Firuta Flutur
1389 vizualizări 8 dec 2018

"Nici măcar nu ştiam că banii mei merg la Uber. Credeam că Sacca a cumpărat acţiuni Twitter de la foşti angajaţi...E prea frumos ca să fie adevărat. Această investiţie ne-a salvat de la faliment", a declarat Lance Armstrong, pentru CNBC.

Americanul a rămas fără cele şapte titluri din Turul Franţei din cauza dopajului şi a trebuit să plătească şi despăgubiri de peste 100 de milioane de dolari. Lance Armstrong a anunţat că investiţia în Uber a fost făcută în 2009 prin intermediul companiei Lowercase Capital a investitorului Chris Sacca, valoarea fiind de 100.000 de dolari. El nu a vrut să declare suma câştigată acum, ca urmare a acţiunilor acumulate în urmă cu nouă ani. Oricum, suma este una uriaşă fiindcă fostul campion a cumpărat procente la Uber când societatea respectivă valora 3.7 milioane de dolari, iar acum e cotată la 120 de miliarde de dolari.

Fostul ciclist Lance Armstrong a recunoscut, în 2013, într-un interviu acordat prezentatoarei Oprah Winfrey că s-a dopat, confirmând că a luat EPO şi alte produse. "Pentru cei mai mulţi oameni e prea târziu şi asta e din vina mea. Văd situaţia ca pe o minciună mare care s-a repetat de multe ori", a spus el atunci.

Uber a depus, discret, documentele pentru oferta publică iniţială, odată cu rivalii de la Lyft

Uber Technologies Inc a depus documente pentru oferta publică iniţială, făcând un pas mai aproape de ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai mari şi mai aşteptate listări la bursă din toate timpurrile, anunţă Reuters.

Compania a depus documentele în aceeaşi zi cu rivalii de la Lyft. Depunerile simultane continuă lupta prelungită dintre Uber şi Lyft, care oferă servicii asemănătoare şi practică aceleaşi tarife. Uber îşi doreşte cu ardoare să învingă Lyft pe Wall Street, spun surse familiare cu acest subiect.

Documentele depuse marchează scena pentru una dintre cele mai mari listări din tehnologie. Uber a fost evaluată, cu ocazia celei mai recente runde private de finanţare, la 76 de miliarde de dolari, iar în oferta publică ar putea atinge 120 de miliarde de dolari.

Listarea companiei, anul viitor, va fi cea mai mare dintr-un şir de intrări la bursă ale companiilor din Silicon Valley, printre care compania de închiriere de apartamente Airbnb Inc şi firma de mesagerie Slack. Dar planurile companiilor ar putea fi afectate de volatilitatea pieţelor, din ce în ce mai resimţită.

Listarea va fi şi un test al toleranţei investitorilor de la bursă faţă de controversele legale şi din interiorul companiei cu care s-a confruntat Uber în cea mai mare parte a anului, dar şi de apreciere a transformării companiei impusă de CEO-ul Dara Khosrowshahi.

Khosrowshahi a preluat şefia Uber cu puţin mai mult de un an în urmă şi a declarat în repetate rânduri că va lista Uber în 2019. În august, el a angajat primul director financiar al companiei în mai mult de trei ani.

Împreună, Uber şi Lyft vor testa şi apetitul investitorilor pentru afacerile de tip ride-sharing, care s-au dovedit extrem de populare, dar şi neprofitabile.

Uber a pierdut, în al treilea trimestru, 1,07 miliarde de dolari şi se confruntă cu încetinirea creşterii. Veniturile sale au fost în T3 de 2,95 miliarde de dolari, o creştere de 5% faţă de trimestrul precedent. Rezervările au crescut cu doar şase procente.

Uber a obţinut în jur de 18 miliarde de dolari de la investitori privaţi, începând cu anul 2010. Compania operează în mai mult de 70 de ţări, în timp ce Lyft doar în SUA şi Canada, dar intră într-o perioadă de expansiune globală.

Uber şi-a adăugat, de asemenea, o serie de alte afaceri, care sunt în creştere, dar care încă nu au profituri sustenabile. Acestea includ transportul de mărfuri, livrarea de alimente şi închirierea de biciclete electrice şi scutere.

Citește și: