Adriana Mit
19915 vizualizări 17 sep 2017

Două persoane au murit, duminică, în urma unei furtuni violente care au avut loc în Timişoara. Încă trei persoane au murit, în Buziaş, judeţul Timiş, iar una la Moneasa, judeţul Arad. De asemenea, două persoane din Bistriţa au decedat, bilanţul victimelor furtunilor violente ridicându-se astfel la opt morţi. 49 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la Timişoara, 12 în Arad, iar în Alba şase oameni au ajuns la spital. În total, 137 de persoane au fost rănite în urma furtunii, fiind afectate 212 localităţi din 15 judeţe.

Din cauza furtunii violente din vestul ţării, o gravidă care a rămas blocată în telescaunul de la Şuior după ce instalaţia a rămas fără energie electrică, a sărit din telescaun, starea ei fiind stabilă. Anunţul privind cazul a fost făcut de premierul Mihai Tudose.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activată o celulă de criză, iar ministrul Carmen Dan va merge, luni, la Timişoara şi Arad pentru o evaluare a pagubelor, astfel încât să la următoarea şedinţă de guvern să poată fi acordate sumele necesare reparaţiilor. Premierul Mihai Tudose a anunţat că Guvernul va începe de săptămâna viitoare implementarea unui sistem de alertă prin telefon, în caz de pericol. De asemenea, Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunităţile afectate. 

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul ţării” şi a cerut autorităţilor să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situaţie de criză. 

 

Furtuna a făcut ravagii şi în alte judeţe din vestul ţării şi Transilvania. În Bistriţa, două persoane au ajuns în comă la spital, după ce au fost lovite de copacii doborâţi de vânt. Una dintre ele a murit însă la scurt timp. O femeie de 63 de ani din Deva, judeţul Hunedoara, a fost transportată la spital, duminică, după ce a fost lovită de un panou publicitar. 

Mai multe acoperişuri au fost smulse, iar zeci de copaci au fost rupţi de vântul puternic, duminică, în judeţul Caraş-Severin. Trei localităţi au rămas fără curent electric.

10 drumuri au fost blocate în judeţul Bihor de copacii doborâţi de furtuna puternică, iar în Vadul Crişului un copac a căzut pe calea ferată. 37 de localităţi din judeţ sunt afectate. Mai mulţi copaci şi stâlpi de electricitate au fost doborâţi la pământ de furtuna puternică şi în Sălaj

Vremea a făcut ravagii şi în judeţul Cluj, acolo unde o parte din acoperişul spitalului din Huedin a fost luat de vânt, iar zeci de copaci au fost doborâţi la pământ.

Mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt în judeţul Mureş, iar probleme au fost înregistrate în localităţile Tîrgu Mureş, Reghin şi Luduş. „ Zece metri de acoperiş de la stadionul din Luduş au fost luaţi de vânt. De asemenea, patru copaci au fost doborâţi, la Târgu Mureş şi Reghin. În localitatea Petelea sunt fire electrice rupte”, a declarat, pentru Mediafax, maiorul Cristian Virag, purtător de cuvânt al ISU Mureş. 

În judeţul Alba vântul puternic a doborât cel puţin 50 de copaci. Mai multe maşini au fost avariat. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, cel puţin opt acoperişuri de blocuri au fost smulse de vânt.

UPDATE LUNI 12:50 Poliţiştii din Timiş au deschis cinci dosare penale pentru ucidere din culpă în cazul persoanelor care au murit, duminică, în timpul furtunii din judeţ, patru fiind lovite de copaci, iar peste o alta, aflată în maşină, a căzut poarta de intrare în Timişoara, de pe Calea Lugojului.

UPDATE LUNI 10:25  Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, la Timişoara, după ce a vizitat persoanele spitalizate în urma rănilor suferite din cauza furtunii, că o fetiţă internată se află în stare gravă, trecând peste o perioadă critică, în timp ce un băieţel rănit este în stare stabilă. Întrebată despre sistemul de alertă prin reţelele de telefonie mobilă pentru ca cetăţenii să poată primi informaţii prins sms atunci când există un pericol în zona în care se află, Carmen Dan a răspuns că sistemul trebuie implementat, potrivit Mediafax.

”În acest moment la Guvern are loc o întâlnire cu specialiştii de la nivelul ministerelor competente, aşteptăm să vedem feedback-ul acestei întâlniri şi sunt convinsă că se va găsi o soluţie tehnică pentru a implementa un astfel de sistem”, a afirmat Carmen Dan.

Potrivit acesteia, aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care pune la dispoziţia oamenilor un instrument de informare şi de raportare a situaţiilor critice, a fost descărcată până acum de doar 100.000 de utilizatori. ”Ar fi foarte bine dacă mulţi ar descărca şi ar folosi această aplicaţie, este gratuită şi oferă informaţii utile”, a spus Carmen Dan.

UPDATE LUNI 09:50:  Potrivit unui nou bilanţ, anunţat de IGSU, 137 de persoane au fost rănite în urma furtunii, fiind afectate 212 localităţi din 15 judeţe. Din cauza obiectelor sau a arborilor doborâţi de vântul puternic, s-au înregistrat 145 de victime, dintre care opt persoane au decedat, fiind vorba de un deces în judeţul Arad, două în Bistriţa-Năsăud şi cinci în judeţul Timiş, iar 137 de persoane au fost rănite, cele mai multe, respectiv 49, înregistrându-se tot în judeţul Timiş. Cei mai mulţi dintre răniţi au mers singuri la spital, după ce au fost loviţi pe timpul furtunii.

Totodată, 212 localităţi din 15 judeţe, respectiv Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Suceava, Sălaj şi Timiş, au fost afectate în urma furtunilor. De asemenea, la nivel naţional au fost afectate 137 acoperişuri ale imobilelor şi au fost doborâţi de vânt peste 290 de arbori, pe carosabil, autoturisme sau imobile, fiind avariate 35 maşini.
Pompierii militari au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de vijelii.

UPDATE 22:55 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că în urma furtunii care s-a abătut peste partea de vest a ţării  opt persoane au murit, iar 67 au fost rănite. „Până la acest moment sunt înregistrate 8 decese (5 persoane în judeţul Timiş, o persoană la Arad şi două persoane la Bistriţa-Năsăud. De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau a crengilor smulse de vânt (49 în judeţul Timis, 12 persoane în judeţul Arad şi 6 persoane la Alba)”, arată IGSU.

UPDATE 21:17 La nivelul societăţii E-Distribuţie Banat a fost declarată stare de urgenţă de nivelul 2, iar 40 de echipe de intervenţie ale societăţii şi ale contractorilor lucrează pentru restabilirea alimentării în cel mai scurt timp. Potrivit E-Distribiuţie Banat, situaţia la ora 20.00 era următoarea:
- În judeţul Timiş au fost afectate 8 linii de înaltă tensiune şi 70 de linii de medie tensiune, inclusiv 3 stâlpi metalici îndoiţi şi 5 stâlpi de beton rupţi. Alimentarea cu electricitate era afectată total sau parţial în 30 de localităţi;
- În judeţul Caraş Severin au fost afectate 10 linii de medie tensiune, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată total sau parţial în 23 de localităţi;
- În judeţul Hunedoara au fost afectate 25 de linii de medie tensiune, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată total sau parţial în 15 localităţi;
- În judeţul Arad au fost afectate 50 de linii de medie tensiune, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată total sau parţial în 23 de localităţi.

UPDATE 21:05 Circa 30 de autoturisme cu zeci de turişti au rămas blocate în apropierea Gheţarului de la Scărişoara, şi nu mai pot coborî, după ce mai mulţi copaci au căzut pe drumul judeţean. Pentru deblocarea drumului judeţean, care face legătura între Gheţarul de la Scărişoara şi Drumul Naţional din Munţii Apuseni, intervin, în această seară, zeci de pompieri de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă.

UPDATE 21:00 Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, va merge, luni, la Timişoara şi Arad pentru o evaluare a pagubelor, astfel încât să la următoarea şedinţă de guvern să poată fi acordate sumele necesare reparaţiilor, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Ministrul nu poate pleca duminică seara întrucât condiţiile meteorologice nu permit efectuarea zborurilor în zonele afectate, au precizat aceleaşi surse.

UPDATE 20:55 Primul ministru Mihai Tudose a declarat, duminică seara, că, în urma furtunii care a lovit judeţele din Vestul ţării, MAI a activat o celulă de criză la nivelul prefecturii Timiş, iar Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunităţile afectate. „A fost o urgie, transmit şi eu sincere condoleanţe. Din punct de vedere guvernamental e celulă de criză la Ministerului de Interne, la nivelul Prefecturii Timiş. Am făcut şi eu o evaluare, copaci căzuţi, acoperişuri rupte. (...)Important e ce se întâmplă la spitalul judeţean, care mi-a dat o veste bună, în afară de cele cinci morţi, unul dintre copii a fost deja operat, al doilea copil este pregătit pentru operaţie, cu diagnostic optimist. Nu ne putem lupta cu vremea. Toată zona medicală este concentrată pe cei răniţi”, a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3.

UPDATE 20:08 Încă o persoană a murit, în Timiş, în urma vijeliei, numărul deceselor ajungând la cinci în acest judeţ. Reprezentanţii ISU Bistriţa-Năsud au confirmat al doilea deces şi în acest judeţ. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, Elena Megherea, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, că numărul victimelor a ajuns la cinci, în judeţul Timiş. Ultima persoană decedată este un bărbat peste care a căzut un copac smuls de vântul puternic într-un parc din oraşul Buziaş.

“Până în acest moment, au fost confirmaţi 48 de răniţi în judeţul Timiş, dintre care şase copii. Intervin în tot judeţul peste 150 de pompieri”, a afirmat Elena Megherea.

La rândul lor, reprezentanţii ISU Bistriţa-Năsud au declarat că a fost confirmat încă un deces din cauza vijeliei. Este vorba de victima peste care a căzut un copac în Borleasa. Un alt bărbat a murit în parcul municipal din Bistriţa.  

UPDATE 19:29 Furtuna a făcut ravagii şi în alte judeţe din vestul ţării şi Transilvania. În Bistriţa, două persoane au ajuns în comă la spital, după ce au fost lovite de copacii doborâţi de vânt. Una dintre ele a murit însă la scurt timp. 

O femeie de 63 de ani din Deva, judeţul Hunedoara, a fost transportată la spital, duminică, după ce a fost lovită de un panou publicitar. 

Mai multe acoperişuri au fost smulse, iar zeci de copaci au fost rupţi de vântul puternic, duminică, în judeţul Caraş-Severin. Trei localităţi au rămas fără curent electric

10 drumuri au fost blocate în .judeţul Bihor de copacii doborâţi de furtuna puternică, iar în Vadul Crişului un copac a căzut pe calea ferată. 37 de localităţi din judeţ sunt afectate. Mai mulţi copaci şi stâlpi de electricitate au fost doborâţi la pământ de furtuna puternică şi în Sălaj

Vremea a făcut ravagii şi în judeţul Cluj, acolo unde o parte din acoperişul spitalului din Huedin a fost luat de vânt, iar zeci de copaci au fost doborâţi la pământ.

Mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt în judeţul Mureş, iar probleme au fost înregistrate în localităţile Tîrgu Mureş, Reghin şi Luduş. „ Zece metri de acoperiş de la stadionul din Luduş au fost luaţi de vânt. De asemenea, patru copaci au fost doborâţi, la Târgu Mureş şi Reghin. În localitatea Petelea sunt fire electrice rupte”, a declarat, pentru Mediafax, maiorul Cristian Virag, purtător de cuvânt al ISU Mureş. 

În judeţul Alba vântul puternic a doborât cel puţin 50 de copaci. Mai multe maşini au fost avariat. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, cel puţin opt acoperişuri de blocuri au fost smulse de vânt.

UPDATE 19:22 Peste 30 de oameni, între care şi doi copii, au nevoie de îngrijiri medicale la Spitalul din Timiş, în urma vijeliei de duminică. Şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Timişoara, medicul Mihai Grecu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că peste 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, printre care doi copii.  

„Sunt peste 30 de pacienţi cu leziuni provocate, de diverse grade. Sunt şi mai grav, sunt şi în comă, sunt şi copii. Doi copii au venit pentru neurochirurgie. Pacienţii sunt loviţi la cap, la membre, la torace, le-au căzut în cap diverse ţigle, tencuială, crengi. Au picat ei de pe casă, că s-au pus să aranjeze ţigla pe care a deranjat-o furtuna şi au picat de la înălţime”, a afirmat medicul Mihai Grecu.  

UPDATE 18:39  O femeie a murit, duminică, în localitatea Moneasa, din judeţul Arad, în urma furtunii puternice. Potrivit reprezentanţilor ISU Arad, în Moneasa şi Sebiş sunt înregistrate cele mai mari probleme din judeţ, fiind zeci de copaci căzuţi. Aproximativ 150 de apeluri au fost primite la 112, în ultimele ore.

UPDATE 18:24 Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund marcat” de tragedia din Timiş. „Sunt profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul ţării, unde, în urma unor furtuni puternice, mai multe persoane şi-au pierdut viaţa, alte zeci au fost rănite şi s-au înregistrat daune materiale semnificative. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi multă sănătate tuturor celor care au fost răniţi în aceste tragice circumstanţe. Autorităţile au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situaţie de criză.”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

“În cadrul Comitetului pentru situaţii de urgenţă trebuie evaluate pagubele, să vedem unde intervenim, pentru că sunt foarte multe puncte în judeţ unde trebuie intervenit”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

UPDATE Din cauza rafalelor puternice de vânt, care au atins aproape 100 de km pe oră, firele de înaltă tensiune din staţia Timişoara Nord au fost rupte. La această oră se înregistrează pene de curent în staţia CF Timişoara şi pe intervalele de staţii Timişoara Nord – Ronat Triaj şi Ghioroc – Paulis, informează CFR Infrastructură.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Timiş anunţă că femeia care a murit la grădina zoologică din Timişoara, după ce a căzut un copac peste ea, are 36 de ani, iar cea de-a doua persoană decedată, peste care a picat un panou publicitar, este un tânâr în vârstă de 24 de ani. Potrivit poliţiştilor, poarta de intrare în Timişoara, de pe Calea Lugojului, a căzut peste autoturismul în care tânărul se afla.

 

De asemenea, IPJ Timiş comunică faptul că tot pe Calea Lugojului, în dreptul unui hotel, doi cetăţeni irakieni au fost loviţi de un copac, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiiri medicale.

Reamintim că două persoane au murit, iar cel puţin cinci au fost rănite, duminică, la Timişoara, în urma unei furtuni puternice, zeci de pompieri intervin la ora transmiterii acestei ştiri în tot judeţul Timiş, după ce acoperişuri şi copaci au fost smulşi de vânt.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, Elena Megherea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că două persoane au murit în urma furtunii puternice.

Este vorba de o femeie care se afla la grădina zoologică din Timişoara, peste care a căzut un copac, şi o altă persoană peste care a căzut un panou publicitar, în Calea Dorobanţilor, din oraş.

De asemenea, cel puţin cinci persoane sunt rănite.

“Se intervine în mai multe zone ale oraşului: avem copaci căzuţi, fire de current pe carosabil şi pe maşini şi acoperişuri smulse. Acum se intervine cu zeci de pompieri, au fost chemaţi pompieri de acasă pentru întăriri”, a afirmat Elena Megherea.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat că sunt mai multe străzi blocate, iar în mai multe zone ale oraşului, locuitorii au rămas fără curent şi apă.

“Din păcate, oraşul nostru a fost lovit de o furtună cumplită. Acum a trecut. Dar, în urma ei, am rămas cu o mulţime de străzi blocate, cu curentul şi apa întrerupte într-o mare parte a oraşului, cu clădiri cu acoperişul deteriorat sau chiar dislocat, cu copaci şi stâlpi puşi la pământ, etc., dar şi cu persoane rănite şi chiar cu deces. Am dat dispoziţii ca forţele proprii ale Primăriei -Horticultura, SDM, Retim, Aquatim, Colterm, Poliţia Locală, Direcţia de Mediu şi Direcţia Edilitară- să intre în acţiune şi să asigure reintrarea cât mai grabnică în normalitate. Evident, colaborăm cu ISU, Poliţia Naţională, Enel şi celelalte instituţii cu prerogative în astfel de situaţii. Vă rog şi pe dv, stimaţi timişoreni, să vă aduceţi aportul în acest sens”, a scris Nicolae Robu, primarul Timişaorei, pe pagina de facebook, înainte de confirmarea celui de-al doilea deces.

Judeţul Timiş se află sub atenţionare cod portocaliu de furtună. 

Sute de copaci doborâţi şi la Arad

Sute de copaci şi stâlpi de iluminat au căzut pe carosabil, în Arad, în urma unei furtuni puternice de numai câteva minute. Nu s-au înregistrat victime şi nici drumurin blocate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După o furtună puternică, sute de copaci, dar şi stâlpi au căzut pe carosabil, însă nu s-au înregistrat victime ori drumuri blocare, spun reprezentanţii ISU Arad.

„Avem sute de copaci căzuţi pe stradă, sunt stâlpi doborâţi, dar ce este important este că nu avem înregistrate victime. Echipele de intervenţie sunt în acţiune şi la această oră nu avem drumuri blocate. Se circulă, însă, cu dificultate”, a declarat George Pleşca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.

Citește și: