Ioana Sfârlea
13708 vizualizări 17 ian 2019

Campania declanşată împotriva recursului compensator ocoleşte fondul problemei, consideră fostul luptător MMA George Ignat, zis Ursul Carpatin, care a fost condamnat şi a stat în aceeaşi celulă cu Marius Rusu, autorul crimei de la Mediaş. Un om pe care sistemul penitenciar falimentar din România nu a reuşit să-l îndrepte în 8 ani petrecuţi după gratii, nu ar fi devenit mai bun în cele 400 de zile cât îi mai rămăseseră de ispăşit când a fost eliberat. El descrie condiţiile din închisori şi atrage atenţia că - nici după eliberare - foştii puşcăriaşi nu o duc mai bine şi ajung la concluzia că singurul loc în care suint acceptaţi aşa cum sunt este cel din care tocmai au ieşit.

”Dragă criminalule, încep prin a-ţi transmite că, deşi sunt şocat de crima pe care ai comis-o, totuşi nu sunt surprins. De ce nu mă surprinde grozăvia pe care ai săvârşit-o? Pentru că din desele discuţii pe care le-am purtat amândoi, pe când eram colegi de secţie în penitenciar, am realizat că atitudinea ta vizavi de o schimbare a modului de gândire era una care nu lăsa loc de multă speranţă.

Îţi scriu deşi nu cred că vei apuca să citeşti aceste rânduri… Totuşi, îţi scriu cu speranţa că, adresându-mă ţie, vor citi alţii, alţii care sunt pe cale să sâvârşească aceeaşi faptă mişelească, pe care ai săvârşit-o tu. Alţii care se văd smârdoi, alţii care nu mai pot de muşchi, alţii care cred că a da cu brişca e o mare şmecherie şi învârt cuţitul pe degete ori de câte ori au ocazia, mândrindu-se cu acest lucru. Şi, nu în ultimul rând, scriu pentru acei ”alţii”, care în mintea lor bolnavă văd în ceea ce ai făcut tu o faptă ”vitejească”, scrie George Ignat, pe blogul său.

Fostul luptător MMA îl întreabă pe autorul crimei dacă estemândru că a înjunghiat un om căzut la pământ şi lovit cu mişeleşte de alţi ”doi dulapi de bărbaţi”.

”Hai să-ţi spun ce am văzut eu că ai făcut sâmbătă seară. Ce am văzut de fapt pe acele înregistrări: am văzut un tânăr care a alunecat şi, fiind căzut la pământ, a fost pus în imposibilitatea de a se apăra. Apoi am văzut doi ”dulapi de bărbaţi” care s-au apropiat şi au început să-l lovească mişeleşte, apoi te-am văzut pe tine înfingând cuţitul în bietul om căzut la pământ de multe, multe ori… Acum te întreb: eşti mândru de fapta ta? Sau mai sunt unii care încă ar mai putea considera ceea ce ai făcut drept ”o mare şmecherie”, pentru că ştiu că merg mai departe, să vedem şi alte rezultate,” mai scrie Ignat.

George Ignat îi atrage atenţia fostului coleg de puşcărie că, din cauza faptelor lui, nimeni nu mai poate aduce în discuţie situaţia din închisori.

”Doar adu în discuţie ceva legat de situaţia din penitenciare şi eşti pus la zid. Ştii de ce? Pentru că societatea consideră acum într-un mod greşit că toţi cei din puşcării sunt exact ca tine,”  spune fostul luptător.

George Ignat descrie situaţia din penitenciar şi îl acuză pe autorul crimei de la Mediaş că nu s-a gândit nicio clipă la consecinţele faptei sale.

”Ai stat mulţi ani în puşcărie… ştii situaţia de acolo, ştii mizeria în care se trăieşte, ştii cum te mănâncă de viu ploşniţele şi şobolanii, ştii cum e să împarţi o toaletă la 25-30 de oameni, mai ales vara, când sunt 40 de grade cu plus, ştii cât de ”gustoasă” e mâncarea şi cum e cu apa caldă o dată pe săptămână, ştii toate acestea şi multe altele şi totuşi nu te-ai gândit de două ori înainte să scoţi cuţitul.(…) Văzându-ţi atunci atitudinea arogantă şi plină de mândrie, am intuit că lucrurile nu vor merge bine pentru tine,” mai scrie ”Ursul Carpatin.

Fostul luptător atrage atenţia celor care au pornit acum o campanie furibundă împotriva recursului compensator despre viaţa din celule şi sistemul penitenciar falimentar, în care nimeni nu se poate reabilita.

”Prezentatorii de ştiri, politicienii din opoziţie şi cei de prin studiourile de televiziune ţipă şi urlă către guvern, arătând cu degetul şi spunând că guvernanţii ar fi de vină pentru crima comisă de tine. Ei spun asta pentru că tocmai ai fost eliberat din închisoare după mulţi ani de ”reabilitare”. Însă lucrurile nu stau aşa deloc!

Ce văd eu, domnilor care sunteţi împotriva schimbărilor din sistemul penitenciar??? Văd un sistem care a fost creat să reabiliteze persoanele condamnate şi care din păcate este falimentar… Acest bărbat a stat mulţi ani în reabilitare, ar fi trebuit să fi ieşit de acolo un om schimbat, reabilitat… dar cum să faci asta în condiţiile actuale de detenţie? Cum să reabilitezi o persoană, când de cele mai multe ori, nu ai unde să o pui să doarmă? Cum să faci o persoană să-şi dorească să se schimbe când o înghesui cu alţi 15, 20, 30 de deţinuţi într-o camera insalubră, cu un singur wc, plină de pleoşniţe, păduchi şi şobolani, unde manelele răsună cât e ziua de lungă, iar fumul de ţigară este atât de dens, încât aşa cum zice o vorbă: în puşcărie ”rezemi bicicleta de el”?

Potrivit acestuia, cu un procent de recidivă de 75%, societatea ar trebui să se gândească serios la o reabilitare reală a celor de după gratii, pentru că ”aceşti oameni băgaţi acolo, ies mai sălbatici decât au intrat, iar partea mai puţin plăcută este că ei vor ieşi până la urmă de acolo, mai devreme sau mai târziu, fie prin graţiere, amnistie, recurs compensatoriu sau pur şi simplu pentru că au terminat pedeapsa”.

Problema nu este că autorul crimei de la Mediaş a ieşit mai devreme din închisoare, ci faptul că ”dacă 8 ani, cât ai executat, nu au reuşit să te schimbe, atunci nici cele 400 de zile pe care le mai aveai nu ar fi făcut acest lucru”.

El adaugă că oamenii care vin din puşcărie se integrează greu în societate, pentru că ”sunt respinşi din primul moment când au păşit afară pe poarta puşcăriei”.

”Eşti fost deţinut şi vrei să te angajezi? Nu poţi pentru că ai cazier. Eşti fost deţinut şi vrei să-ţi faci o afacere? Nu poţi pentru că ai un trecut dubios. Eşti fost deţinut şi vrei să-ţi iei o casă? Nu poţi pentru că banca te consideră persoană de risc sau cu risc şi nu vezi un şfanţ de nicăieri.

Atunci ce îţi rămâne de făcut, când ”maţele chiorăie de foame” sau când vine frigul şi nu ai unde dormi? Din păcate, dragă societate, cei mai mulţi aleg să comită infracţiuni, din dorinţa de a se întoarce acolo unde, deşi e greu, sunt acceptaţi aşa cum sunt… mai mult, li se dă o pâine în fiecare zi, indiferent ce s-ar întâmpla.”

În finalul mesajului său, Ignat îşi exprimă regretul pentru cele întâmplate şi încurajează familia îndoliată să caute sprijin în credinţă.

foto: youtube.com

Procurorul general Augustin Lazăr confirmă că investiţiile pentru a ridica spaţiile de detenţie la standrade europene ar fi una dintre soluţiile de care avem nevoie.

”Există un anume grad de nervozitate pe care-l observăm, iar persoane care au ieşit din mediul penitenciar au avut o contribuţie la valul de agresivitate pe care-l observăm.(...) Ministerul Public, cu resursele pe care le are, după ce a investit o dată şi a exercitat acţiunea penală împotriva acelor persoane, a fost pus din nou în situaţia să îi prindă, din nou să le dovedească vinovăţia, să exercite acţiunea penală împotriva acestor persoane. Noi, dacă am fi făcut studiile de impact, puteam cu uşurinţă să prevedem acest lucru,” a declarat Augustin Lazăr.

”Este foarte clar că este nevoie de soluţii legislative,” adaugă procurorul general. ”Noi avem experţi, avem resurse. Aceste lucruri trebuiau făcute încă de acum 2 ani. Poziţia Ministerului Public a fost mereu că trebuie făcute studii de impact înainte să se adopte soluţii legislative. Acum vedem şi noi că soluţiile legislative trebuie luate şi mai presus de toate trebuie făcute investiţii în spaţii de deţinere. România a fost condamnată tocmai pentru condiţiile de deţinere care nu sunt la standarde europene. Înainte de a căuta vinovaţi pentru această legislaţie în curs trebuie să ne gândim la soluţiile concrete, la investiţiile în spaţiile de reţinere.”

 

Citește și: