Departamentul Social - Mediafax
856 vizualizări 22 ian 2019

Augustin Lazăr a spus că OUG care permite repunerea în termen a celor condamnaţi de complete de 5 judecători nelegal constituite, anunţată de Tudorel Toader, trebuie analizată cu atenţie şi că se pare că există un joc politic pentru a fi adoptate măsuri politice, nu juridice.

„Am auzit şi eu de această intenţie, de a realiza un proiect de Ordonanţă. Nu am văzut acest proiect şi mă gândesc că cei care vor lucra la el, dacă într-adevăr va fi materializat, vor trebui să se gândească, să analizeze, să stabilească raporturile juridice, pentru că securitatea raporturilor e un principiu constituţional. Nu putem cu uşurinţă să umblăm la hotărâri definitive şi să creăm în opinia juridică o imagine ca o hotărâre judecătorească poate fi schimbată după caz sau după cum există o orientare sau alta. Hotărârile definitive au putere de lege”, a declarat Augustin Lazăr, la Digi24.

 

Procurorul general a mai spus că legea penală nu retroactivează, iar judecătorii constituţionali au jurisprudenţă care atrage atenţia acestui lucru.

„O ştie şi domnul ministru. Însă, s-ar părea că jocul politic e de aşa natură încât trebuie să adopte o anumită cale, care e mai mult politică decât juridică. Ba, juridică eu aş zice că nu prea este, pentru că va fi foarte, foarte dificil să ne explice cineva cum va explica printr-o notă de fundamentare cineva neretroactivitatea legii penale şi cum în acest caz legea penală ar trebui să retroactiveze”, a spus Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat duminică faptul că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite.

 

"Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Vom putea face contestaţie în anulare, iar instanţa în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovaţi vor plăti", a declarat ministrul Justiţiei, la România Tv.

 

Întrebat când va fi emisă ordonanţa, Toader a menţionat: "OUG e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun, soluţia, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil"

Citește și: