Raluca Lazaroi
392 vizualizări 10 ian 2019

Cei 148 de oameni de afaceri din Suceava, membri ai Asociaţiei Transportatorilor de Mărfuri „Bucovina” au plecat, joi dimineaţa, cu o cursă aeriană specială la Bruxelles pentru a protesta la Parlamentul European împotriva “Pachetului Mobilitate 1” care cuprinde o serie de modificări legistative importante, care va dezavantaja transportatorii români.

Oamenii de afaceri din Suceava au închiriat un avion care va face joi două curse speciale de la Suceava la Bruxelles şi retur, acesta fiind sigura modalitate prin care transportatorii să poată ajunge în capitala Belgiei.

“De la Suceava nu sunt curse că Bruxelles, nici măcar către acea parte de Europă şi atunci aceasta a fost varianta pe care am ales-o. Noi facem de aici 12 ore pentru a ieşi din ţară şi să mergem cu maşinile ne-ar fi luat o săptămână. Plecăm 148 de oameni pentru că atâta este capacitatea avionului, mai sunt şi persoane plecate cu maşina mică, toţi sunt administratori de firmă. Protestul va dura până la ora 13.00. Mergem să ne cerem drepturile de cetăţeni europeni, ca firme din Uniunea care mai există. Suntem nemulţumiţi de o parte dintre prevederile pactului, sunt trei puncte care sunt strict protecţioniste”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Alin Creţu, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor de Mărfuri “Bucovina”.

 

Protestul de la Bruxelles este îndreptat împotriva “Pachetului Mobilitate 1” care prevedere un set de reglementări legislative de modificare a transporturilor la nivel european, dar care îi dezavantajează transportatorii români.

Pachetul Mobilitate 1 a fost publicat de Comisia Europeană pe 31 mai 2017 şi cuprinde propuneri importante de modificare a legislaţiei europene în domeniul transporturilor rutiere, precum: propunerea de Lege specială pentru aplicarea Directivei detaşării nr. 71/1996 la transporturile rutiere; propunerea de revizuire a Regulamentului 561/2006 privind timpii de conducere şi de odihnă ai şoferilor profesionişt; propunerea de modificare a Regulamentului nr.1071/2009 privind accesul la profesie şi a Regulamentului 1072/2009 privind accesul la piaţa de transport rutier de marfă.

Parlamentul European urmează să decidă, joi, adoptarea acestui document, motiv pentru care asociaţiile patronale ale transportatorilor de marfă din ţările est-europene afectate de măsurile conţinute de Pachetul Mobilitate 1 au solicitat autorizarea unei acţiuni de protest.

Citește și: