316 vizualizări 4 apr 2006
Maiorul (r) Ilie Dicu, gasit vinovat de instigare la omor deosebit de grav in dosarul "Cluj `89", s-a prezentat ieri la arestul IPJ, pentru a-si ispasi pedeapsa. Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat in 21 martie la 15 ani de inchisoare, zece ani de interzicere a unor drepturi si degradare. Impreuna cu el au mai fost judecate cinci persoane: g-ral (r) Iulian Topliceanu, fostul comandant al Armatei IV, Ioachim Moga, fostul prim-secretar al Comitetului Judetean al PCR, col. (r) Valeriu Burtea, fost comandant al unitatii militare din Floresti, lt-col. (r) Ioan Cocan, fost comandant de divizion, si fruntasul Marian Bolbos. Daca Bolbos a fost achitat, Topliceanu a primit zece ani de inchisoare, Burtea si Cocan, cate noua, iar Moga, opt. Cei cinci trebuie sa plateasca la circa 80 de parti civile, in solidar cu MApN, circa 35 de miliarde de lei.

Ilie Dicu a fost comandant in cadrul UM 01278 Someseni. Potrivit planului de operatii activat dupa ce, in 17 decembrie 1989, Vasile Milea a lansat indicativul "Radu cel Frumos" (alarma partiala de lupta), iar Ilie Ceausescu a stabilit, impreuna cu Topliceanu, alinimentele de lupta, Dicu a comandat trupele dislocate la Hotelul Astoria, unde au murit patru oameni si au fost raniti zece.

Militarul s-a prezentat la poarta IPJ impreuna cu sotia, a fumat o tigara si s-a pus la dispozitia organelor. "Am respectat ordinele si, militar fiind, le respect si acum si respect decizia Justitiei. Dupa 16 ani de chin, daca acesta este adevarul gasit de Justitia romana, il respect, dar asa cum un comandant de nava nu-si paraseste nava, eu puteam sa-mi parasesc soldatii la Astoria. Obligatia mea a fost sa ies cu militarii la misiune si sa-i aduc inapoi", ne-a declarat Dicu.

Dintre restul condamnatilor, numai Cocan se afla la Cluj-Napoca si asteapta sa fie ridicat de la domiciliu.

Citește și: