Când trebuia să fie în noiemrbie. Te apuci de un examen naţional extrem de important pentru tinerii medici, te apuci n octombrie? păi nu ţi-ar fi ruşine PSD? Acest lucru, după părerea mea, ar fi trebuit să fie gata rezolvat, afişat, comunicat, cel târziu în martie, cel puţin cu jumătate de an înainte, să ştie tinerii absolvenţi ce au de făcut. Iată de ce este nevoie de România Educată, pentru a pune odată pentru totdeauna în ordine educaţia în România”, a declarat Klaus Iohannis, la Iaşi.

Şeful statului a adăugat că e o bătaie de joc a PSD la adresa românilor faptul că nici măcar nu au început lucrările la spitalul regional din Iaşi.

„Am tot auzit de acest mare spital regional de la Iaşi. E gata? Nu. Nici nu e început. O adevărată bătaie de joc la adresa românilor, pe care şi-a permis-o PSD şi îşi permite şi în continuare”, a susţinut Iohannis.

Social-democraţii îl acuză pe Klaus Iohannis că 8000 de tineri absolvenţi nu îşi vor putea da examenul de rezidenţiat la timp din cauza blocajului din Guvern, prin refuzul şefului statului de a numi un ministru interimar la Educaţie.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, din cauză că nu are cine semna cele şapte ordine de ministru necesare.

Sorina Pintea a declarat, vineri, că motivul amânării constă în faptul că nu are cine să semneze ordinul de examen, în condiţiile în care nu există ministru la Educaţie.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituţională între premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiţiei Ana Birchall.

CCR a decis pe 18 septembrie că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Totodată, şeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

Citește și: