413 vizualizări 8 nov 2018

Continuă seria de cutremure în Vrancea. Astăzi în numai două ore au avut loc două seisme. 

Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs joi dimineaţa, la ora 05.47, în judeţul Vrancea, la adâncimea de 70 de kilometri, anunţă Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP).

Încă un cutremur a avut loc mai târziu, la ora 07.35, acesta având magnitudinea de 3,6 pe scara Richter. Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 1 grad pe scara Mercalli. 

 

 

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului de 3,5 grade pe scara Richter sunt Nehoiu (44 km), Covasna (50 km), Slănic-Moldova (54 km), Odobeşti (52 km), Oneşti (57 km).

Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 28 octombrie, având o magnitudine de 5,8 pe scara Richter, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, fiind resimţit şi în Bucureşti.

Alte două cutremure puternice, cu magnitudinea de 4,6 grade, au fost înregistrate în 25 aprilie în judeţul Buzău şi în 14 martie, în judeţul Vrancea.

 

 

Multe persoane au criticat, după producerea cutremurului de magnitudine 5,8 în judeţul Buzău, faptul că nu au fost alertate prin sistemul RO-ALERT, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizând că acesta nu e menit să dea alerte anterior seismului, ci după.

"Ro-Alert , o bătaie de joc la adresa populatie , doar sa mai stoarcem niste bani ", a comentat un internaut, pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) .

"RO -ALERT doarme?", a întrebat retoric o altă persoană. "Unde sunt mesajele cu ro alert? Păi ce facem am investit bani degeaba???", a postat altcineva.

"Vine si roalert, da mai târziu, după ora 8 cand ajung angajaţii. Acum nu avea cine sa apese butonul rosu, erau toti acasa la somn", a scris ironic un alt internaut.

"Sunteţi buni ăştia de la RO ALERT, nu era vorba sa ne anunţaţi la timp ? ne spuneţi acum dupa ce a fost cutremurul ? ne-aţi înnebunit de nu ştiu câte ori pe zi cu acea notificare de teste si acum nimic ????", a criticat o altă persoană.

 

 

"Aplicatia RO-Alert ce anunta, evenimente de pe Marte...??? Stiu ca scuze se vor gasi mereu, dar adevarul e nimic nu functioneaza in tara asta...", a completat alta.

"Ro-alert nu e pentru Cutremure, e pentru Tsunami, Uragane, Explozii nucleared-astea de se întâmplă des în România", a comentat ironic un bărbat.

Reprezentanţii IGSU au răspuns, precizând că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora. "Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)", a transmis Inspectoratul.

Un cutremur cu magnitudine 5,8 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, fiind resimţit puternic şi în Capitală. Aproximativ trei ore mai târziu, un nou seism a avut loc în zona Vrancea, având o magnitudine de 3,2.

 

 

Citește și: