Mihai Draghici
4634 vizualizări 11 oct 2018

Noul Guvern din Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea pentru toate infracţiunile şi va opri toate execuţiile care erau programate, informează site-ul agenţiei Associated Press.

Peste 1.200 de persoane, inclusiv doi cetăţeni români, sunt condamnate la moarte în Malaysia. Condamnările la moarte se pronunţau pentru infracţiuni precum crime, trafic de droguri, trădare, răpiri şi terorism.

Ministrul Justiţiei, Liew Vui Keong, a anunţat că proiectul de modificare a legislaţiei va fi depus în Parlament săptămâna viitoare. Ministrul malaysian al Comunicaţiilor, Gobind Singh Deo, a confirmat decizia. "Este vorba de respectarea unei promisiuni electorale, o măsură care se înscrie în renunţarea la pedeapsa capitală în întreaga lume", a spus Liew Vui Keong.

Organizaţia Amnesty International a apreciat că această decizie ar fi un progres major şi îndeamnă Statele Unite să renunţe, la rândul lor, la pedeapsa capitală.

Doi cetăţeni români sunt condamnaţi la moarte în Malaezia, pentru trafic de droguri. Primul este Ionuţ Gologan (25 de ani) care a fost arestat în 2012, iar al doilea se numeşte Daniel Ionel Ţurcan, arestat în 2014. 

Originar din Prahova, Ionuţ Gologan aştepta clemenţa sultanului, care să-l scape de la moarte. În vara lui 2012, el fusese arestat pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur având asupra lui 1,5 kg de metamfetamină. În cazul său s-a implicat chiar şi MAI şi latifundiarul Gigi Becali.În ianuarie 2014, a fost rândul lui Ţurcan să fie arestat, tot pe aeroportul din Kuala Lumpur, după ce poliţia a găsit asupra lui două colete cu cocaină. În 27 iunie 2018, justiţia malaeziană l-a condamnat definitiv la moarte şi pe Ţurcan.Pe rolul instanţelor malaeziene ar exista şi un al treilea dosar pentru un român traficant de droguri, unde s-ar fi impus tot pedeapsa capitală. Într-un comunicat al Ministerului Justiţiei din iulie 2018 se anunţa că în închisoarea Simpang Renggam, se află încarceraţi Marian Laurenţiu Peity şi Ionel Ţurcan, arestaţi pentru trafic de droguri, condamnaţi la moarte de Curtea de Apel şi ale căror procese se află în faza de judecată pe rolul Curţii Federale a Malaeziei. Delegaţia română a purtat discuţii cu cetăţenii români, exprimând susţinerea în realizarea intereselor legitime, cu respectarea legislaţiei celor două state, în cadrul juridic iniţiat prin semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Malaysiei.

Dincolo de legea care interzice, practic, execuţiile, şansele ca românii respectivi să fie executaţi rămâneau foarte mici. Ultima execuţie a unui cetăţean străin în Malaezia datează din 1991.

 

Citește și: