20745 vizualizări 25 mai 2017

Comisia înfiinţată, în 2007, pe vremea ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi care a întocmit un raport un an mai târziu, contrasemnat de ministrul Cătălin Predoiu a identificat nereguli cu privire la evidenţa, păstrarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor clasificate din arhiva fostului serviciu secret al Justiţiei, se arată în documentul publicat de EVZ(facsimil aici).

Lista neregulilor:

- aceleaşi documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare ori volume în copie xerox.

- notele au anexate o serie de adrese, sentinţe sau decizii, exemplare ale cotidienelor centrale sau locale, care sunt evidenţiate cu marker-ul, o serie de documente nu prezintă titlu, iar numărul de înregistrare este scris cu creionul.  

- se remarcă ştersături cu pastă corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea pe suport de hârtie imprimată pe verso.

-unele rapoarte prezintă menţiunea „s-a făcut xerox, altele sunt xerocopii, precum şi menţiunea „nota e pe dischetanr.”. Notele prezintă particularităţile ciornei, sunt corectate şi subliniate. 

- au fost evidenţiate erori materiale cu privire la opisarea unităţilor arhivistice

-unităţile arhivistice de la nivelul Serviciului de Analiză, Sinteză şi Secretariat sunt create prin opisare dezordonată, fără a se putea stabili nici cea mai mică legătură între documentele dintr-o unitate arhivistică. 

„Din ordinul factorilor decizionali anteriori, a fost dispusă operaţiunea de rescriere pe hard-disk-urile aflate în incinta Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie. Comisia nu a identificat Ordinul Ministrului Justiţiei prin care s-a dispus această operaţiune şi nici dacă au fost respectate prevederile legale pentru realizarea acestor demersuri. (...)În zona proximă de depozitare a arhivei, comisia a identificat un multifuncţional xerox, activat prin cheie de acces, folosit anterior pentru executarea de copii xerox după documentele aflate în arhivă”, se mai arată în raportul contrasemnat de Predoiu. 

La nivelul Servciului de Informaţii clasificate din MJ, a fost identificată o arhivă redusă de documete apartinând fostei DGPA şi fostei SIPA care însă fie nu sunt înregistrate, fie sunt înregistrate defectuos în registrele speciale ale acestui serviciu. Potrivit raportului, această arhivă a fost inventariată de o comisie formată din Paul Dumitriu, Nicolae Neagoe, Flavius Crăznic şi Aldea Nicolae, desemnaţi prin ordin de fostul ministru al Justiţie Monica Macovei (106/C/03.02.2005). Documentele nu au fost însă înregistrate în registre speciale. 

„Comisia de inventariere menţionată a identificat documente clasificate, constând în note ale foste DGPA(materiale informative cu privire la posibile activităţi infracţionale săvârşite de magistraţi), acestea fiind înregistrate fără a avea rezoluţia Ministrului Justiţiei sau a unui secretar de stat, cu privire la modalitatea prin care aceste documente au fost trimise spre verificare organelor competente, conform legislaţiei penale în vigoare în materia sesizării unor activităţi infracţionale”, se arată în raport. 

Parte din aceste documente ar fi ajuns la Monica Macovei, însă nu se ştie dacă au fost restituite sau nu. 

„Membrii Coomisiei demnate prin OMJ nr106/C/03.02.2005 au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din MJ pe care le-a presat ministrului Justiţiei Monica Macovei. Comisia actuală (autoarea prezentului raport) nu a putut identifica şi nu cunoaşte dacă documentele clasificate (SSID, SS, S) ridicate de membrii comisiei prevăzute la pct. d au fost restituite de aceşti membri sau de către minsitrul Justiţiei, Monica Macovei, şi nici dacă alte măsuri de valorificare au fost depuse de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei”, se arată în raport. 

Predoiu: raportul comisiei de anchetă a fost trimis CSAT

Pe 15 mai, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a declarat că în timpul mandatului său nu s-a intrat în arhiva SIPA, precizând că raportul comisiei de anchetă cu privire la această arhivă a fost trimis către CSAT.

"Raportul (comisiei de anchetă privind arhiva SIPA - n.r.) a fost trimis la CSAT. În timpul mandatului meu nu s-a intrat în arhiva SIPA, arhiva a rămas sigilată pe toată durata mandatului meu", a declarat fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu a afirmat că a cerut comisie un raport pentru că înainte de mandatul său se intrase în arhiva SIPA.

Fostul ministru al Justiţiei a precizat că nu poate comenta conţinutul raportului pentru că acesta nu este public.

"În mandatul meu arhiva a fost sigilată, uşa arhivei a fost sigilată şi nu s-a intrat în arhiva SIPA. Ministerul Justiţiei nu are nicio atribuţie legată de gestionarea de arhive de servicii de informaţii, are cu totul alte atribuţii. Raportul acela era o dare de seamă, nu era o recomandare legată de ceea ce trebuie făcut cu arhiva SIPA. (...) Cât am fost eu în mandat nu îmi aduc aminte să se fi discutat în CSAT despre acel raport", a conchis Cătălin Predoiu.

Citește și: