Maria Bîrnaure Claudiu Surmei
46729 vizualizări 28 feb 2017

Patriarhia Română a anunţat, marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, că priveşte cu îngrijorare demersurile legate de eventuala oficializare a aşa-zisului „parteneriat civil”, acţiuni materializate într-un proiect de lege aflat în acest moment pe agenda Camerei Deputaţilor.

"Considerăm că instituţionalizarea unei forme alternative de familie este contrară credinţei creştine şi tradiţiei poporului român, cu posibile consecinţe grave pentru viaţa morală, familială şi socială a acestuia. Din punct de vedere creştin, dar şi constituţional, cu excepţia adopţiei şi a înrudirii de sânge, familia se naşte exclusiv prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Parteneriatul civil nu ar face decât să încurajeze concubinajul şi să deresponsabilizeze pe cei doi parteneri în detrimentul mamei şi al copilului. Mai precis, cadrul legal care protejează în mod optim „creşterea, educaţia şi instruirea copiilor” este doar familia (art. 48, al. 1 din Constituţia României)Ţ, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei, remis marţi Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, încercările de redefinire a familiei naturale şi tradiţionale "par să facă parte dintr-o agendă ideologică care discreditează valorile şi binefacerile sociale ale familiei".

Reacţia Patriarhiei Române vine după ce membrii comisiei de egalitate de şanse au avizat favorabil propunerea legislativă privind parteneriatul civil, depusă de Remus Cernea, Comisia juridică fiind sesizată pe fond.

Reprezentanţilor mass-media nu li s-a permis, iniţial, să ia parte la şedinţa comisiei în care a fost dezbătută iniţiativa legislativă privind parteneriatul civil şi avizată pozitiv, însă, s-a revenit, ulterior, asupra deciziei.

Preşedintele comisiei, deputatul USR Oana Bîzgna, a precizat, la solicitarea Mediafax, că şedinţa nu începuse atunci când reprezentanţilor mass-media li s-a transmis că le este interzis accesul la dezbaterile comisiei şi că a vrut să îşi întrebe întâi colegii dacă „se simt confortabil” cu presa.

„Nu începuse încă comisia, după care mi-am întrebat colegii dacă puteţi sau nu (asista la şedinţa comisiei-n.r.), a fost prima dată când mi s-a cerut ca presa să fie prezentă (…) Ştiam că şedinţa este publică, am vrut să îmi întreb colegii dacă se simt confortabili cu asta sau nu. Am verificat, de fapt,dacă sunt confortabili cu votul la vedere sau doresc să solicite vot (secret-n.r.)”, a declarat deputatul USR Oana, pentru Mediadax, solicitată să precizeze de ce reprezentanţilor mass-media li s-a transmis că nu pot participa la şedinţă.

Surse parlamentare au precizat că deputatul USR a cerut permisiunea colegilor de comisie pentru a permite accesul presei, ulterior, s-a luat în calcul şi posibilitatea ca membrii „să se simtă stânjeniţi de presă când votează”, însă, deputaţii au decis că presa poate participa.

Potrivit surselor citate, nu a existat un vot, ci a fost doar "o consultare".

Persoanele care trăiesc în concubinaj sunt mai sărace şi mai puţin educate decât cele căsătorite

Coaliţia pentru Familie, organizaţia care a înaintat ideea de modificare a definiţiei familiei în Constituţia României, a transmis o scrisoare parlamentarilor, în care cere ca legislaţia privitoare la parteneriatul civil să fie respinsă, principalele motive fiind legate de definiţia acestui concept, dar şi de efectele pe care iniţierea unei astfel de legi le-ar avea atât asupra partenerilor din cuplu, cât şi asupra copiilor acestui cuplu, în cazul în care ei ar exista. 

Membrii coaliţiei consideră că definiţia parteneriatului civil este „cvasi-identică” definiţiei căsătoriei, fapt care va conduce la apariţia parteneriatului civil ca o instituţie paralelă căsătoriei, care se va substitui acesteia în formarea unei familii.

„Unul din argumentele principale ale promotorilor iniţiativei este existenţa a sute de mii de cupluri heterosexuale care ar avea nevoie de această lege pentru a fi protejate. Aceştia omit însă că, din moment ce drepturile partenerilor urmează să fie foarte asemănătoare cu cele ale soţilor, legea nu va aduce, în fapt, nimic nou pentru cuplurile coabitante bărbat-femeie”, se arată în scrisoarea Coaliţiei, în care parteneritul civil este descris drept „un simplu contract care omite valori esenţiale”. 

Astfel, acesta nu dă naştere obligaţiei la fidelitate reciprocă, „instituind un laxism moral cu totul nespecific dreptului românesc”, iar cuplurile devin tot mai demotivate să se căsătorească, decizie care are un impact şi asupra deciziei de a procrea. 

„Nu înţelegem cum poate fi această schimbare una de dorit într-o societate aflată în cea mai gravă criză demografică din istoria sa, cu nivelul naşterilor regresând până la cel al anilor 1880 şi cu o îmbătrânire galopantă a populaţiei, aflată în al 28-lea an de scădere consecutivă după 1990”, susţin semnatarii scrisorii. 

La punctul al doilea, aceştia identifică prinicipala victimă care ar apărea în urma recunoaşterii concubinajului prin legiferarea parteneriatului civil. Aceasta va fi reprezentată de copil. Astfel, Coaliţia pentru Familie citează un studiu sociologic din 2015 realizat în Statele Unite, în care se arată că efectele concubinajului asupra copiilor sunt cât se poate de grave: doar unul din trei copii care se nasc în urma concubinajului trăiesc cu ambii părinţi până la vârsta de 12 ani, faţă de 75% dintre copiii ai căror părinţi sunt căsătoriţi; copiii care locuiesc cu adulţi care coabitează „au” cel puţin trei perechi de „părinţi” diferiţi până la majorat; copiii crescuţi de adulţi aflaţi în concubinaj sunt mai puţin sănătoşi, au performanţe şcolare mai slabe şi sunt mai înclinaţi spre delicvenţă decât copiii crescuţi în familii întemeiate pe căsătorie.

Mai mult, în scrisoare este construită şi o caracterizare a persoanelor care trăiesc în concubinaj. Acestea sunt mult mai sărace ca persoanele integrate în familii, venitul mediu în cuplurile coabitante fiind cu 50% mai mic decât venitul familiilor întemeiate pe căsătorie. Astfel, 32,5% dintre căminele unde partenerii trăiesc în concubinaj sunt sub pragul de sărăcie, faţă de doar 10-11% în cazul familiilor întemeiate pe căsătorie. Totodată, partenerii care trăiesc în concubinaj tind să fie mult mai puţin educaţi ca soţii.

Ultimul punct al scrisorii Coaliţiei pentru Familie aduce în discuţie ceea ce membrii acestei organizaţii consideră a fi scopul real al parteneriatului civil: „să confere statut legal de familie cuplurilor de acelaşi sex” şi că toate explicaţiile oficilităţilor care aduc în prim-plan protecţia cuplurilor heterosexuale coabitante sunt doar modalităţi de manipulare.

„Chiar unul dintre parlamentarii care a votat favorabil proiectul în Comisia de Drepturile Omului a afirmat că în opinia sa parteneriatele civile ar fi necesare pentru a „respecta dreptul la viaţa de familie al tuturor cetăţenilor ţării, indiferent de sex sau orientare sexuală”. Ceea ce se omite din acest raţionament este că relaţiile într-un cuplu unisex nu pot constitui „viaţă de familie”, cele două tipuri de cupluri fiind structural diferite, ca atare neputând pretinde un tratament egal din partea legii.
Sociologic, familia este consacrată ca un grup de persoane care relaţionează în baza unor legături de sânge, căsătorie sau adopţie. Cuplurile unisex nu se includ în niciuna dintre aceste categorii”, susţin semnatarii scrisorii.

Citește și: