Ana Petrescu
641 vizualizări 11 iul 2018

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele, Frans Timmermans, s-au arătat nemulţumiţi şi îngrijoraţi de „lupta politică permanentă” din România, una care nu are ce căuta în perioada preşedinţiei Consiliului UE.

„Am fost întrebată despre situaţia din România. S-a arătat nemulţumirea faptului că nu există consens, că există o luptă politică permanentă şi că această luptă politică nu are ce căuta în perioada preşedinţiei Consiliului UE, mai mult chiar înainte când se pregătesc toate lucrurile pentru a prelua preşedinţia. Domnul preşedinte Juncker mi-a cerut ca să avem o bună înţelegere între toţi cei implicaţi, lucru pe care i-l va cere şi domnului preşedinte Iohannis. A spus că luptele nu au ce căuta, dacă vrem să avem o preşedinţie de succes a României. (...) Mi s-au părut mai mult îngrijoraţi de faptul că nu există linişte în România şi că şi-ar dori foarte mult să avem un consens şi să lucrăm împreună pe proiecte de ţară. Cred că acest lucru a fost principalul motiv de îngrijorare”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, într-un interviu acordat la Bruxelles postului Antena 3.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker i-a transmis, marţi, la Bruxelles, premierului Viorica Dăncilă că o încurajează să revină la „un discurs politic normal în ţară”, precizând că este crucial ca România „să nu facă paşi înapoi în progresele înregistrate” în contextul MCV.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, marţi, o vizită la Bruxelles unde a avut o întrevedere şi cu preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans.

"Preşedintele Jean-Claude Juncker s-a întâlnit astăzi cu prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. La întrevedere au participat şi Prim-vicepreşedintele Timmermans şi comisarul european Creţu. Discuţiile între preşedintele Juncker şi doamna Dăncilă s-au axat pe pregătirile pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România în prima parte a lui 2019, care se va întâmpla într-un moment important pentru Uniune. De asemenea, cei doi au discutat despre propunerea Comisiei Europene asupra bugetului UE, valorificarea fondurilor structurale şi politica economică", a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

"Referitor la Mecanismul de Verificare şi Cooperare din România, preşedintele Juncker a subliniat că reprezentanţii Comisiei vor continua să monitorizeze evoluţiile din ţară şi a insistat asupra faptului că este crucial ca România să nu facă paşi înapoi în progresele care au fost înregistrate. Preşedintele Juncker a încurajat prim-ministrul să acţioneze în sensul revenirii la un discurs politic normal în ţară, mai ales în perspectiva asumării preşedinţiei Consiliului UE", completează sursa citată.

Citește și: