Alexandra Mortu
32010 vizualizări 7 nov 2019

În Codul Rutier este prevăzută şi o situaţie în care poliţistul are dreptul să îţi dea o amendă de 725 de lei şi să îţi reţină certificatul de înmatriculare dacă anvelopele de iarnă sunt uzate, deci nu mai funcţionează cum ar trebui.

Indiferent dacă anvelopele sunt de iarnă, vară sau all-season, atâta timp cât prezintă urme de uzură considerabile, rişti o amendă de 725 de lei.

Limita legală de uzură este cea de 1,6 milimetri, aceeaşi ca în majoritatea ţărilor din Europa, Asia şi America de Nord, fiindo prevedere stabilită la nivel internaţional.

Autoritatea mondială Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) i-a obligat pe toţi producătorii de anvelope să incorporeze în anvelopele comercializate în europa şi Statele Unite ale Americii nişte martori de uzura.

În fapt, aceştia reprezintă minim 6 bare din cauciuc poziţionate între blocurile profilului de anvelopă, acestea având o înălţime de 1, 6 milimetri.

Prevederile referitoare la martorii de uzură se găsesc în art. 100 din Codul Rutier, unde se menţionează că amendă este un din clasa II, deci 405 puncte, ceea ce înseamnă că poate ajunge până la 725 de lei.
 

 

 

Citește și: