Departamentul Politic
922 vizualizări 16 oct 2018

În imaginile de la ceremonialul de primire se poate observa cum Iohannis s-a întors şi a vrut să plece, în timp ce garda prezenta onorul. După ce premierul Giuseppe Conte l-a avertizat, Iohannis a revenit, iar ceremonialul a continuat. Începând cu minutul 4:52 al înregistrării oficiale, este vizibilă atitudinea descumpănită a preşedintelui român, care arată că nu ştie exact ce urmează, conform protocolului. 

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită de stat în Republica Italiană, a discutat luni cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, despre relaţia bilaterală dintre cele două ţări şi despre cooperarea în plan european, internaţional şi securitar.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Giuseppe Conte i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru prietenia pe care acesta şi România o poartă Italiei şi poporului italian.

Klaus Iohannis este într-o vizită de stat în Italia, prima după 45 de ani, unde participă şi la inaugurarea unei expoziţii dedicate comemorării a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a apreciat, luni, că relaţiile dintre România şi Italia se află ”la nivel excelent”, fiind bazate pe legături istorice şi culturale foarte vechi, iar Klaus Iohannis a caracterizat relaţia ca fiind ”o relaţie care funcţionează extraordinar de bine”, transmite Mediafax.

”Este o vizită (cea a preşedintelui Klauis Iohannis în Italia - n.r.) care, pentru noi, este foarte importantă în ceea ce priveşte relaţiile la nivel excelent între România şi Italia, relaţii care sunt bazate pe legături istorice şi culturale foarte vechi şi pe legături sociale, umane, economice actuale. Legăturile istorice ne-au permis nouă să dezvoltăm o serie de colaborări, colaborări politice, economice şi sociale la nivel foarte înalt, colaborări care se intensifică şi care cresc şi ca dimensiune şi număr. Există legături sociale foarte adânci. În Italia este prezentă o importantă comunitate românească, este comunitatea cea mai importantă în Italia, cea mai mare. Vorbim de circa 1,2 milioane de români”, a afirmat preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, în timpul declaraţiei comune de presă susţinută alături de Klaus Iohannis.

Pe agenda şefului de stat român sunt incluse şi întrevederi oficiale cu Preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, Preşedintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, şi Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico.

El a mai spus că există mii de italieni care, la rândul lor, locuiesc în România, există multe companii italiene, întreprinderi care sunt active în România - mai mult de 19.000 de companii.

Marţi, 16 octombrie, Klaus Iohannis participă la deschiderea Forumului de Afaceri România-Italia, eveniment menit să stimuleze dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic Consolidat, în contextul în care, în 2017, valoarea schimburilor comerciale a fost de 14,6 miliarde euro, cea mai ridicată valoare înregistrată în istoria relaţiilor comerciale româno-italiene, se arată într-o informare transmisă de Administraţia Prezidenţială.

La Roma, Iohannis are o întrevedere cu Primarul oraşului, Virginia Raggi, urmată de o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cea mai numeroasă din afara graniţelor şi cea mai mare comunitate străină din Peninsulă.

 

Citește și: