Nicolae Oprea
2367 vizualizări 10 oct 2018

Societatea de Transport Bucureşti (STB) a scos, miercuri, pe traseu, pentru teste, trei dintre cele 400 de autobuze cumpărate de Primăria Capitalei de la Otokar.

Surse din cadrul Municipalităţii au precizat, pentru MEDIAFAX, că cele trei autobuze au fost scoase pe traseu pentru instruirea şoferilor. Practic, şoferii care au fost instruiţi de către angajaţii constructorului turc vor instrui şi ei, la rândul lor, şoferii STB care vor circula cu aceste autobuze.

Primul traseu pentru teste al autobuzelor este următorul: vor pleca din Piaţa Rosetti de dimineaţă, vor circula pe Regina Elisabeta, apoi se vor întoarce pe Calea Plevnei, intrând din nou pe Regina Elisabeta şi se vor întoarce la Piaţa Rosetti.

Al doilea traseu, după ce vor face pauză, porneşte tot din Piaţa Rosetii - Piaţa Unirii - Parlament, ulterior se vor întoarce la Piaţa Rosetti. Aceste teste se vor face pe aproape tot parcursul zilei de miercuri.

PMB a cumpărat, la începutul anului, 400 de vehicule de la compania turcească Otokar Europe cu suma de 250.000 de euro, plus TVA, pentru fiecare vehicul.

Contractul presupune achiziţia a 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri, cu o capacitate minimă de 96 de călători, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri şi o capacitate minimă de 70 de călători, precum şi 30 de autobuze articulate, lungi de 18 metri, cu o capacitate minimă de 135 de călători.

Potrivit caietului de sarcini, toate autobuzele trebuie să aibă o motorizare Euro 6 şi să poată funcţiona pe diesel şi biodiesel.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a semnat, la începutul lunii iunie, CONTRACTUL pentru cele 400 de autobuze, urmând ca până la finalul acestui an, să fie aduse în Bucureşti primele 100, iar până la sfârşitul anului 2019, vor mai veni şi CELELALTE 300 de unităţi.

"Una dintre principalele măsuri pentru deblocarea traficului din Capitală este aceea de a mări parcul auto şi de a suplimenta cu câteva sute PARCUL AUTO existent. În următoarea perioadă vor veni şi primele unităţi. Până la sfârşitul acestui an, din cele 400 de autobuze achiziţionate, vor veni la Bucureşti 100 de unităţi începând cu luna octombrie, iar până la sfârşitul anului viitor, deci, 100 DE AUTOBUZE  până în decembrie anul acesta, iar din iunie, anul acesta de la semnarea contractului, până în iunie anul viitor, vor mai veni ÎNCĂ 300", a declarat primarul Gabriela Firea, la semnarea contractului cu firma câştigătoare.Suma toală la care se ridică investiţia va fi de 100 DE MILIOANE DE EURO, a mai precizat primarul general al Capitalei.

"Cred că este UN PREŢ CORECT, mai ales că ne-am dorit ca aceste autobuze să fie fiabile, să fie realizate de firma care reprezintă o garanţie pentru calitatea acestor produse, astfel încât, nu ne-am mărginit la a alege, aşa cum s-a întâmplat, din nefericire la alte achiziţii, chiar şi la PMB, preţul cel mai mic, ci dimpotrivă, ne-am gândit că preţul corect să fie 50% pondere tehnică şi 50% preţul acestor autobuze. Avem trei game, trei lungimi ale autobuzelelor în funcţie de traseul pe care îl vor efectua aceastea", a mai adăugat Firea.


În decembrie 2016, Primăria Capitalei a anunţat că va achiziţiona 600 de autovehicule noi pentru transportul în comun, dintre care 400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie.,,Cu toţii suntem de acord cu faptul că parcul auto al RATB este unul ÎMBĂTRÂNIT, este unul depăşit ca uzură şi morală şi fizică. Toţi cetăţenii care folosesc transportul public în comun reclamă faptul că NU SE MAI POATE CONTINUA această situaţie, că avem nevoie de autobuze noi, performante, de troleibuze şi de tramvaie. Achiziţia pe care o vom face în următoarea perioadă înseamnă un prim pas, nu înseamnă neapărat rezolvarea problemelor, dar de undeva trebuie să începem cu toţii", a declarat primarul general al Capitalei, la momentul respectiv.

Conform proiectului, municipalitatea ar urma să achiziţioneze 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri, 50 de autobuze cu dimensiunea de 10 metri şi alte 30 de autobuze articulate, cu o lungime de 18 metri. Toate aceste autobuze ar urma să aibă motoare Euro 6 şi vor avea podeaua complet coborâtă pe toată lungimea lor. De asemenea, ar urma să fie cumpărate 100 de troleibuze cu o lungime de 12 metri, care vor avea, de asemenea, podeaua complet coborâtă.

Citește și: