31494 vizualizări 6 aug 2017

Ministrul de interne a explicat că au fost cazuri de persoane care au ieşit la pensie având vârste şi sub 40 de ani, însă acest lucru a fost posibil din cauza unei ordonanţe de anul trecut privind statutul poliţistului. 

”În mod normal, conform legii pensiilor militare din 2015, vârsta nu ar putea fi mai mică de 47 de ani. Avem un act normativ, vorbesc de ordonanţa 21 din anul 2016, care modifică nu legea pensiilor, ci statutul poliţiştilor, prin care s-a introdus un mecanism prin care angajatul, dacă i se desfiinţează postul, se reorganizează unitatea în care lucra, putea refuza orice altă funcţie şi putea alege să iasă din sistem cu orice drept de pensie. Asociind această prevedere cu posibilitatea să aibă o pensie cât salariul, sau mai mare, evident că oamenii aleg să plece din sistem la pensie decât să opteze pentru alt loc de muncă în sistem. Aceia (care s-au pensionat recent - n.r.) au folosit această prevedere din 2016, din Statutul poliţiştilor, şi nu Legea pensiilor militare”, a spus Carmen Dan la Antena 3. 

Rezolvarea sitiaţiei, a precizat ea, va fi prin modificarea statutului poliţistului.  

„Reglajul pentru a evita plecările din sistem la vârste tinere se va face în doi paşi. Primul pas s-a făcut deja la legea pensiilor astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariile. Al doilea pas va fi făcut prin modificările la statutul poliţistului, îndreptând aspectele care au fost introduse anul trecut. Vă asigur că în toamnă, când va fi modificat statutul poliţistului, această prevedere care dădea această posibilitate legală de ieşire la pensie până la vârsta de 47 de ani să fie revizuită”, a declarat Carmen Dan. 

Potrivit ministrului de Interne, sunt 202 persoane care au beneficiat de OUG 21 şi s-au putut pensiona la o vârstă tânără, pe o sumă de bani însemnată.

Reglajul pentru a evita plecările din sistem la vârste tinere se va face în doi paşi. Primul pas s-a făcut deja la legea pensiilor astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariile. Al doilea pas va fi făcut prin modificările la statutul poliţistului, îndreptând aspectele care au fost introduse anul trecut. Vă asigur că în toamnă, când va fi modificat statutul poliţistului această prevedere care dădea această posibilitate legală de ieşire la pensie până la vârsta de 47 de ani să fie revizuită.

Citește și: