Nicolae Oprea
1029 vizualizări 3 dec 2018

Zeci de persoane cu dizabilităţi au venit luni, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 din Bucureşti, unde fusese organizată o bursă specială, în colaborare cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru aceste categorii sociale, denumită ”Pot ce poţi şi tu. Angajează-mă”.

Aproape 20 de agenţi economici au ofertat peste 350 de posturi, dintre care 253 pentru muncitori calificaţi, 54 pentru muncitori necalificaţi, 39 pentru cei cu studii medii şi 6 posturi pentru cei cu studii superioare.

Printre cei care îşi căutau luni un job, se numără şi câteva persoane nevăzătoare.

”Eu am două calificări universitare, licenţiat în istorie gradul I, precum şi un master, dar am rămas fără vedere acum patru ani, din cauza unor probleme de sănătate mai vechi. Cu toate acestea, am făcut şi facultate şi master. Momentan, caut un job pe domeniul Culturii. Din Învăţământ am fost expulzat, pentru că în învăţământul de masă nu ne mai acceptă pe noi, nevăzătorii”, a explicat pentru Mediafax, Tudor Blându (39 de ani).

Din cele 6 posturi cu studii superioare puse ”la bătaie” la bursa de luni, niciunul nu este pentru Tudor, acestea fiind: inginer mecanic, inginer instalaţii pentru construcţii şi proiectant inginer instalaţii.

”Caut un job pe calculator, mai uşor, nu foarte specializat, lucruri mai uşoare, ce putem noi să facem”, spune şi Cristian Costea (53 de ani) tot nevăzător.

Angajatorii care încadrează persoane cu dizabilităţi nu mai sunt obligaţi să plătească taxele echivalente unui salariu minim pe economie.

”Când angajează persoane cu dizabilităţi, angajatorii nu mai sunt obligaţi să plătească taxa echivalentă unui salariu minim pe economie la bugetul de stat. Acest aspect, împreună cu subvenţia pe care o acordă Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, respectiv 500 euro, trebuie să constituie un factor motivator pentru toţi angajatorii care doresc să angajeze persoane cu dizabilităţi. Îmi doresc ca ziua de 3 decembrie să nu fie doar o zi de conştientizare a importanţei şi rolului persoanelor cu dizabilităţi în societate, ci şi o şansă, pentru cât mai multe persoane cu dizabilităţi, de a intra pe piaţa muncii prin intermediul acestor burse”, a declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, celebrată la nivel mondial în data de 3 decembrie, a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite şi reprezintă un prilej de a reafirma rolul important pe care aceste persoane îl au în societate şi în comunitate.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, în care afirmă că aceste persoane demonstrează zi de zi că orice obstacol poate fi înlăturat şi că oferă necontenit un exemplu de curaj.

”3 decembrie este ziua în care celebrăm, la nivel mondial, persoanele cu dizabilităţi, oameni curajoşi şi determinaţi, cărora le datorăm respect pentru rolul lor important în comunitate şi pentru că zi de zi ne arată că orice obstacol poate fi înlăturat”, se arată în mesajul Vioricăi Dăncilă.

Ea mai arată că ”înţelegerea profundă” a nevoilor speciale pe care le au, asigurarea unei vieţi demne, independente, prin garantarea şanselor egale la educaţie, sănătate şi muncă, reprezintă dovada unei societăţi unite şi incluzive.

”De aceea, p​romovarea valorilor şi drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi este o prioritate a Guvernului României şi a mea personal. ​Astăzi, mesajul meu pentru semenii noştri cu dizabilităţi este simplu şi din suflet: Vă mulţumesc pentru exemplul de curaj pe care ni-l oferiţi necontenit! Nu voi înceta să militez pentru ca drepturile dvs., care să vă asigure şanse egale cu ale oricărui alt cetăţean, să fie respectate şi pentru ca societatea să fie una pentru toţi, justă şi cu valori împărtăşite”, se menţionează în finalul mesajului premierului.

 

Citește și: