Raluca Lazaroi
1875 vizualizări 10 oct 2018

Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Iaşi a finalizat miercuri amplasarea covoarelor dezinfectate pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în judeţul Iaşi.

“Echipele DRDP Iaşi, alături de DSVSA, au finalizat instalarea covorului dezinfectant pentru autovehicule pe DN 28, km7, Pod Şcheia, judeţul Iaşi, în cadrul măsurilor speciale de prevenţie sanitar-veterinară în perioada Sărbătorilor Iaşului, instituit de Comitetul Judeţean pentru Combaterea Bolilor. Pe drumurile naţionale din judeţul Iaşi astfel de puncte de dezinfecţie au mai fost instalate pe DN 24, km 159 (intrare Coropceni) şi pe DN 24C, km 36 (Bivolari). Măsura face parte din planul special de prevenţie sanitar-veterinară în perioada Sărbătorilor Iaşului, instituit de Comitetul Judeţean pentru Combaterea Bolilor” se arată în comunicatul instituţie.

Autorităţile din Iaşi anunţă că pelerinii vor fi controlaţi, indiferent dacă vin cu autoturismele proprii cu autobuze ori autocare, iar reprezentanţii Mitropoliei fac apel către aceştia să nu aducă produse din carne de porc.

“Îi rugăm să fie atenţi ce alimente aduc, există acele avertizări ale autorităţilor - să evite să aducă carne de porc, de exemplu, mai ales dacă vin din zonele afectate de pesta porcină”, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva începe joi, la ora 6:30 cu procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi depunerea lor pentru închinare şi se va încheia luni, după liturghie. Ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva este 14 octombrie.

De 15 ani, miile de flori care împodobesc catafalcul pe care este aşezată la Iaşi racla cu moaştele Sfintei Parascheva sunt aduse cu camionul, de o familie din Bucureşti, ca semn de mulţumire că rugăciunea le-a fost ascultată şi femeia a născut o fată.

”Când facem ceva cu plăcere, nu consideram că este un efort. Este o plăcere. Durează cam 8-10 ore până împodobim tot baldachinul, dar la asta se mai adaugă alte trei zile de muncă, înainte, care se întâmplă în Bucureşti până să ajungem aici. De atâţia ani, ne-am obişnuit şi cu transportul de la Bucureşti la Iaşi, ştim cum să fie legate, cum să fie strânse, ca să ajungă în regulă. Florile sunt proaspete, dar ne ajută şi Sfânta să reziste atât de mult”, a explicat pentru Mediafax, Giani Buştei.

Anul acesta, catafalcul va fi împodobit cu flori mov, lila şi magenta, dar din aranjamente nu lipseşte niciodată albul. Ca de obicei, înaintea sărbătorii, întreaga familie se adună pentru a decide alegerea florilor.

”Anul acesta, între flori predomină movul şi magenta. Cum alegem florile: ne strângem cu toţii, de la mic la mare, toată familia şi facem aranjamente şi refacem până când ne place tuturor. Am adus delphinium în mai multe nuanţe şi albastru şi mov, hortensii, crizanteme, antirrhinum, eustoma, trandafiri şi clematis. Albul nu lipseşte niciodată. Pentru noi, Sfânta Parascheva înseamnă foarte mult, o iubim, ne ajută tot timpul, suntem sănătoşi. Venim în fiecare an cu aceeaşi bucurie, cu acelaşi spor”, a spus Marylisa Buştei, fiica Florentinei Buştei, femeia care s-a rugat la Sfânta Parascheva şi a fost ajutată.

Anul trecut, Marylisa a născut şi ea o fată, pe care a botezat-o după numele Sfintei Parascheva.

Reprezentanţi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt încântaţi că familia din Bucureşti vine cu camionul plin de flori la Iaşi de fiecare dată, iar pentru biserică, sosirea lor este un prilej de bucurie şi de mulţumire.

“Este o jertfă impresionantă pentru că financiar, este o cheltuială foarte mare şi - cu toate că ar mai fi şi alte familii care ar putea sau ar dori să ajute - dânşii vor să facă acest sacrificiu de la an la an. Nu încep niciodată lucrarea de împodobire a catafalcul fără să meargă în Catedrală, să primească o dezlegare, o binecuvântare şi aşa, cu rugăciune îşi încep lucrul”, povesteşte purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.

 

Citește și: