Gandul
72401 vizualizări 11 nov 2019

Legea nu specifică nimic despre roata de rezervă, dar cu siguranţă trei anvelope de iarnă şi una de vară îl vor face pe poliţist să scoată carneţelul cu amenzi, scrie capital.ro.

Legislaţia rutieră este vagă în acest sens, deşi maşina trebuie să fie dotată cu patru roţi de iarnă sau all-season, altfel şoferul riscând amenzi usturătoare.

„Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) şi se va reţine certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie”, informează Poliţia Rutieră.

Codul rutier 2019, „surpriză” pentru şoferi: Chiar dacă ai maşina echipată cu anvelope de iarnă, rişti o amendă de 725 de lei / La ce trebuie să fii atent

Chiar dacă ai anvelope de iarnă şi lanţuri, tot rişti o amendă de 725 de lei dacă martorii de uzură scad sub limita prevăzută legal.

În Codul Rutier este prevăzută şi o situaţie în care poliţistul are dreptul să îţi dea o amendă de 725 de lei şi să îţi reţină certificatul de înmatriculare dacă anvelopele de iarnă sunt uzate, deci nu mai funcţionează cum ar trebui.

Indiferent dacă anvelopele sunt de iarnă, vară sau all-season, atâta timp cât prezintă urme de uzură considerabile, rişti o amendă de 725 de lei.
Limita legală de uzură este cea de 1,6 milimetri, aceeaşi ca în majoritatea ţărilor din Europa, Asia şi America de Nord, fiindo prevedere stabilită la nivel internaţional.

Autoritatea mondială Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) i-a obligat pe toţi producătorii de anvelope să incorporeze în anvelopele comercializate în europa şi Statele Unite ale Americii nişte martori de uzura.

În fapt, aceştia reprezintă minim 6 bare din cauciuc poziţionate între blocurile profilului de anvelopă, acestea având o înălţime de 1, 6 milimetri.

Prevederile referitoare la martorii de uzură se găsesc în art. 100 din Codul Rutier, unde se menţionează că amendă este un din clasa II, deci 405 puncte, ceea ce înseamnă că poate ajunge până la 725 de lei.

Citește și: