Departamentul Economic
749 vizualizări 9 oct 2018

Discuţiile au avut loc marţi, în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, unde fermierii au cerut eliminarea măsurii impuse de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA) de a procesa termic carnea de porc din fermele aflate la mai puţin de 10 kilometri distanţă de focarele de pestă porcină.

”Vrem să se scoată prevederea privind procesarea termică, deoarece exploataţiile comerciale sunt blocate. Cerem să se găsească o măsură legală, o hotărâre de guvern sau o prevedere în acest sens”, a declarat deputatul George Scarlat.

Unul dintre fermierii prezenţi la dezbatere a explicat că este blocat din 2 septembrie până pe 13 octombrie, când ar urma să iasă din supraveghere, dar i se pune condiţia să taie porcii şi să proceseze termic carnea.

”200.000 de porci. Trebuie să îi tai. Am avut pierderi de 20 de miliarde (n.r. lei vechi, echivalentul a 2 milioane de lei)”, s-a plâns acesta.

Fermier: Ori încalc legea, ori îi las să moară

”Cerem să ni se dea voie să tăiem porcii fără tratament termic. Eu sunt nevoit de luni să încalc legislaţia. O să o duc la magazinele mele. Ce să-mi facă? Am două alternative: ori să tai, să încalc legea, ori să îi las să moară”, a adăugat fermierul.

Reprezentantul fermei Agrisol reclamă că a umplut toate boxele şi mai are spaţiu de depozitare a porcilor pentru o săptămână.

”Aici există un flux: săptămânal, se montează, fată, se transferă purcei. Acum, că suntem blocaţi, nu mai avem unde să îi ţinem. Avem zeci de mii de euro pierderi zilnice, nu mai facem faţă cu furajele pentru animalele mari. Am ajuns să nu intrăm în hale: porcii se mănâncă între ei”, a descris situaţia fermierul de la Agrisol.

 

Vouchere de alimente pentru particularii care au rămas fără porci

Fermierii îşi doresc să se permită crearea, în cel mai scurt timp, a unui ”cordon” de 10 kilometri în jurul fermelor, prin interzicerea creşterii porcilor în gospodării. Astfel, riscul ca virusul să ajungă înspre exploataţii va scădea foarte mult. ”Imaginaţi-vă ce înseamnă să blocaţi ferme de 90-100.000 de porci”, a precizat reprezentantul Agrisol prezent la dezbatere.

De asemenea, fermierii susţin că populaţia trebuie să conştientizeze că, în situaţia unei ţări infestate cu pestă porcină africană, s-ar putea propune oferirea de vouchere pentru alimente, asemenea celor de vacanţă, în locul activităţii de creştere a porcilor. 

Până pe 4 octombrie, virusul pestei porcine africane a fost identificată în 240 de localităţi din 13 judeţe, cu 980 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale, potrivit ANSVSA.

 

Citește și: