Andreea Ofiteru
1912 vizualizări 23 nov 2013

GAUDEAMUS 2013. 600 de evenimente, dintre care majoritatea lansări de carte, mii de volumeîn limba română sau în alte limbi, reeditări ale unor volume din literatura clasică, aşa s-ar putea rezuma în câteva cuvinte ediţia a 20-a aniversară a GAUDEAMUS 2013. În săptămâna BLACK FRIDAY, şi la târgul de carte sunt făcute reduceri unele ajungând până la 80%.

Sâmbătă şi duminică scriitorii români promit un GAUDEAMUS 2013 de zile mari cu multe lansări ale autorilor consacraţi, dar şi ale debutanţilor. Ana Blandiana, Dan. C.Mihăilescu, Augustin Buzura, Daniel Vighi, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu  sunt câţiva dintre autorii care îşi lansează noile cărţi la GAUDEAMUS 2013.

Dacă în primele trei zile ale târgului au fost 40.000 de vizitatori, în weekend organizatorii aşteaptă 40.000 de vizitatori pe zi. Editurile vin cu oferte speciale şi reduceri de până la 80% pentru toate volumele aduse la târg. Unele dintre casele de publicaţii vin cu reeditări ale unor cărţi din literatura clasică sau a unor almanahuri vechi precum „Anticipaţia”.

Gândul a stat de vorbă cu patru dintre scriitorii români care au lansări de carte la GAUDEAMUS 2013: Ana Blandiana, Dan C. Mihăilescu, Augustin Buzura şi Daniel Vighi, autori care au făcut şi recomandări de lectură pentru cititorii gândul.

Ana Blandiana despre „Fals tratat de manipulare”

Poeta Ana Blandiana va lansa sâmbătă de la ora 18.00 cartea „Fals tratat de manipulare”, editată de Humanitas. Ana Blandiana spune că titlul volumului este  de fapt o autironie,„o îngânare a lui Pseudo- Kinegeticos de Alexandru Odobescu”, pentru că nu este de fapt un tratat.

„Cartea este serioasă, poate chiar sumbră într-un anumit fel. Este un eseu despre manipulare, ale cărui argumente sunt nişte întâmplări din viaţa mea. Sunt nişte fragmente de proză autobiografică, cu întâmplări reale. Dar nu este o carte de amintiri pur şi simplu din viaţa mea, este o carte despre felul în care în permanenţă trăim ceea ce suntem împinşi să trăim sau credem ceea ce suntem convinşi să credem”, a declarat Ana Blandiana pentru gândul. Poeta spune că unele dintre întâmplările adunate în volum au marcat-o întreaga viaţă. Una dintre acestea vine din copilăria ei, când a asistat la arestarea tatălui ei, moment din cauza căruia a avut coşmaruri.

„Primul capitol se numeşte „Prima manipulare” şi povestesc prima arestare a tatălui meu,  la care am asistat ca fetiţă la 5-6 ani. A fost o percheziţie în urma căreia tata a fost arestat pentru că s-a găsit un revolver în sertarul meu cu jucării. Acel revolver a fost pus acolo pentru că eu n-am avut curajul să rămân singură în cameră cu cei care veniseră să facă percheziţia. Iar după aceea ani de zile am avut coşmaruri , visam această întâmplare şi mă trezeam ţipând, simţându-mă vinovată eu de arestarea tatei. A fost o formă atroce de manipulare a unui copil”, a spus Ana Blandiana.

În carte predomină întâmplările nefericite din viaţa poetei, dar sunt unele şi fericite. Ana Bladiana îşi aduce aminte de fericirea culesului de ciuperci: „Este descrierea unei excursii în Munţii Apuseni, în satul Horea, comuna Albac. Urcând spre casa părintească a lui Horea, am descoperit mii şi mii de ciuperci. Această povestire este povestirea unei întâmplări fericite”.

Dan C. Mihăilescu despre cele 11 femei care au marcat România

Criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu  lansează tot sâmbătă de la ora 15.45, la standul Editurii Humanitas,  cartea „Castelul , Biblioteca, Puşcăria. Trei vămi ale feminităţii exemplare”. Publicistul a adunat poveştile a 11 femei care şi-au pus într-un fel sau altul amprenta asupra României contemporane

„Recunosc că este un tiltu cam răsbănicios aşa, cam snob. Am pus la un loc 11 femei minunate, care cred eu că povestesc România noastră din secolul XIX-lea până acum. Pe de o parte avem trei castelane, care ştiu să iubească, ştiu să fie amantele unor ambasadori, ale unor prinţi moştenitori, ştiu să facă România Mare. O avem pe Regina Maria, care este pentru mine feminitatea desăvârşită din România. O avem alături de ea pe Maria Cantacuzino Enescu, iubita finală a lui Nae Ionescu demonicul. O avem pe Zoe Cămărăşescu, fiica doamnei de onoare Zoe Bengescu, care ne aduce toată viaţa frumoasă de la Palat. O avem pe acestă extraordinară Aniţa Nandriş, o bucovineancă mamă a trei flăcăi, care îşi lasă în ţară mama paralizată şi pleacă în Siberia cu cei trei fii ai ei”, a declarat pentru gândul  Dan C. Mihăilescu.  Pentru publicist, Regina Maria şi Aniţa Nandriş sunt de fapt „faţa şi reversul monedei naţionale”.
„La mijlocul cărţii, am pus sângele intelectual, femei precum Alice Voinescu care dialogau de la egal la egal cu Andre Gide, Claudel, şi care după un an de zile pleacă în domiciliu forţat şi îi mulţumeşte lui Dumnezeu că o ţărancă din sat îi dă un ou, o roşie, o găină. Alături de ea sunt Pia Pillat, care la 70 de ani făcea  baie în apă de munte goală, Nely Pillat, soţia lui Dinu Pillat”, a mai spus Dan C. Mihăilescu. Acesta arată că femeile cuprinse în carte pot fi cu uşurinţă modele pentru tinele de astăzi. „Regina Maria şi Anita Nandriş sunt cele două paranteze între care este cuprinsă toată simţirea, tot senzualismul, toată nobleţea. Avem o trăire a feminităţii  pe care aş dori-o impusă, indusă tuturor domnişoarelor”, conchide Dan C. Mihăilescu.

Augustin Buzura: „Nici vii, nici morţi”

Scriitorul Augustin Buzura recomandă cititorilor români să-i cunoscă ultima carte de publicistică „Nici vii, nici morţi”, apărută la Editura Rao. „Fiecare carte este o lume, şi cinstit ar fi să cunoască toate lumile cu puţintă. M-ar interesa să cunoască şi publicistica mea pentru că este un soi de oglindă asupra lumii în care trăim, o oglindă sinceră, fără compromisuri, care n-are cum să nu intereseze pe un cititor care vrea să ştie despre lumea noastră de astăzi”, a spus pentru gândul Augustin Buzura.

Scriitorul a adus la Gaudeamus şi reeditările romanelor „Absenţii” şi „Recviem”. Buzura spune că în „Recviem” a prevăzut într-un fel ce se va întâmpla cu societatea din România de după Revoluţie, dar „îi pare rău” că a avut dreptate. Scriitorul consideră că România are două soluţii pentru a merge bine. „Ori punem accentul pe educaţie, pe carte, şi atunci vom exista, pentru că suntem o naţie foarte inteligentă şi capabilă de progres. Ori vom continua linia de acum şi vom fi nişte pitecantropi, sluji la alţii, nu există variantă intermediară”, afirmă Augustin Buzura.

Daniel Vighi: Istoria din cutia de pantofi”

Unul dintre autorii români care şi-au lansat vineri cartea este publicistul Daniel Vighi, ce a lansat volumul „ Istoria din cutia de pantofi”, la Editura Cartea Românească. Cartea are un subiect ce priveşte situaţia din mai multe oraşe ale României de azi: peirderea patrimoniului cultural. Daniel Vifhi  vrea să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei patrimoniului din Timişoara.

Cartea porneşte de la un caz real, o bibliotecară din Timişoara,  încă în viaţă, ce a descoperit în nişte cutii de pantofi  fişe vechi ce descriu oraşul de altădată.  „Este o încercare de a construi un roman-eseu în maniera lui Luis Borges pe această temă. Este un strigăt de disperare într-un fel pentru patrimoniu ameninţat al Timişoarei, patrimoniul urbanistic, patrimoniul al destinelor neştiute al unui oraş care a suferit cel puţin patru mari asedii. Şi acum este victima unui alt mare asediu, din interior. Oraşul este într-o fază în care trebuie să se apere de incultură şi prostul gust, şi de multe ori de ignoranţa noastră”, spune Daniel Vighi.

Recomandarea zilei

Editorii spun că oferă reduceri substanţiale  pentru cărţi pe toată durata târgului.  Poeta Denisa Comănescu, coordonatorea  seriei Humanitas Fiction recomandă vizitatorilor un roman de excepţie: Sânge şi spendoare de Sarah Durant, una dintre primele trei scriiitoare cele mai citite internaţionale. „Aş recomanda un roman istoric de Sarah Durant, un romanul Sânge şi spendoare, un roman publicat în Anglia. Este o cronică flamboaiantă care a marcat marcat Renaşterea italiană, familia Borgia. Este un roman foarte captivant”, spune Denisa Comănescu.

Editura Nemira oferă reduceri de până la 50% la toate seriile de autor. În plus, o parte importantă a ofertei o reprezintă literatura SF, inclusiv Almanahul „Anticipaţia”, a cărui titpărire a fost reluată anul trecut.

Pe lângă scriitorii români, la Gaudeamus pot fi întâlniţi  nouă autori nordici invitaţi de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei la Bucureşti. Cele cinci ţări nordice participă la Gaudeamus 2013 în calitate de invitat de onoare, sub sloganul "Cool Nordic Bucureşti". În cadrul târgului, vizitatorii o vor putea întâlni pe scriitoarea islandeză Yrsa Sigudardottir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund şi Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich, care semnează sub pseudonimul A. J. Kazinski, şi finlandezii Salla Simukka şi Antti Tuomainen, cărţile celor opt invitaţi fiind publicate la editura Trei. De asemenea, va fi prezentă şi autoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold, ale cărei volume sunt publicate la editura All.

Editurile din Rusia aun rezervat un stand special -„Cărţi din  Rusia”, unde vizitatorii pot găsi peste 700 de cărţi în limba rusă, de la proza clasică şi contemporană, până la biografii şi cărţi de ştiinţă.

Tombolă cu premii şi maraton de limonadă cu vedete şi scriitori

În cadrul târgului va avea loc Tombola GAUDEAMUS, la care pot lua parte toţi participanţii la eveniment. În cadrul tombolei se vor acorda trei premii: locul 1: o tabletă 8” Procesor Dual Core + un smartphone; locul 2 - o tabletă 8 ” Procesor Dual Core; locul 3 – un smartphone. Tragerea la sorţi va avea loc duminică la ora 12.30.

De asemenea, GAUDEAMUS 2013  va găzdui cel mai mare maraton de limonadă din România, organizat de echipa Asociaţiei BENEVA. La băutura răcoritoare vor fi folosite o tonă de lămâi. În cadrul maratonului, scriitori români şi străini care îşi lansează volume la Gaudeamus, dar şi vedete din showbizul autohton vor susţine cauza copiilor bolnavi de cancer de la Spitalul Marie Curie. Sâmbătă, Dan C Mihailescu, Aurora Liiceanu, Marius Chivu, Bogdan Costin, Radu Paraschivescu, Diana Ursachi, Paula Sacui şi autoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold  vor servi limonadă  vizitatorilor începând cu ora 14.00. Banii obţinuţi din vânzarea limonadei vor fi donaţi pentru a le face viaţa mai uşoară copiilor bolnavi de cancer de la Marie Curie.

Gândul vă prezintă programul GAUDEAMUS 2013, sâmbătă şi duminică

Programul Oficial GAUDEAMUS  de sâmbătă

11:00 Prezentare: Cărţile sunt ca rechinii ... Standul Invitatului de onoare Prezentarea va fi susţinută de Anette Øster (doctorand în Literatură pentru copii, redactor în cadrul unei edituridaneze pentru copii)
Exemple de modalităţi în care editurile pot ajunge la publicul format din copii, pentru a include perspectiva acestora în procesul de publicare. Prezentarea Anettei Øster va arăta cum poţi alege dintre o mulţime de manuscrise. Ce criterii de se lecţie şi puncte de vedere ale copilului fundamentează această alegere. Şi cum încearcă editurile să ajungă la copii, bibliotecari şi profesori?

12:00 Prezentare: Percepţia asupra recentelor publicaţii literare româneşti în Suedia Standul Invitatului de onoare
Prezentare susţinută de Prof. Björn Apelkvist

Studenţii secţiei suedeze, Universitatea Bucureşti: Concurs Premiile Nobel În cinstea invitatului de onoare al
Târgului Internaţi onal GAUDEAMUS -Ţările Nordice

Ambasadele nordice din Bucureşti invită elevii de liceu
şi/sau gimnaziu la un concurs de imaginaţie pe tema Premiilor Nobel - „Ce alt domeniu crezi că ar trebui premiat şi de ce?”
Concurs sprijinit de: http://www.didactic.ro/

13:00 Lansare de carte: Roşu ca sângele de Salla Simukka (Editura Trei, 2013)
Standul Invitatului de onoare Participă: Salla Simukka
(Finlanda), ES Ambasador Ulla Väistö (Finlanda), Magdalena Mărculescu -director editorial Editura Trei

14:00 Conferinţă: Edvard Munch şi contemporanii săi
Standul Invitatului de onoare
Conferinţa va fi susţinută de Robert Ferguson
(biograf, dramaturg, romancier şi traducător
-Norvegia)

15:00 Lansare de carte: Tămăduitorul de
Ant ti Tuomainen (Editura Trei, 2013)
Standul Invitatului de onoare
Participă: Antti Tuomainen (Finlanda), ES Ambasador Ulla Väistö (Finlanda), Magdalena Mărculescu -director editorial Editura Trei

16:00 Conferinţă: Benzi Desenate- legătura dintre text şi
imagine Standul Invitatului de onoare
Conferinţă susţinută de Raluca Răduţ
(Cluj-Napoca / Norvegia)

17:00 Lansări de carte: Colecţia de autorJostein Gaarder
şi volumul Fratele vitreg de Lars Saabye Christensen (Editura Univers) Standul Invitatului de onoare
Participă: ES Ambasador Tove Bruvik Westberg
(Norvegia)

18:00 Lansare de carte: Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică de Kjersti Annesdatter Skomsvold
Standul Invitatului de onoare
Participă: Kjersti Annesdatter Skomsvold (Norvegia),
ES Ambasador Tove Bruvik Westberg (Norvegia)

18:30 Poveşti pentru copii-citite de către actorii Teatrului Ţandărică Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă
Danemarca: Fetiţa cu chibriturile de Hans Christian Andersen
Suedia: Pipi Şoseţica de Astrid Lindgren

18:30 Proiecţie film “Submarino” (Danemarca) Sala Cupola
O poveste despre doi fraţi înstrăinaţi, marcaţi de o copilărie tristă, care au fost separaţi la o vârstă fragedă de o tragedie care le- a dezbinat întreaga familie. Astăzi, viaţa lui Nick este înecată în alcool şi marcată de violenţă, în timp ce fratele lui mai mic, părinte singur, se luptă cu dependenţa de droguri, ca să ofere fiului său o viaţă mai bună. Drumurile lor se întâlnesc, confruntarea devine inevitabilă, dar oare mântuirea e posibilă?

Programul Oficial GAUDEAMUS  de duminică

11:00 Poveşti pentru copii - citite de către actorii Teatrului Ţăndărică Salonulde Carte pentruCopii Ion Creangă
Norvegia: Doctor Proctor şi cada timpului de Jo Nesbø Finlanda: Moş Crăciun de Mauri Kunnas Islanda:
Povestea lui Dimmalimm de Gudmundur Thorsteinsson

11:00 Conferinţă: Literatura norvegiană adaptată pentru ecran Standul Invitatului de onoare
Conferinţa este susţinută de Crina Leon
(Iaşi / Norvegia).

12:00 Conferinţă: Premiul Nobel pentru Literatură acordat scriitorilor nordici Standul Invitatului de onoare
Conferinţa este susţinută de Lucian Vilcea
(Iaşi / Norvegia).

12:00 Proiecţie film: Thor –Legenda Vikingilor (Islanda)
Sala Cupola Lung metraj de animaţie.
Un adolescent prea încrezător cu o armă magică şi o mână de zei imperfecţi îşi alătură forţele împotriva unei regine malefice şi a armatei sale de giganţi.

12:45 Conferinţă: Orasul şi amintirile din copilărie în romanul Beatles de Lars Saabye Christensen
Standul Invitatului de onoare
Conferinţa este susţinută de Andra Rus
(Cluj-Napoca/Norvegia)

13:30 Conferinţă: O privire asupra literaturii norvegiene pentru copii din perspectivă pedagogică
Standul Invitatului de onoare
Conferinţă susţinută de Raluca Petruş (Cluj-Napoca/Norvegia)

14:00 Conferinţă: Relaţia dintre părinţi şi copii în dramaturgia lui Jon Fosse
Standul Invitatului de onoare
Conferinţă susţinută de Anamaria Ciobanu(Cluj
-Napoca/ Norvegia)

Pe lângă lansările oficiale de la GAUDEAMUS 2013, fiecare editură are propriul program de lansări:

Editura Humanitas

Sâmbătă, 23 noiembrie

11.00 Dinu Pillat, Mozaic istorico-literar. Secolul XX
Participă: George Ardeleanu, Monica Pillat

12.00 Lucian Boia, Capcanele istoriei, ediţie de colecţie
Audiobook-urile De ce este România altfel? şi Sfârşitul Occidentului?
Participă: Lucian Boia, Radu Paraschivescu

12.30 Grigore Leşe, Acum ştiu cine sunt: Însemnări şi aduceri aminte
Participă: Grigore Leşe, Lidia Bodea

13.00 Gabriel Liiceanu, Dragul meu turnător
Participă: Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu

13.45 Andrei Pleşu, Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri
Participă: Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Lidia Bodea

14.30 Gabriel Liiceanu, Jurnalul de la Păltiniş, ediţie aniversară
Participă: Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Mărculescu, Gabriel Liiceanu

15.15 Discuţie despre Romania de ieri şi de azi pornind de la noile ediţii din Viaţa începe vineri şi În intimitatea secolului 19 de Ioana Pârvulescu Participă: Tania Radu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu

15.45 Dan C. Mihăilescu, Castelul, biblioteca, puşcăria. Trei vămi ale feminităţii exemplare
Participă: Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu, Lidia Bodea

16.30 Mo Yan, Baladele usturoiului din Paradis
Participă: Tania Radu, Luminiţa Balăn, Elisabeta Lăsconi, Denisa Comănescu

17.00 Radu Paraschivescu, Maimuţa carpatină
Participă: Andrei Pleşu, Radu Paraschivescu, Lidia Bodea

17.30 Jay Parini, Rătăcirile lui Herman Melville
Participă: Cezar Paul-Bădescu, Alexandra Rusu, Andreea Răsuceanu, Denisa Comănescu

18.00 Ana Blandiana, Fals tratat de manipulare
Participă: Alex Ştefănescu, Tania Radu, Ana Blandiana, Lidia Bodea

18.30 Alessandro Baricco, Novecento
Participă: Smaranda Bratu Elian, Vlad Russo, Vlad Zografi, Denisa Comănescu

Duminică, 24 noiembrie

11.30 Noi apariţii în colecţia Ştiinţă
Lawrence M. Krauss, Omul cuantic. Biografia ştiintifică a lui Richard Feynman
David Berlinski, Unu, doi, trei. Matematica absolut elementară
Richard P. Feynman, Vă ţineţi de glume, domnule Feynman! Aventurile unui personaj ciudat
Niels Bohr, Teoria atomică şi descrierea naturii
Participă: Victor Bârsan, Vlad Zografi

12.00 Sarah Dunant, Sânge şi splendoare. Un roman despre familia Borgia
Participă: Marina Constantinescu, Dana Jenaru, Elisabeta Lăsconi, Denisa Comănescu

13.00 Bestselleruri Humanitas Fiction
F. Scott Fitzgerald, Blândeţea nopţii
Tom Rachman, Imperfecţioniştii
Ann Patchett, Fascinaţie
Sawako Ariyoshi, Parfum de curtezană
Eric-Emmanuel Schmitt, Visătoarea din Ostende
Participă: Sabina Fati, Angela Hondru, Raluca Popescu, Denisa Comănescu

14.00
PREMIILE GAUDEAMUS

14.30 Mario Vargas Llosa, Eroul discret
Participă: Marin Mălaicu-Hondrari, Radu Paraschivescu

15.00 Radu Paraschivescu (ed.), De la Waters la Similea. Oameni cool scriu despre muzica lor
Participă: Dan C. Mihăilescu, Robert Şerban, Cătălin Ştefănescu, Radu Paraschivescu

15.30 Noi apariţii în colecţia „Memorii/Jurnale“
Ion Ioanid, Închisoarea noastră cea de toate zilele
Sabina Cantacuzino, Din viata familiei Ion C. Brătianu
Participă: Monica Pillat, Dan C. Mihăilescu, Lidia Bodea

Editura Polirom

Sîmbătă, 23 noiembrie
ora 12.00: Ce a fost - cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache
Invitaţi: Livius Ciocârlie, Eugen Negrici, H.-R. Patapievici
Moderator: Adrian Şerban
*la Bursa de contacte

ora 12.00: Lansarea volumului Iubire şi neiubire de teatru, de George Banu
Invitaţi: Felix Alexa, Nicolae Prelipceanu, Matei Martin
Moderator: Claudia Fitcoschi

ora 12.30: Lansarea romanului Negustorul de începuturi de roman, de Matei Vişniec
Invitati: Alex Ştefănescu, Sebastian Vlad Popa
Moderator: Claudia Fitcoschi

ora 13.00: Lansarea volumului Amazoanele. O poveste, de Adriana Babeţi
Invitaţi: Mircea Mihăieş, Silviu Lupescu
Moderator: Claudia Fitcoschi

ora 13.30: Seria de autor Marta Petreu
Lansarea volumului Filosofii paralele
Invitat: Ovidiu Şimonca
Moderator: Claudia Fitcoschi

ora 14.00: Lansarea volumului Medaliile succesului 2. Şcoala de vis, de Georgeta Pânişoară, Ion-Ovidiu Pânişoară
Invitat: Val Vâlcu
Moderator: Adrian Şerban
*la standul Dacia

ora 14.30: Seria de autor Aurora Liiceanu
Lansarea volumului Legături de sînge. Povestea Ioanei
Invitaţi: Elisabeta Lăsconi, Virginia Costeschi, Dan Antonescu
Moderator: Claudia Fitcoschi

ora 15.30: Lansarea romanului Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut, de Tatiana Niculescu Bran
Invitaţi: Alex Ştefănescu, Jean Harris, Petre Guran
Moderator: Claudia Fitcoschi

ora 16.00: Noi titluri în colecţia Biblioteca Polirom
O femeie iubită, de Andreï Makine
Teatrul lui Sabbath, de Philip Roth
Cevdet Bey şi fiii săi, de Orhan Pamuk
Tsukuru Tazaki cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj, de Haruki Murakami

Invitaţi: Aurora Liiceanu, Elisabeta Lăsconi, Luminiţa Munteanu, Dana Jenaru, Bedros Horasangian, Cristian Teodorescu, Florin Oprina, Costi Rogozanu

Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu

ora 17.00: Lansarea romanului Lunetistul, de Marin Mălaicu-Hondrari
Invitaţi: Tudor Giurgiu, Dan Coman
Moderator: Lucian Dan Teodorovici

ora 17.30: Lansarea antologiei Best of: proza scurtă a anilor 2000, Marius Chivu (editor)
Invitaţi: Lavinia Branişte • Dan Coman • Luca Dinulescu • Adrian Georgescu • Silviu Gherman • Cosmin Manolache • Mitoş Micleuşanu • Angelo Mitchievici • Veronica D. Niculescu • Radu Paraschivescu • Cezar Paul-Bădescu • Liviu Radu • Lucian Dan Teodorovici • Alex Tocilescu • Călin Torsan • Marian Truţă

Moderatori: Marius Chivu, Claudia Fitcoschi

Duminică, 24 noiembrie
ora 12.00: Întîlnire cu Cristian Tudor Popescu
Lansarea volumelor Filmar şi Copiii fiarei
Moderator: Adrian Şerban
*la standul Dacia

ora 12.00: Lansarea volumului Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri, de Varujan Vosganian
Invitaţi: Gabriel Chifu, Nicolae Prelipceanu
Moderator: Daniel Cristea-Enache

ora 12.30: Lansarea volumului Cutia cu maimuţe. Jurnal, de Răsvan Popescu
Invitaţi: Radu Călin Cristea, Cristian Teodorescu
Moderator: Ana-Maria Tăbârcă

ora 13.00: Lansarea romanului La noi, cînd vine iarna, de Mircea Diaconu
Invitaţi: Bianca Burţa-Cernat, Ovidiu Şimonca
Moderator: Lucian Dan Teodorovici

ora 13.30: Lansarea romanului Aleargă, de Ana Maria Sandu
Invitaţi: Marin Mălaicu-Hondrari, Bogdan-Alexandru Stănescu
Moderator: Claudia Fitcoschi

ora 14.00: Întîlnire cu Adelin Petrişor
Lansarea volumului Ţara cu un singur gras
Invitaţi: Bogdan Teodorescu, Cătălin Popescu
Moderator: Adrian Şerban
*la standul Dacia

Ora 14.00: Lansarea romanului Soldaţii. Poveste din Ferentari, de Adrian Schiop
Invitat: Costi Rogozanu
Moderator: Claudia Fitcoschi

ora 14.30: Lansarea romanului Poker. Black Glass, de Bogdan Coşa
Invitaţi: Simona Popescu, Mircea Martin
Moderator: Ana-Maria Tăbârcă

ora 15.00: Lansarea volumului de poezie American Experience, de Andrei Dósa
Invitaţi: Dan Sociu, Bogdan-Alexandru Stănescu
Moderator: Ana-Maria Tăbârcă

ora 15.30: Lansarea volumului de poezie Şaizeci de pahare la o masă, de Gellu Dorian
Invitat: Mircea Martin
Moderator: Daniel Cristea-Enache

ora 16.00: Lansarea volumului Dicţionar subiectiv al realizatorilor filmului românesc, Tudor Caranfil
Invitat: Anca Grădinariu
Moderator: Adrian Şerban

Editura Curtea Veche

Sâmbătă 23 noiembrie

11.00 – 11.30 – Lansare şi sesiune de autografe „O istorie literară a vinului în România” de Răzvan Voncu. Participă: Răzvan Voncu, 0Cosmin Ciotloş, Ion Bogdan Lefter( Standul editurii

12.00 – 12.40 – CARTEA CEHĂ Lansarea volumelor de povestiri: “77 de legende pragheze” de Alena Ježková, “Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar” de Karel Čapek, “Nu vreau să mă întorc printre morţi şi alte povestiri” de Erika Oláhová (Curtea Veche Publishing);

“Coama leului pe pernă. Antologie de proză cehă contemporană” (Editura Arc, Chişinău)

Eveniment organizat împreună cu Ambasada Republicii Cehe în România, Centrul Ceh, CEZ Group România, Staropramen şi Editura Arc (Chişinău)

Participă: ES Jiři Šitler, Ambasadorul Cehiei în România, Petra Dobruská, Helliana Ianculescu, Ştefania Nalbant, Lucia Ţurcanu (Standul editurii)

13.00 – 13.30 – Lansare şi sesiune de autografe – “Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor” de Adrian Cioroianu (Standul editurii)

14.00 – 14.40 – Basarab Nicolescu, dublă lansare de carte – “Ion Barbu, în timp şi dincolo de timp” şi „Teoreme poetice”. Participă: Basarab Nicolescu, Pompiliu Crăciunescu, Mircia Dumitrescu, Luiza Mitu.(Sala Cupola)

14.40 – 16.00 – „Potentialităţi muzicale ale operei lui Ion Barbu”. Proiecţie spectacol multimedia şi audiţie muzicală

Program: Paul Constantinescu: Isarlîk; Irina Hasnaş: Muntele;  Horia Şurianu: Refractio Poesis; Nicolae Brânduş: Infrarealism; Lucian Meţianu: Încreat; Nicolae Brânduş: Domnişoara Hus“. Prezintă: Basarab Nicolescu, Nicolae Brânduş( Sala Cupola)

16.30- 17.00 – Lansarea volumului “Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe. În prezenţa AALLRR Principesa Margareta şi Principele Radu ai României. Participă: Iren Arsene, Sandra Gătejeanu-Gheorghe(Standul editurii)

Duminică, 24 noiembrie

10.00-20.00 – BLACK SUNDAY LA CURTEA VECHE -Ziua reducerilor la standul editurii Curtea Veche. Preţuri cu între 40 şi 80% mai mici la toate titlurile.

11.00 – 12.00 – Sesiune de autografe Ana Maria Florea – “Aventurile lui Riki”. În prezenţa autoarei şi a personajului principal al cărţii, căţeluşul Riki(Standul editurii)

 

 

 

 

Citește și: