Florin Jinga
11742 vizualizări 3 iul 2018

Japonia a fost eliminată, luni seara, din optimile Cupei Mondiale din Rusia, la capătul unui meci cu Belgia. Niponii au condus cu 2-0 în repriza a doua, dar au fost învinşi cu 3-2, ultimul gol al partidei fiind înscris în minutele de prelungiri.

Fotbaliştii japonezi au surprins la Campionatul Mondial din Rusia nu doar prin calificarea în optimi, ci şi printr-un gest ieşit din comun. După meciul cu Belgia, înainte de a pleca la hotel au făcut lună în vestiarul folosit. Şi au lăsat un bileţel cu mesajul ”Spasibo” (Mulţumesc, în limba rusă). Gestul japonezilor nu a trecut neobservat, publicaţiile internaţionale, apreciind fair play-ul şi bunul simţ de care au dat dovadă fotbaliştii.

Şi nu numai sportivii niponi au impresionat la Cupa Mondială. Suporterii veniţi din Japonia ca să susţină naţionala de fotbal la Cupa Mondială din Rusia au dat dovadă de un spirit civic ieşit din comun.

Zeci de suporteri ai Japoniei au fost filmaţi la finalul meciului contra Columbiei, câştigat cu 2-1 de Japonia, strângând paharele de plastic şi ambalajele care erau pe jos, printre rândurile stadionului din Saransk. Dotaţi cu saci, ei nu au avut nicio problemă să facă curat, chiar dacă angajaţii stadionului urmau să facă acelaşi lucru.

Acest lucru nu se întâmplă doar de ochii străiniloir. De exemplu, în şcolile japoneze, elevii trebuie să-şi cureţe singuri sălile de clasă, cantina şi chiar toaletele. Sistemul japonez consideră că studenţii trebuie să îşi facă singuri curăţenie şi să lucreze în echipă, astfel se economisesc foarte mulţi bani.

 

Citește și: