Mihaela Gidei
545 vizualizări 11 iul 2018

Augustin Lazăr a spus, miercuri, la sediul CSM, că a delegat-o pe Anca Jurma pentru funcţia de procuror-şef interimar al DNA, deoarece ea este un procuror echilibrat şi experimentat, care nu trebuie să exceleze în anchete pentru a asigura continuarea activităţii în Direcţie. „Domnia sa este o persoană experimentată, este un procuror experimentat al DNA, este un diplomat al Ministerului Public, este vicepreşedinte al reţelei internaţionale anticorupţie din Europa şi este foarte bine cunoscută atât la nivel european, cât şi la nivel intern. Este un procuror echilibrat, care nu trebuie să exceleze în anchete, fiindcă sunt anchetatori. Ceea ce se reproşează public acum DNA, nu sunt în niciun caz incisivitatea şi anchetele pe care le face. Sunt destui care să facă anchete, trebuie să fie şi procurori care să asigure echilibrul, să ia nişte măsuri înţelepte, echilibrate în acest moment, care este foarte sensibil”, a spus procurorul general Augustin Lazăr.

Ca urmare a decretului prin care preşedintele Klaus Iohannis a revocat-o din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe Laura Codruţa Kovesi şi a publicării acestuia în Monitorul Oficial, procurorul general Augustin Lazăr a emis, luni, ordinul de delegare în această funcţie a Ancăi Jurma, procuror DNA, anunţă Parchetul General.

Procurorul Anca Jurma a deţinut două mandate de şef al serviciului de cooperare internaţională, ulterior fiind consiliera Laurei Codruţa Kovesi, însă aceasta nu a instrumentat dosare penale de mai bine de 10 ani.

Lazăr a mai declarat, miercuri, întrebat dacă Laura Codruţa Kovesi urmează să îi fie consilier, că posturile sunt ocupate, dar că aşteaptă să vadă ce decide Secţia de Procurori în privinţa locului unde îşi va desfăşura activitatea.

"Secţia de procurori va decide unde îşi va desfăşura activitatea. În continuare vom vedea un procuror care are un nivel de experienţă considerabil în DNA, de fiecare dată când s-a întors în Ministetul Public şi-a continuat activitatea pe profilul de activitate pe care îl are tocmai pentru a valorifica experienţa", a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general a negat însă că Laura Codruţa Kovesi urmează să îi fie consilier: "Cele trei posturi de consilier la Parchetul General sunt ocupate în acest moment, prin urmare sunt speculaţii din media".

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată luni, de către preşedintele Klaus Iohannis, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale de la începutul lunii iunie, prin care s-a stabilit că există un conflict instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei cu privire la cererea de revocare a procurorului şef al DNA, venită din partea lui Tudorel Toader.

Procurorii CSM vor discuta, miercuri, cererea Laurei Codruţa Kovesi de a-şi continua activitatea în calitate de procuror.

„Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi trebuie puse în executare. Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să-şi îndeplinească rolul pe care-l au pentru apărarea ordinii de drept. Este o situaţie sensibilă pe care o vedem în jurul nostru, nu trebuie să o descriu eu. Azi, Secţia pentru procurori va decide unde-şi va desfăşura activitatea (Laura Codruşa Kovesi n.r.). În continuare, om vedea un procuror cu nivel de experienţă considerabilă în DNA.”, a declarat procurorul general.

Augustin Lazăr a mai subliniat că viitorul procuror-şef al DNA va avea o misiune sensibilă.

„Viitorul procuror-şef DNA va avea o misiune sensibilă care-l va provoca să-şi arate nivelul de expertiză şi contribuţia pe care o poate aduce la creşterea încrederii în instituţie. (...) Este o situaţie sensibilă în care procurorii sunt îngrijoraţi de ce va urma”, a mai spus procurorul general Augustin Lazăr.

Procurorii CSM discută miercuri, începând cu ora 10:00, cererea Laurei Codruţa Kovesi de a-şi continua activitatea în calitate de procuror.

Decizia vine după ce preşedintele României Klaus Iohannis a emis luni decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR, anunţul fiind făcut de către purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

"Despre mine vă pot spune că am luat act de decretul de revocare din funcţia de procuror şef DNA şi începând de astăzi (luni-n.r.) nu voi mai lucra în Direcţia Naţională Anticorupţie. Voi rămâne procuror",a spus Laura Codruţa Kovesi.

Citește și: