Mihaela Gidei
Alina Botezatu
4396 vizualizări 11 oct 2018

Carmen Adamescu a declarat, joi, la ieşirea din arest că „viaţa bate filmul”. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus pe numele ei arest la domiciliu, ea fiind vizată într-un dosar de delapidare.

„Viaţa bate filmul”, a spus Carmen Adamescu la ieşirea din arest, după ce a petrecut o noapte după gratii.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au încuviinţat cererea procurorilor şi au dispus, joi, arest la domiciliu pentru pentru 30 de zile pe numele lui Carmen Adamescu, în dosarul în care aceasta este acuzată de delapidare.

Decizia vine după ce Carmen Adamescu a fost reţinută, miercuri, de către ofiţerul de caz din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economic, după a audiat-o pe aceasta mai multe ore.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţă joi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Carmen Adamescu, ea fiind acuzată de delapidare.

„În fapt, în perioada octombrie 2004 – iulie 2017, în mod repretat, cu intenţie şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al persoanei vătămate „U. S. C” S.A., inculpata Adamescu Carmen a însuşit:

a) în favoarea a 4 societăţi comerciale controlate de aceasta, suma totală de 44.895.390,97 lei, prin încheierea cu aceste societăţi a unor contracte fictive, de natură a crea aparenţa ieşirii licite a acestei sume din patrimoniul persoanei vătămate (contracte de management/consultanţă în afaceri, contracte de prestări servicii, contracte de intermediere comercială);

b) în interes personal, suma de 3.049.547,67 lei, fie prin ridicare directă în numerar din casieria persoanei vătămate, fie prin efectuarea unor plăţi din conturile bancare ale persoanei vătămate”, arată procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

„În fapt, în perioada octombrie 2004 – iulie 2017, în mod repretat, cu intenţie şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al persoanei vătămate „U. S. C” S.A., inculpata Adamescu Carmen a însuşit:

a) în favoarea a 4 societăţi comerciale controlate de aceasta, suma totală de 44.895.390,97 lei, prin încheierea cu aceste societăţi a unor contracte fictive, de natură a crea aparenţa ieşirii licite a acestei sume din patrimoniul persoanei vătămate (contracte de management/consultanţă în afaceri, contracte de prestări servicii, contracte de intermediere comercială);

b) în interes personal, suma de 3.049.547,67 lei, fie prin ridicare directă în numerar din casieria persoanei vătămate, fie prin efectuarea unor plăţi din conturile bancare ale persoanei vătămate”, arată procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Carmen Adamescu a fost reţinută miercuri, după ce a fost audiată mai multe ore. Potrivit sursei citate, aceştia au propus magistraţilor Tribunalului Bucureşti arestul la domiciliu pentru Carmen Adamescu pentru 30 de zile, cei din urmă fiind aşteptaţi să se pronunţe în cursul zilei de joi.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au percheziţionat miercuri dimineaţă locuinţele mai multor persoane din Bucureşti, bănuite că sunt implicate în infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare. Potrivit unor surse Mediafax, firmele ar fi controlate de Carmen Adamescu, fosta soţie a lui Dan Adamescu.

”La data de 10 octombrie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pun în aplicare 7 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi evaziune fiscală. Din cercetări a reieşit că persoanele bănuite, în virtutea funcţiilor de conducere deţinute în cadrul unei societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate <închirierea şi subînchirierea bunurilor proprii>, ar fi încheiat mai multe contracte de management, respectiv de prestări servicii, prelungite sau modificate prin acte adiţionale succesive, cu alte societăţi comerciale controlate direct sau prin intermediari. În baza acestor contracte, s-ar fi efectuat plăţi cu consecinţa prejudicierii societăţii, prin delapidarea acesteia cu sumele plătite în baza facturilor fictive emise de firmele controlate”, precizează IGPR într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Potrivit poliţiştilor, plăţile efectuate ilegal în conturile acestora sunt de aproximativ 43.000.000 de lei.

”De asemenea, persoane cu funcţii de conducere în cadrul societăţii prejudiciate sunt bănuite că şi-ar fi însuşit ilegal aproximativ 3.000.000 de lei, bani ridicaţi în numerar din casieria societăţii sau din cont, cu titlul de <avans spre decontare>, dar nereturnaţi. Verificările sunt continuate inclusiv în vederea determinării unui posibil prejudiciu adus bugetului statului, urmare a operaţiunilor economice fictive. Persoanele implicate vor fi conduse, pentru audieri, la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice”, se mai arată în comunicat.

Alexander Adamescu A DENUNŢAT contractele fictive din cadrul firmelor controlate de mama sa vitregă

Alexander Adamescu, fiul vitreg al lui Carmen Adamescu, a denunţat activităţile ilicite şi contractele fictive în cazul firmelor controlate de aceasta, au declarat pentru Mediafax, surse apropiate anchetei. Ulterior, a depus o plângere şi Unirea Shopping Center. Cele două denunţuri au fost reunite într-un singur dosar penal.

Unirea Shopping Center (SCDM) va lua toate măsurile legale pentru a se proteja împotriva încercărilor de spoliere continuă a patrimoniului de către Carmen Adamescu (Palade) şi familia ei, potrivit unui anunţ la bursă.

Societatea reclamă că aceasta a externalizat funcţia de director general al magazinului Unirea din centrul Bucureştiului către firma Pall D'or, care aparţine unor rude de gradul I, direct sau prin intermediul firmei Tycoon Finance Corporation, în schimbul unei plăţi lunare de 34.430 euro, mărită ulterior la 50.000 euro.

”Amintim că în tot acest timp Carmen Adamescu (Palade) era deja preşedinte al consiliului de administraţie cu o remuneraţie lunară de 10.000 euro”, arată comunicatul. Compania a fost notificată în 3 octombrie de Pall D'or, prin intermediul firmei de avocatură Dănescu şi Asociaţii, în vederea achitării sumei de 6 milioane de euro plus TVA. Unirea Shopping Center consideră că activitatea de conducere executivă a societăţii a fost externalizată în mod nejustificat către societatea Pall D'or, iar Carmen Adamescu a introdus ”clauze neruşinate”, de genul obligării companiei la achitarea unei sume compensatorii imense şi că a ascuns acţionarilor existenţa contractului de externalizare. Cu toate că în primă instanţă societatea Pall D'or a pierdut, aceasta a făcut apel, iar termenul de judecată a fost fixat pentru data de 10 octombrie 2018, mai arată comunicatul.

Dan Adamescu a falimentat societatea Astra Asigurări

Familia Adamescu nu este la prima problemă cu legea. Omul de afaceri Dan Adamescu a murit în ianuarie 2017, în timp ce executa o pedeapsă de 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru că mituise judecătorii în nişte dodare de insolvenţă. "Nu mai este printre noi. De ziua Unirii s-a dus. A fost o tortură. Asta a fost. O tortură. Cu semnătura judecătorilor şi a procurorilor. O tortură. S-a stins din viaţă la faimosul spital. Toţi judecătorii care au semnat sentinţa lui. Toţi care nu s-au uitat cel puţin pe documentele de la medici. Condiţiile din închisoare, toată lumea, tot sistemul, au ţinut un om şi l-au torturat. Pur şi simplu a fost toturat în închisoare, în spital şi uite că nu a mai putut să lupte. S-a dus să îşi facă operaţie la genunchi, a cerut să fie eliberat, îşi făcuse o treime din pedeapsă, toată lumea a spus că starea lui este foarte gravă, trebuie să plece acasă, nu mai poate să stea acolo, am cerut arest la domiciliu, orice numai să trăiască", a declarat Adriana Constantinescu, la România Tv.

Omul de afaceri Dan Adamescu era internat la un spital privat din Capitală. Familia acuza la finalul anului 2016 că nu a fost lăsată să îl vadă.

"Sora lui l-a văzut, dar nu mai pot intra rudele la el, pentru că acea cameră este sterilă şi nimeni nu se poate apropia, în afară de medici. Sora lui a cerut o vizită pentru luni, dar asta numai în cazul în care există îmbunătăţiri şi îl pot transfera la alt salon", a declarat atunci, pentru Mediafax nora lui Dan Adamescu. Femeia mai spunea, pe 26 decembrie, că omul de afaceri "a venit cu nenumărare bacterii din închisoare".

La finele lunii noiembrie 2016, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins cererea de eliberare condiţionată depusă de Dan Adamescu.

Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, în luna mai 2016, la patru ani şi patru luni de închisoare pentru că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă. Alături de el au fost condamnaţi şi patru magistraţi, la pedepse cuprinse între 3,4 ani şi 12 ani şi două luni. El a fost găsit vinovat că a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Dan Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care include ziarul România Liberă. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti.

Alături de fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, Adamescu a mai fost trimis în judecată în 20 decembrie 2016, pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor în dosarul falimentării Astra Asigurări, alături de alte opt persoane cu funcţii de conducere în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma provizorie de 788,9 milioane de lei. Totodată, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 714,08 milioane de lei.

 

 

Citește și: