Dorin Oancea
246 vizualizări 11 oct 2018

4 din 10 şoferi beau, fie şi ocazional, cafea la volan, iar 5 din 10 mănâncă la volan, unii chiar în fiecare zi, mai arată studiul. Conform studiului, 5% dintre şoferi trimit mesaje pe mobil şi 7% vorbesc fără handsfree la fiecare călătorie cu autovehiculul.

Aproape 2 din 10 şoferi români declară că accesează conturi de social media în timp ce sunt la volan. Procentul celor care au recunoscut că au făcut live pe Facebook în timp ce erau la volan nu pare mare (3%), însă în ultima perioadă au fost mai multe accidente grave generate de această practică.

Ce se poate întâmpla? AT&T, simulator „driving and texting”

Aproape 2 din 10 şoferi îşi introduc destinaţia în aplicaţia GPS în timp ce sunt la volan, în trafic, iar 9 şoferi din 10 spun că nu au folosit niciodată funcţie „do not disturb” a telefonului în timp ce conduceau.

Alţi factori care afectează atenţia şi care pot duce la producerea de accidente sunt băutul unei cafele sau mâncatul în timpul condusului. 4 din 10 şoferi beau, fie şi ocazional, cafea la volan, iar 5 din 10 mănâncă la volan, unii chiar în fiecare zi.

5 din 10 şoferi declară că se enervează la volan, 2 din 10 aproape în fiecare zi.

În aceste condiţii, 4 din 10 şoferi declară că li s-a întâmplat să nu vadă un pieton la timp din cauză că nu erau atenţi la trafic, iar 3 din 10 au pierdut chiar controlul maşinii, fiind distraşi la volan.

Pietonii sunt adesea distraşi de factori precum telefonul mobil sau muzica, ceea ce îi expune la riscul de a fi victimele unui accident rutier. 5 din 10 pietoni sunt atenţi la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă şi aproape 3 din 10 ascultă muzică în căşti.

Peste 15.000 de participanţi la trafic au răspuns la sondajul lansat în cadrul campaniei naţionale de prevenţie şi siguranţă rutieră ”Fii treaz la volan”. Sondajul a fost realizat online, în perioada 20 iulie – 17 septembrie 2018. Au participat 15.150 de respondenţi, dintre care 13.102 şoferi (86%). 73% dintre aceştia conduc zilnic, iar aproape 20%, de câteva ori pe săptămână.

Aproape 72% dintre participanţii la sondaj au fost bărbaţi, iar, în ceea ce priveşte vârsta respondenţilor, majoritatea acestora s-a încadrat în categoria 18 - 25 de ani (58,63%), urmată de categoria 26 – 34 ani (17,7%) şi 35-55 ani (16,64%).

Sursa: Poliţia Română

Accidentul teribil din Ungaria, în care au murit nouă români, o lecţie neînvăţată

Nouă români au murit în luna mai a acestui an într-un accident produs pe o şosea de lângă Budapesta, Ungaria. Un microbuz înmatriculat în judeţul Mureş s-a ciocnit frontal cu un camion. În momentul impactului, şoferul transmitea imagini în direct pe Facebook, de pe telefonul mobil.

"Conform ultimelor informaţii obţinute în cursul nopţii de echipa consulară mobilă prezentă la faţa locului, toate cele nouă victime ale accidentului au fost identificate ca fiind de cetăţenie română. Trupurile neînsufleţite au fost transportate la morgă pentru efectuarea autopsiei. Ministerul Afacerilor Externe va suporta costurile legate de repatrierea trupurilor neînsufleţite din Fondul special de urgenţă aflat la dispoziţia ministerului", a transmis MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Celula de Criză a MAE şi echipa consulară mobilă a Ambasadei României la Budapesta a acţionat 24/7, până la finalizarea tuturor demersurilor de repatriere a trupurilor neînsufleţite.

Şoferul microbuzului transmitea LIVE pe Facebook

Potrivit unei înregistrări care a apărut pe reţelele de socializare şi care ar fi făcută de o persoană care a urmărit pe telefonul mobil transmisia live a şoferului microbuzului, acesta s-a filmat în timp ce se afla la volan. Conducătorul auto se uită pe telefonul mobil de mai multe ori, iar în spatele lui, se văd câţiva dintre pasagerii microbuzului.

La un moment dat, şoferul intră pe contrasens şi nu pare să vadă că din faţă vine un camion, iar pe finalul înregistrării, se observă momentul impactului dintre microbuz şi camion.

"Conform ultimelor informaţii obţinute de echipa consulară mobilă prezentă la faţa locului, în urma operaţiunilor de descarcerare s-a constatat că numărul persoanelor decedate este de nouă. Până în prezent, s-a stabilit că şapte persoane decedate sunt de cetăţenie română, existând indicii că şi restul victimelor ar fi cetăţeni români, însă procedura de identificare se află încă în curs de desfăşurare şi se derulează cu dificultate, dată fiind gravitatea accidentului", anunţă Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presă remis marţi seară MEDIAFAX. Potrivit site-ului dej24.ro, românii decedaţi în accident erau din satul Deaj, comuna Mica, judeţul Harghita.

Având în vedere numărul mare de victime, ministrul a dispus activarea Fondului special de urgenţă aflat la dispoziţie, pentru a suporta costurile legate de repatrierea trupurilor neînsufleţite. De asemenea, Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate a fost activat în cadrul Celulei de Criză a MAE, pentru preluarea tuturor solicitărilor de asistenţă din partea familiilor.

Potrivit Poliţiei ungare, accidentul a avut loc marţi în jurul orei 16.30 (17.30, ora României), în apropierea localităţii Ceglédbercel, situată la circa 50 de kilometri sud-est de Budapesta. Echipajele de intervenţie au reuşit să scoată cu greu victimele din microbuzul înmatriculat în România implicat în accidentul produs în Ungaria, relatează site-ul 24.hu. Microbuzul a fost foarte deformat din cauza impactului cu autocamionul, astfel că pompierii au putut interveni doar prin partea din spate a vehiculului pentru a scoate victimele. Din cauza accidentului, circulaţia fost deviată câteva ore.

Se întorceau de la cules de căpşuni din Slovenia

Victimele accidentului din Ungaria se întorceau din Slovenia, unde au muncit în agricultură, probabil la cules de căpşuni. Se pare că patru dintre acestea sunt din comuna Mică, iar alte cinci din comuna Bălăuşeri, judeţul Mureş.

Primarul din comuna Mică Szekely Ladislau a declarat miercuri corespondentului MEDIAFAX, că patru dintre cei care au murit, marţi, în accidentul din Ungaria, sunt din satele Căpâlna de Sus şi Deaj. Este vorba despre trei bărbaţi şi o femeie, doi dintre ei fiind fraţi, iar femeia - soţia unuia dintre ei.

”Toţi veneau de la muncă din Slovenia, iar tatăl celor doi băieţi era în faţa lor, pentru că a venit cu altă familie. Ceilalţi cinci, din câte am înţeles, erau din Agrişteu, comuna Bălăuşeri. Am luat legătura cu asiguratorul şi m-a asigurat că asigură repatrierea, transport, înmormântare, tot. Aveau pe maşină asigurare şi pe persoane, aşa se pare”, a spus Szekely Ladislau. Primarul din comuna Mică a vorbit, astăzi, cu familiile victimelor. Aceştia aveau până în 40 de ani, potrivit sursei citate.

Citește și: