Bianca Ciocotisan
240 vizualizări 19 apr 2018

„Adrian Porumboiu a vândut acţiunile în baza unui contract care nu a fost respectat. Acel contract prevedea nu doar vânzarea acţiunilor, ci prevedea şi ca dl Porumboiu să fie eliberat de obligaţiile pe care le avea faţă de bănci, să fie eliberat de executările silite care erau aupra lui de către acest nou investitor şi, de asemenea, să-i fie vândute anumite bunuri care erau considerate neesenţiale pentru activităţile de producţie agricolă - zootehnie, fermele de lapte şi panificaţia - la un preţ stabilit. Adrian Porumboiu a semnat un contract, a predat nişte bunuri şi nu i s-au îndeplinit obligaţiile esenţiale ale cumpărătorului. Vrea să rezoluţioneze acest contract”, a precizat Emil George Ioani, avocatul lui Adrian Porumboiu.

Potrivit reprezentantului legal al omului de afaceri, există un dosar pe rol la Tribunalul Bucureşti, iar motivul pentru care nu s-a dat un termen deşi „este înregistrat de foarte mult timp acest dosar”, este că actualul actionar majoritar al grupului Racova (Babylon Overseas din Emiratele Arabe Unite), este de negăsit.

„Ce vorbeşte dl Cojocaru (n.r. actualul manager al grupului Racova), că această companie este un mare investitor nu cunoaştem, deoarece în afară de faptul că ştim că a fost controlată iniţial de un apropiat al grupului Trans Oil şi acum este controlată de Mohamad Imran Abass. Nu ştim cine e, nu se ştie nimic despre această societate. Acum ei sunt proprietarii acţiunilor. Noi dacă vrem să cerem rezoluţiunea contractului trebuie să ne judecăm cu ei, iar ca să ne judecăm cu ei trebuie să îi cităm în Emirate, însă nu îi găsesc nici măcar autorităţile de acolo”, a precizat avocatul Emil George Ioani.

Avocatul a mai spus că Adrian Porumboiu vrea să redobândească acum societăţile deoarece în 2015, când a vândut acţiunile, a făcut-o pentru binele societăţilor, în ideea că un investitor strategic va putea să plătească datoriile şi să ducă grupul mai departe.

Potrivit actualului manager al grupului, Valeriu Cojocaru, omul de afaceri Adrian Porumboiu a vândut societăţile companiei Delta Commodity&Financial Services cu suma de 300 de lei, compania având la acea data datorii de 205 milioane de euro, din care la ora actuală s-au plătit către creditori 50 de milioane de euro.

Ulterior, Delta Commodity & Financial Services a revândut grupul Racova societăţii Babylon Overseas, din Emiratele Arabe Unite, care deţin în prezent 85% din acţiuni, potrivit lui Valeriu Cojocaru.

Actualul manager al grupului a declarat că acuzaţiile lansate de Adrian Porumboiu împotriva conducerii din prezent par să aibă ca scop abaterea atenţiei de la „posibilele ilegalităţi comise de fostul patron al Racova Grup, inclusiv cele legate de subvenţii APIA, dar şi legate de alte nereguli financiare care au dus la prejudicierea gravă a companiilor deţinute”.

În prezent, „Grupul deţine în exploatare 35.000 de hectare teren agricol şi are peste 400 de angajaţi, contribuind la bugetul naţional şi local prin plata taxelor şi impozitelor cu peste 6 milioane de euro (28 de milioane de lei), a mai spus Valeriu Cjocaru.
Societatea agricolă Racova a stins datorii de 50 din 200 de milioane de euro către creditori
În replică, Valeriu Cojocaru, director general al Comcereal Vaslui şi Agrocomplex Bârlad, parte a grupului Racova, a prezentat joi măsurile de redresare a societăţilor, de la momentul preluării lor de la fostul proprietar Adrian Porumboiu, menţionând că a stins datorii de peste 50 din 200 de milioane de euro.

„Managerul de criză” Valeriu Cojocaru a precizat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că de la preluarea operaţiunilor în urmă cu doi ani şi jumătate actuala conducere a efectuat mai multe acţiuni în sensul redresării companiilor şi aducerii lor în zona de profitabilitate, reducând pierderile înregistrate de companii, a achitat datorii de zeci de milioane de euro faţă de cei mai importanţi creditori ai grupului, a eficientizat activitatea de afaceri, prin reorientarea activităţii spre domenii cu profitabilitate crescută, şi a realizat investiţii în retehnologizarea companiilor.

„Afacerea se află pe calea cea bună, situaţia critică în care se aflau companiile în momentul vânzării lor a fost depăşită, fiind stinse datorii de peste 50 de milioane de euro, din cele peste 200 de milioane de euro cât a reprezentat datoria preluată în urma transferului de acţiuni de la fostul patron. Au fost achitate peste 80% din datoriile la instituţiile bancare, cei mai importanţi creditori ai firmelor, dar şi la alţi creditori inclusiv datorii la bugetul de stat”, a precizat Vasile Cojocaru. El a mai arătat că „activitatea grupului Racova este una solidă, fiind curăţată de elementele toxice pe care le-am moştenit, şi mă refer aici la noianul de datorii, contracte păguboase, creanţe neîncasate, detehnologizare, ca să nu mai amintesc de stocurile raportate eronat”.

„La societatea Comcereal Vaslui, scăderea pierderilor a fost de cca. 1 milion de lei, raportată la 2016, iar la celelalte companii ale grupului, cum sunt Agrocomplex Bârlad şi R-AGRO SA Fălciu, piederile cumulate au fost ajustate cu peste 12 milioane de lei”, a spus Cojocaru.

Actuala conducere a grupului a mai precizat: „în prezent avem în exploatare 35.000 de hectare de teren agricol, plătim salariile a peste 400 de angajaţi, contribuim la bugetul naţional şi cel local prin plata de impozite şi taxe de peste 6 milioane de euro (28,04 milioane de lei). Am preluat un business îngropat în datorii - evitat de orice investitor - şi, în mai puţin de 2 ani, am făcut ca el să fie unul cu viitor. În ciuda multor piedici pe care unii încearcă să ni le pună, suntem gata să începem campania agricolă de primăvară şi mizăm pe recolte foarte bune, astfel încât să ne consolidăm operaţiunile”.

Valeriu Cojocaru a amintit şi pe perioada în care grupul a fost condus de Adrian Porumboiu şi trecerea la actuala conducere.

„După semnarea actelor de vânzare-cumpărare cu fostul patron, am avut parte numai de suprize neplăcute. Din acţiunile sale ulterioare, dar şi din declararea de date false la momentul semnării contractului, nu pot decât să înţeleg că semnarea contractului şi a actelor adiţionale s-a făcut cu rea credinţă. Nu doresc să lansez acuzaţii către fosta conducere, dar atât eu cât şi cei 423 de angajaţi vrem să fim lăsaţi să ne facem treaba, fără tentative de sabotare sau denigrare din partea domnului Porumboiu. Nu mă interesează dacă au fost sau nu spălaţi bani prin finanţarea unui club sportiv de fotbal. Nu e treaba mea să investighez posibilele ilegalităţi şi nereguli care s-au petrecut la grupul Racova până la momentul vânzării de acţiuni operate în 2014. Aste e treaba autorităţilor abilitate ale statului român”, a încheiat Valeriu Cojocaru.

Citește și: