929 vizualizări 22 feb 2019

Vladimir Plahotniuc, controversatul lider al Partidului Democrat (PDM), este suspectat că ar fi orchestrat o operaţiune de spălare de bani în Rusia, valoarea prejudiciului fiind de aproape 600 de milioane de dolari, au anunţat autorităţile ruse, cu doar două zile înainte de alegerile din Republica Moldova.

"A fost confirmat că cetăţeni din Rusia şi Moldova au înfiinţat un grup infracţional internaţional cu scopul de a efectua operaţiuni ilegale în valută. Organizatorii acestei activităţi ilegale au fost Vladimir Plahotniuc şi Veaceslav Platon, care au cetăţenia rusă", a anunţat, vineri, o reprezentantă a Ministerului de Interne de la Moscova.

Moscow: Vlad Plahotniuc and Veaceslav Platon - organizers of the scheme to illegally export over 37.000.000.000 rubles from Russia https://t.co/Ij6C3kTaWJ pic.twitter.com/14G0aiUYqg

— Moldova.org (@moldovaorg) February 22, 2019

În perioada 2013-2014, membrii acestui grup infracţional au transferat valută din conturile unor entităţi legale de la Bank Zapadny şi Russkiy Zemelny Bank către conturi ale unor nerezidenţi deschise la BC Moldindconbank SA şi la alte organizaţii străine, sub pretextul vânzării de valută. "În total, peste 37 de miliarde de ruble au fost transferate în afara Rusiei", a declarat Irina Volk, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne, potrivit agenţiei de ştiri Tass.

Partidul Democrat neagă acuzaţiile şi susţine că dosarul este unul fals:

„PDM consideră că instituţii din Federaţia Rusă desfăşoară acţiuni de intimidare, abuz şi şantaj împotriva liderului partidului, Vlad Plahotniuc, inventând cu două zile înainte de alegeri un dosar fals pe numele său”, transmit membrii partidului.

La sfârşitul anului 2017, Tribunalul Basmanny din Moscova a dispus arestarea "in absentia" a lui Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM, centru-stânga, proeuropean), principala formaţiune din coaliţia de guvernare de la Chişinău, decizia instanţei având legătură cu un caz de tentativă de omor.

Anunţul Ministerului rus de Interne survine cu doar două zile înainte de alegerile legislative din Republica Moldova.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat recent de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, pentru Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), formaţiunea preşedintelui prorus Igor Dodon, ar vota 26% dintre participanţii la sondaj, cu 3 puncte procentuale mai puţin faţă de sondajul IMAS din ianuarie, potrivit cotidianului Timpul.

Democraţii lui Plahotniuc ar acumula 19,4%, comparativ cu 18%, în sondajul din luna ianuarie.

Pentru blocul ACUM (proeuropean) ar vota 16,8% din respondenţi. Alianţa electorală condusă de Maia Sandu şi Andrei Năstase a pierdut 2,2 puncte procentuale în decurs de o lună.

A patra forţă politică ce are şanse de accedere în Parlamentul de la Chişinău, Partidul Şor (prorus), a crescut de la aproximativ 7% în ianuarie, până la 7,5%.

Studiul sociologic a fost realizat în perioada 3-16 februarie pe un eşantion de 1521 de respondenţi. Marja de eroare este de +/-2,55%.

Joi, Maia Sandu şi Andrei Năstase, liderii blocului electoral ACUM (proeuropean), au declarat că „există suspiciuni rezonabile” că ar fi fost otrăviţi cu mercur, sugerând că suspectează că actualul Guvern moldovean ar avea legătură cu acest incident. PDM a negat prompt acuzaţiile în acest sens.

Liderii blocului ACUM Platforma DA şi PAS au afirmat că, în urma mai multor teste, au fost depistate cantităţi exagerate de metale grele în sânge. Iar medicii au susţinut că o astfel de acumulare nu poate fi explicată în mod natural.

„Sunt nişte lucruri pe care nu putem să le luăm în serios, în contextul atacurilor pe care le comite această guvernare în raport cu cei care le pun în pericol aflarea mai departe la putere”, au declarat liderii ACUM.

Old habits die hard, no? https://t.co/j7P4OKCmSg

— Daniel Tufeanu (@DanielTufeanu) February 21, 2019

„A fost o perioadă în care am avut probleme de sănătate, am mers şi am făcut teste. Am descoperit că avem un conţinut exagerat de metale grele în sânge şi acest lucru mi s-a întâmplat şi mie, şi domnului Năstase”, a declarat Sandu.

„Vă spun cu toată certitudinea că suntem ţinta unor atacuri mişeleşti din partea acestei guvernări, care ne doreşte morţi. [...] Ei au atentat la viaţa şi sănătatea noastră prin metale grele. Unul din acele metale este mercurul. La mercur s-a apelat şi împotriva mea şi împotriva Maiei Sandu şi a domnului Machedon şi a unor colegi de ai noştri”, a susţinut şi Andrei Năstase.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat pro-occidental a negat acuzaţiile şi a declarat că ”acuzaţii ciudate au fost aduse în ultimele zile şi devin din ce în ce mai fantastice. Din nefericire, campaniile electorale din Moldova întrec uneori regulile bunului-simţ”. Duminică, 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare.

 

Citește și: