Departamentul Corespondenţi
361 vizualizări 16 iun 2018

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis, sâmbătă dimineaţa, că în urma manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase din ultimele zile, la nivel naţional au fost semnalate efecte negative în 44 localităţi din 16 judeţe: Alba, Bacău, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Sălaj, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi în Bucureşti.

Cele mai multe intervenţii au fost la Galaţi, unde Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri seara o avertizare imediată de cod roşu, care viza averse torenţiale, descărcări electrice, căderi de grindină, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, pentru mai multe localităţi din judeţul Galaţi. „În urma evaluării din teren au fost înregistrate 8 locuinţe inundate, 10 curţi şi un drum naţional afectate pe o porţiune de 0,5 km. Nu a fost necesară dispunerea măsurilor suplimentare de protecţie pentru populaţie”, anunţă IGSU. Zeci de gospodării din judeţ au fost inundate, în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, în urma unei ploi torenţiale, iar grindina a stricat grădinile şi culturile agricole de pe camp. Autorităţile au convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă imediat ce meteorologii au instituit Cod Roşu de vreme rea, iar pompierii au intervenit cu autospeciale şi motopompe.

Potopul care a lovit mai multe părţi ale judeţului Galaţi a inundat Drumul Naţional 25, iar timp de o oră, pe şoseaua care leagă oraşele Galaţi şi Tecuci s-a circulat cu mare greutate, pe un singur fir, în timp ce pompierii au evacuat apa cu ajutorul motopompelor.

În judeţul Bacău, în urma colmatării unui canal de lângă drumul naţional DN 11A, pe raza localităţii Rădeana, drumul a fost inundat, iar mai multe vehicule au rămas izolate. ISU Bacău a intervenit cu autospeciale şi bărci pentru salvarea a patru adulţi şi un copil de 3 ani.

Şi în judeţul Mureş în urma unei viituri produse pe pârâul Fântânele, în zona localităţii Lunca Bradului a fost necesară o mobilizarea mai mare de forţe. Viitura a afectat o casă şi o anexă, iar 16 curţi au fost inundate.

Un alt eveniment s-a înregistrat pe raza comunei Daneţi din judeţul Dolj, unde din cauza precipitaţiilor abundente, au existat deversări mari de apă peste digurile a două bălţi, fiind în pericol de inundare peste 20 de gospodării. Autorităţile locale au curăţat canalul care asigură scurgerea apei din cele două bălţi în râul Jiu. Echipajele ISU monitorizează permanent zona pentru a putea interveni în situaţia producerii unor inundaţii.

Sâmbătă dimineaţa se acţiona în judeţele Bacău, Galaţi şi Neamţ pentru înlăturarea urmărilor generate de vremea rea.

„Centrul Operaţional Naţional al IGSU monitorizează permanent situaţia operativă înregistrată la nivel naţional, pentru a asigura un răspuns rapid în cazul producerii unor evenimente care să afecteze populaţia”, mai arată IGSU.

 

Citește și: