Departamentul Social - Mediafax
12188 vizualizări 4 oct 2018

Elena Udrea a făcut recurs la decizia instanţei din Costa Rica de a o aresta preventiv pentru două luni, a precizat avocatul fostului ministru, Veronel Rădulescu, el subliniind că declaraţiile şefului Interpolului nu au valoare juridică.

„Recursul a fost declarat deja din câte cunosc eu, urmează ca în zilele următoare să fie judecat. (...) Vor fi formulate invocate toate celelalte aspecte, cele privitoare la statutul de refugiat obţinut în Costa Rica, la starea de proaspăt mămică ce trebuie să crească un copil cu cetăţenie costaricană. (...) Cererea de arest preventiv a avut la bază un mandat internaţional de arestare. Fondul cererii de extrădare nu se putea judeca ieri. Ieri s-a judecat doar forma în care va fi prezentat în continuare. (...) Nu ştiu dacă statul va putea să trimită aceste documente (de extrădare, n.r.)”, a declarat avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu.

Avocatul a mai subliniat, în contextul în care şeful Interpol din Costa Rica a spus că nu este un impediment pentru extrădarea copilului Elenei Udrea, că nu el este cel care ia decizii în justiţia din acel stat.

„Declaraţiile lui nu au, pentru mine, valoare juridică de adevăr, aşa cum au hotărârile judecătoreşti. E o chestiune de interpretare. Am auzit o interpretare că impediment la extrădare ar fi doar dacă ar exista un copil costarican al unui tată costarican. Sunt chestiuni de nuanţă. Analiza nu se face doar pe aspectul respectiv, ci pe ansamblul tuturor apărărilor făcute în dosarul din Costa Rica”, a mai spus avocatul Elenei Udrea.

Un tribunal din Costa Rica a decis că Elena Udrea şi Alina Bica vor sta în arest preventiv în următoarele două luni, până vor fi îndeplinite formalităţile de extrădare.

"În cursul zilei de ieri, agenţi ai Interpol Costa Rica în colaborare cu oficiali ai Direcţiei de Informaţii şi Securitate din Costa Rica au reţinut două persoane de naţionalitate română care se află în ţara noastră, în baza unui mandat internaţional de arestare emis de autorităţile din România prin intermediul Interpol Bucureşti", a declarat joi după-amiază Gustavo Chinchilla, şeful Interpol Costa Rica.

Gustavo Chinchilla a precizat că Elena Udrea a fost reţinută în zona Sabana Oeste din oraşul San Jose, în baza unui mandat de arestare pentru fapte de corupţie şi abuz în serviciu. La rândul său, Alina Bica a fost arestată pentru infracţiuni asociate corupţiei.

"Ambele persoane sunt în custodia Biroului pentru Investigaţii Judiciare şi în acest moment se află în detenţie preventivă pentru două luni (...), timp în care va fi efectuată procedura de extrădare (...)", a precizat oficialul citat.

Întrebat cât va dura procedura de analizare a cererii de extrădare, Gustavo Chinchilla a precizat: "În mod obişnuit, de la arestarea preventivă, Guvernul care solicită extrădarea are la dispoziţie două luni pentru a finaliza tot ce este necesar". Persoanele care fac obiectul cererii de extrădare pot contesta decizia prin recurs în justiţie. Gustavo Chinchilla a confirmat că există o cerere de acordare a azilului în Costa Rica, subliniind că se aşteaptă soluţionarea acestei solicitări, pentru a se stabili dacă va avea loc extrădarea.

Şeful Interpol Costa Rica a precizat că argumentele de tip familial "nu reprezintă obstacole" pentru o extrădare.

Udrea şi Bica, relaţii tensionate de apariţiile în presă

Elena Udrea îşi va petrece două luni în închisoarea El Buen Pastor, în aceeaşi cameră cu Alina Bica şi cu încă o localnică, a povestit omul de afaceri Cornel Tăbăcaru, care trăieşte în Costa Rica. Cele două se află în aripa bună a închisorii.

”Dimineaţă, când m-aţi sunat, în Panama, ştiam tot, dar ştiam cu cine stau în cameră. Ele au fost duse în aripa mai bună a închisorii.(...) Acolo e exact ca în Narcos (serial despre viaţa traficanţilor de droguri, n.r) şi există o aripă mai bună, în care au fost duse. Sunt cazate împreună cu o doamnă din San Jose, condamnată tot pentru fraudă, al cărei soţ este bun prieten cu o prietenă de-a noastră. Aşa că am putut să luăm legătura imediat. Acum sunt trei în celulă. Doamna aceea ştia despre ele, s-a vorbit despre acest tam-tam”, a declarat Tăbăcaru la Antena 3.

El a povestit că, la sosirea în Costa Rica, Alina Bica şi Elena Udrea au locuit împreună o perioadă, însă s-au certat şi au decis să se mute în apartamente diferite. Tăbăcaru crede tensiunile dintre cele două ar fi apărut deoarece fosta şefă a DIICOT era nemulţumită de apariţiile publice ale Elenei Udrea. Totuşi, când sarcina Elenei Udrea a avansat, au revenit la relaţii mai bune.

”Noi nu avem de mulţi refugiaţi de calibrul acesta din Europa - România, e ceva exotic.(...) De vreo două luni, de când i-a crescut burta, s-au împăcat. Tot au locuit separat, dar au avut o colaborare mult mai apropiată de la femeie la femeie. În continuare, Bica nu era de acord cu toate chestiile acestea ale Elenei, cu VIVA, cu poze, dar cea care s-a dus la ea în seara când au apucat-o chinurile facerii a fost tot Alina Bica. Ea s-a dus. La spital i-a luat pe nepregătite, cu cinci săptămâni mai devreme.(...) Adrian, logodnicul, a venit acum patru zile, cu mama ei”, a mai povestit omul de afaceri.

Avocatul Elenei Udrea nu credea că o vor aresta

Avocatul din România al Elenei Udrea, Veronel Rădulescu susţinea joi dimineaţă că şansele de extrădare ale fostului ministru sunt zero, în condiţiile în care copilul acesteia este cetăţean costarican.Ba chiar era convins că şi Alina Bica ar putea să scape de extrădare, deoarece este acuzată de o faptă care în legislaţia de acolo nu are corespondent.

"E posibil să putem vorbi despre o măsură preventivă pe perioada soluţionării de extrădare, dar sperăm să fie o măsură temporară. După opinia mea, care e o opinie personală, şansele sunt zero (nr: de extrădare)", declara joi dimineaţa, cu optimism, Veronel Rădulescu, apărătorul Elenei Udrea.

Elena Udrea şi Alina Bica, prezentate în această seară în faţa instanţei cu propunere de arestare

Între timp, publicaţia Diario Extra prezintă noi informaţii despre reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica.

Aceasta a avut loc în zona Sabana Oeste, din San Jose, în faţa unei cafenele celebre. Cele două au fost reţinute de agenţi Interpol însoţiţi de membri ai Direcţiei pentru Informaţii şi Securitate din Costa Rica, potrivit Diario Extra.

"După acţiuni de investigare şi monitorizare, două femei în vârstă de 44 de ani, ambele românce, date în urmărire de autorităţile române, au fost reţinute miercuri. Una dintre cele două femei, cu numele Udrea, era vizată de o alertă roşie de notificare a Interpol, pentru infracţiuni referitoare la corupţie şi abuz în serviciu, în baza unui mandat emis de Interpol Bucureşti", anunţă Biroul pentru investigaţii judiciare din Costa Rica.

Elena Udrea şi Alina Bica, prezentate în această seară în faţa instanţei cu propunere de arestare

Publicaţia oferă şi o nouă fotografie, care o arată pe Elena Udrea lângă maşina ofiţerilor, alături de iubitul ei şi copilul nou-născut care este într-un cărucior.

Imagine de la reţinerea Elenei Udrea în Costa Rica

Pe 5 iunie 2018, Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".

Imediat, Poliţia Română a solicitat instanţei mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a Elenei Udrea. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a explicat că extrădarea este posibilă şi fără un tratat bilateral cu Costa Rica, iar ministerul se va ocupa de transmiterea cererii. Pe 25 iunie, ministrul Justiţiei declara că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea.

Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru ”favorizarea făptuitorului”, în dosarul în care a fost cercetat şi Adriean Videanu. Şi fostul procuror-şef DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunţat avocaţii la proces. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie, că aceasta nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

 

 

Citește și: