Laura Petrescu
1046 vizualizări 11 aug 2017

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Marian Popescu, a declarat, pentru Mediafax, că Eleftherios Vanellis, directorul tehnic al fabricii de confecţii din Păuleşti care a fost filmat în timp ce îşi jignea angajaţii, a fost amendat cu 1.000 de lei. Acesta a fost audiat la Postul de Poliţie Bărcăneşti.

”A fost citat şi s-a prezentat la Postul de Poliţie Bărcăneşti. A primit amenda maximă, de 1.000 de lei, pentru expresiile folosite în filmare”, a declarat Popescu.

Potrivit anchetatorilor, în timpul audierii, Eleftherios Vanellis a declarat că regretă felul în care a vorbit cu angajaţii.

Totodată, poliţiştii au deschis şi un dosar penal pe numele său pentru promovarea ideologiei fasciste, naziste ori xenofobe în public, după ce au găsit pe pagina sa de Facebook o fotografie modificată în care apare imaginea personală având suprapuse simbluri naziste.

În această privinţă directorul tehnic al firmei de confecţii a refuzat să dea declaraţii, spunând că va veni însoţit de un avocat.

Inspecţia Muncii anunţase, vineri, printr-un comunicat de presă, că a sancţionat cu 10.500 de lei firma S.C. Unique Clothing SRL din Prahova, unde patronul a fost filmat când înjura şi umilea personalul.

Amenzile au venit după ce ITM şi IPJ Prahova au început anchete la fabrica de textile din Păuleşti, judeţul Prahova, după apariţia în mediul online a unui video în care patronul şi-ar fi jignit angajaţii, care doreau să îşi primească salariile.

“Astăzi vă luaţi banii, dar întârziem. Aveţi două opţiuni: ori la 16.10 plecaţi acasă fără salarii, ori aşteptaţi până la 18. (...) Vă purtaţi ca animalele. Sunteţi dezgustători. (...) Ţăranilor (...) Ieşiţi (...) Îi ştiu pe cei cu gura mare şi foarte curând o să scap de ei.(...) Idioţilor”, se aude pe înregistrare.

La o zi după, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova s-a autosesizat, iar miercuri o echipă a mers în control la fabrică.

”Este o echipă acolo. S-a format o celulă şi s-a luat decizia să facem verifcări. Vrea să vedem dacă acest incident este legat de legislaţia noastră sau nu pentru a putea fi luate măsuri”, a declarat, pentru Mediafax, directorul adjunct al ITM Prahova, Constantin Stoica.

Şi poliţiştii s-au autosesizat în acest caz şi a fost începută o anchetă.

În plus, Poliţia Prahova a precizat că se fac cercetări şi pentru "promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public", după ce pe contul de Facebook al presupusului patron au apărut însemne care fac trimitere către fascism.

La rândul său, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a întrebat pe Facebook dacă cineva ştie în ce fabrică din România a fost făcută filmarea.

În schimb, şeful de secţie al fabricii, Maria Tot, a declarat, pentru Mediafax, că bărbatul nu a folosit un limbaj “chiar aşa” şi că angajaţii nu au fost jigniţi.

”Mie nu mi s-a părut un limbaj chiar aşa. Nu e o ruşine să fii ţăran. Pentru mine e o mîndrie să fii ţăran. Angajaţii nu au fost jigniţi, atâta timp cât mie mi se spune că sunt ţăran, eu sunt mândră. Care a fost înjurătura?”, a declarat Tot.

Potrivit acesteia, salariile întârziau de o oră.

”S-a întâmplat într-o zi de salariu, în iunie. S-a întâmplat pentru că s-a întârziat salariul cu o oră, o oră şi jumătate. S-a făcut şedinţă şi am întrebat oamenii, frumos: aşteptăm să luăm salariile cu o oră şi jumătate întârziere sau îi luăm mâine? Asta s-a întâmplat şi din cauza schimbului valutar, cum se procedează la bănci. Probabil că nu s-a filmat tot! Atitudinea agresivă a fost a angajaţilor, nu a tututor, au scos nişte sunete foarte urâte, necivilizate, nu pot să le reproduc, comentarii pe lângă”, a mai spus Maria Tot, precizând că şeful său ar fi plecat din ţară.

Pe de altă parte, foşti angajaţi ai firmei respective au declarat, pentru Mediafax, că bărbatul le vorbeşte urât lucrătorilor şi că îi jigneşte.

”Vorbea foarte urât. Ăsta e stilul lui. Eu am scăpat că am plecat de acolo. Nu loveşte, dar jigneşte. Soţul unei secretare a venit şi l-a lovit că nu a mai suportat să-i vorbească aşa soţiei”, a declarat o fostă angajată.

Fabrica are aproximativ 300 de angajaţi.

Citește și: