Mihaela Gidei
216 vizualizări 14 sep 2018

„Discuţiile au fost toate despre coordonarea activităţii de intervenţie pentru situaţii de urgenţă. Asta a fost discuţia: unde eram, cum am făcut, pregătirea - acestea au fost singurele discuţii. Nu pot să spun absolut niciun reproş. Iar în calitate de martor, nu pot să dau amănuntele discuţiei”, a spus Raed Arafat, despre discuţia cu procurorii militari de la Secţia Militară a Parchetului General.

Secretarul de stat în MAI a mai spus că, la şedinţele la care a participat, înainte de protestul din 10 august, nu s-a pus problema unei tentative de lovitură de stat.

„Nu s-a discutat aşa ceva, cel puţin atunci. Nici vorbă. Chiar nu se ştia că va apărea situaţia care va apărea, la şedinţele la care am participat. (...) Centrul de comandă este pe componente şi e unul integrat, depinde de situaţie. Eu am fost în Minister şi am fost în componenta de situaţie de urgenţă. În componentă pentru situaţie de urgenţă am fost eu, împreună cu inspectorul şef ISU şi alţi colegi de la DSU, care unii dintre ei acolo au locul de muncă 24/24. E un centru activ tot timpul”, a mai spus Raed Arafat.

Acesta a mai spus că, la mitingul din 10 august, au fost 34 de echipaje medicale.

„Iniţial, am avut 17 echipaje, din care trei, cu medic. După ce a escaladat situaţia, au fost suplimentate până la 33-34 de echipaje. Iniţial, am avut trei medici pe maşini, restul, personal paramedical. După completarea echipajelor, am ajuns la zece medici şi restul echipaje paramedicale. (...) S-a dat propunerea de suplimentare când a crescut numărul peersoanelor care se prezentau. Propunerea mi-a dat-o inspectorul-şef al ISU Bucureşti. Dar suplimentarea nu a fost deodată, ci treptat, câte trei echipaje. (...) Cel puţin la nivelul structurilor care au invervenit din partea noastră, au fost oameni expuşi, pentru că au lucrat şi ei în condiţii fără mască de protecţie. Nu am informaţii ca cineva să fi suferit pe o durată care să necesite îngrijiri medicale. Cel puţin nu mi s-a adus la cunoştinţă.”, a mai spus Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, s-a prezentat la sediul Parchetului General pentru a fi audiat de procurori în dosarul protestelor din 10 august. Acesta a refuzat să dea declaraţii la intrarea în instituţie, precizând că va comunica detalii după audiere.

De asemenea, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Gheorghe Nucu Marin, a fost audiat săptămâna aceasta de procurori. El a declarat că nu are informaţii că manifestaţia ar fi fost finanţată din străinătate.

Procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înregistrat peste 700 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august.

Şeful DSU, Raed Arafat, a precizat după proteste că informarea potrivit căreia gazele lacrimogene conţin substanţe conform normelor europene şi că cei expuşi nu sunt în pericol reprezintă o intenţie de a linişti populaţia, nu executarea unui ordin politic şi nici „nu ţine partea” Jandarmeriei.

„Am dat comunicatul mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome solicitând a fi consultate şi să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează că pacient este recomandat să ajungi la spital sau la un medic. (...) Din păcate intenţia de a linişti populaţia care nu prezintă simptome sau semne, luând în considerare că peste 100.000 de persoane au fost la Piaţă Victoriei în noaptea de 10 August, a fost interpretată de către un grup de persoane că o diversiune şi o dezinformare din partea noastră. Interpretarea şi mai absurdă este că ţinem partea Jandarmeriei importriva populaţiei sau că am executat ordine politice şi că acest comnuicat este unul politic”, a scris Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pe Facebook.

Acesta a mai spus că, dacă cineva s-a simţit lezat de acea informare, îşi cere scuze, însă, ştiinţa este una pentru toţi ea neputând fi aplicată diferenţiat după dorinţele unora sau altora.

„Înainte să publicăm acest comunicat ne-am consutlat cu fabricanţii pe de o parte că să ne asigurăm de natură substanţei care a fost utilizată şi să nu ne bazăm numai pe informaţiile interne. Totodată, pe lângă documentarea şi datele obţinute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA am vorbit personal cu unul dintre specialiştii renumiţi în toxicologie de la centrul de toxicologie din New York. (...) După publicare pe site-ul DSU au fost multe comentarii şi jigniri la adresa noastră însă conţinutul comunicatului rămâne, din punct de vedere medical, unul valid şi anume dacă nu aveţi simptome sau probleme care să va îngrijoreze nu trebuie să va prezentaţi la UPU pentru un consult de rutină pentru că acesta nu va aduce niciun beneficiu iar medicul nu are cum să decidă ştiinţific că aţi fost expuşi la substanţele respective consultându-va la 5 sau 6 zile după expunere, medicul bazându-se doar pe declaraţia pacientului”, a mai spus Raed Arafat.În informarea menţionată de Arafat, DSU a precizat, miercuri, că la spital s-au prezentat mai multe persoane ce au fost expuse la gazele lacrimogene din Piaţa Victoriei, însă nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale, precizând că a luat legătura cu fabricanţii substanţelor ce au confirmat că ele se încadrează în standardele europene.

„În urma apariţiei unor afirmaţii despre efectele pe termen mediu şi lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unităţile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în data de 10 august 2018, în Piaţa Viaţa Victoriei, la momentul utilizării substanţelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale. În cursul zilei de astăzi (miercuri,n.r.), conducerea DSU a luat legătura cu fabricanţii substanţelor utilizate, care au confirmat faptul că substanţele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene şi internaţionale. De asemenea, fabricanţii au subliniat că astfel de substanţe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite şi de alte forţe de ordine din Europa şi din lume”, au scris reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) pe Facebook.

În acelaşi mesaj se mai arată că în ceea ce priveşte efectele pe care le are această substanţă asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis.„Conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor şi a feţei la momentul expunerii şi prin tratamente specifice iritării tegumentelor şi a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă. În concluzie, nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţă pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substantelor lacrimogene, decât în situaţia excepţională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultarea unui medic”, mai spune DSU.

Citește și: