Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat într-un interviu că, atunci când a preluat conducerea parchetului anticorupţie, a găsit mai multe dosare privind retrocedările ilegale de al ANRP în care nu se lucrase nimic de pe vremea mandatului lui Daniel Morar, acum judecător la CCR.

„Aş putea să vă spun că nu a umblat nimeni în acele dosare timp de foarte mulţi ani. Se vehiculau sume enorme, am văzut că pentru anumite retocedări s-au oferit milioane de euro cu tilu de mită, multe proprietăţi au fost supraevaluate, iar statul a pierdut foarte mulţi bani”, a declarat Kovesi în interviul pentru Adevărul.

Kovesi a mai explicat de ce sunt folosite în unele dosare probe vechi, precum interceptări realizate de SRI în cazul dosarului în care sunt implicaţi Remus Truică, Prinţul Paul şi oamenii de afaceri israelieni, printre care Benny Steinmetz şi Tal Silberstein: pentru că ele nu au fost folosite mai demult de procurorii DNA, care au închis unele dosare, ajungându-se în acest fel la tergiversarea şi a altor dosare, care puteau fi disjunse din cele închise.

Astăzi, DNA a lămurit mai bine ce a vrut să spună Kovesi, într-un răspuns pentru Europa FM. Astfel, dosarul Truică-Prinţul Paul-milionarii israelieni, privind retrocedări în Ferma Băneasa şi Pădurea Snagov, a fost disjuns dintr-un alt dosar care la rândul său provenea prin disjungere din cel privind retrocedările ilegale a 43.000 de hectare de pădure de la Romsilva către Paltin Sturdza, prin traficul de influenţă a lui Viorel Hrebenciuc şi al altora.

Doar că în iunie 2011, DNA Braşov a închis acest dosar Romsilva-Hrebenciuc, cu neînceperea urmăririi penale, deschis în urma unei sesizări penale a Romsilva, făcută în 2010. Dosarul a fost redeschis abia în 2014, după ce conducerea DNA Braşov a fost schimbată şi a infirmat NUP-ul, cerând în instanţă redeschiderea anchetei. Astfel s-au putut pune în mişcare şi celelalte dosare penale care proveneau din Romsilva-Hrebenciuc.

DNA precizează, în răspunsul dat Europa FM, că procurorul de caz care a închis cu NUP acest dosar, nu mai lucrează în DNA.

În 2011, când dosarul respectiv a fost închis, DNA Braşov era condus de procurorul Marius Sulu. Acesta a fost înlocuit din funcţie în 2014, cu actualul procuror şef Cornel David Deca. Soluţia de neîncepere a urmăririi penale în acest dosar a trecut aşadar prin mâinile fostului şef al DNA Braşov, ajungând şi în faţa superiorilor săi ierarhici de la Bucureşti, adică la vremea respectivă procurorii Lucian Papici şi Mariana Alexandru, cei care conduceau Secţia I a DNA. Cei doi nu mai fac parte din DNA în prezent.

Citește și: