Alexandru Costea
136 vizualizări 3 iun 2019

„Avem în şedinţa de azi (luni-n.red.) un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia, astfel încât preşedintele CJ să fie ales, din nou, prin vor direct de comunitatea locală", a afirmat premierul Viorica Dăncilă, luni, la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a spus că revenirea la votul uninominal „va creşte legitimitatea, reprezentativitate şi stabilitatea preşedinţiilor de CJ.

„Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitate şi stabilitatea preşedinţiilor de Consilii Judeţene, cei care, împreună cu primarii şi consilierii, pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Preşedintele CJ nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci trebuie să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ exprimată prin vot. Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fioecare preşedinte de CJ, pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetăţenii i-au dat votul", a mai afirmat aceasta.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Potrivit prevederilor ordonanţei, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 1. - (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene", este una dintre modificările propuse”.

În forma în vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) şi (5) următoarele: „(2) Consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. (4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.(5) Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale”.

Iohannis critică OUG pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene: Practica OUG să înceteze

Preşedintele Klaus Iohannis critică, luni, OUG dată de Guvern pentru alegerea şefilor de consilii judeţene, transmiţând că schimbarea legii electorale făcute prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în faţa baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul.

„În urma adoptării de către Guvern a unei OUG referitoare la modificarea legislaţiei la alegerea preşedinţilor de consiliu judeţean, preşedintele Iohannis arată că PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri. Votul românilor nu e bătaia de joc a PSD. Cetăţenii le-au transmis pesediştilor că practica OUG trebuie să înceteze. Schimbarea legii electorale făcută azi prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul Dăncilă vrea s-o facă în faţa baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul. Vor fi favorizaţi cei deja în funcţie, adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene. Un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. Primarul reprezintă comunitatea, iar celelalte organe sunt administrative", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a mai transmis că preşedintele de consiliu judeţean nu e consacrat prin Constituţie ca autoritate a administraţiei publice şi nu e necesară alegerea sa prin vot directă.

„Nu există practic un popor al judeţului şi acest argument maschează disperarea PSD care a înţeles că pierde autoritatea în Consiliile Judeţene. Preşedintele României consideră că pesediştii oricât ar încerca să îşi spele imaginea nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bineintenţionaţi", a mai declarat Mădălina Dobrovolschi.

Premierul a anunţat simplificarea normelor pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că Executivul va aproba simplificarea normelor privind acordarea ajutoarelor de urgenţă, astfel încât să nu mai fie nevoie de anchetă socială înainte de aprobarea lor şi nici de întocmirea şi aprobarea unei Hotărâri de Guvern.

„Suntem în continuare alături de oameni şi de comunităţile afectate de fenomenele meteo severe din ultima perioadă. Echipele de intervenţie sunt în teren pentru a ajuta cetăţenii, dar şi pentru a evalua pagubele produse, astfel încât să oferim oamenilor rapid ajutorul de care au nevoie. Ministrul Afecerilor Interne, Carmen Dan, a discutat cu prefecţii din judeţele afectate, vicepremierul Graţiela Gavrilescu şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, sunt în teritoriu pentru a avea o imagine cât mai exactă a situaţiei din teren. Am primit ieri o primă evaluare a pagubelor produse de vremea severă, această evaluare va fi completată cu noi date pe măsură ce acestea vin din teren. Pe baza acestor informaţii guvernul va lua măsuri astfel încât oamenii să poată fi sprijiniţi să treacă peste aceste momente dificile”, a declarat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.

Dăncilă a anunţat simplificarea normelor pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă în contextul inundaţiilor recente din ţară. Viorica Dăncilă a explicat că astfel nu va mai fi nevoie de anchetă socială înainte de aprobarea ajutoarelor şi nici de întocmirea şi aprobarea unei hotărâri de guvern.

„Este important ca cetăţenii să primească rapid ajutorul de care au nevoie. Din acest motiv astăzi simplificăm normele privind acordarea ajutoarelor de urgenţă astfel încât să nu mai fie nevoie de anchetă socială înainte de aprobarea lor şi nici de întocmirea şi aprobarea unei hotărâri de guvern, proceduri de durată care îngreunau acordarea sprijinului. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale are la dispoziţie banii necesari, iar sumele vor pleca spre familiile şi persoanele afectate pe baza proceselor verbale întocmite de comisiile inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi a borderourilor completate de agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială. Astfel reducem substanţial perioada de timp de la momentul producerii calamităţilor până la momentul primirii ajutorului financiar”, a conchis şeful Executivului.

 

Citește și: