95 vizualizări 11 aug 2017

BRD Bucharest Wheelchair Tennis Open, ediţia 2017, la simplu, a fost câştigat de Adam Berdichevsky (ISR), cap de serie nr. 2, care a dispus cu  un categoric  6-3, 6-2 de principalul favorit al turneului, grecul Giorgos Lazaridis.

În finala de dublu s-a impus perechea Adam Berdichevsky (ISR) / Asi StokolL (ISR), cap de serie nr. 3, care a trecut cu 7-5, 4-6, 10-8  de dublul Francesc Prat Serra (ESP) / Francesc Tur(ESP), potrivit site-ului oficial al FRT.

”Este, în primul rând, o tradiţie pentru ţară, este o tradiţie şi pentru noi ca implicare în tenis, pentru că facem acest lucru de un număr mare de ani. Această implicare, alături de actorii principali care sprijină tenisul românesc, a dus şi la consolidarea actuală şi la succesele actuale pe care le ştim. Prin urmare, s-a intrat într-un cerc virtuos iar noi dorim să fim parte, în continuare, a cestui cerc virtuos şi vrem să-l mărim, să se învârtă şi cu mai mare viteză”, a declarat, după festivitatee de premiere, domnul Claudiu Cercel, Directorul General Adjunct al BRD Groupe Societe Generale România, reprezentatul sponsorului principal al acestui circuit, cel care are şi o veste bună pentru jucătorii români care îşi doresc, pentru anul viitor, un circuit de trei turnee, unul dintre ele poate de un nivel superior: ”Dacă există dorinţă să se organizeze aceste turnee, şi dacă există proiect, noi suntem dispuşi să-l analizăm. Atunci când a plecat la drum acest turneu, acum doi ani s-a început cu un singur turneu aici, în acest loc (Centrul Naţional de Tenis din cadrul FRT - n.a.) iar acum suntem, deja, la două turnee, şi mai valoroase, şi am căpătat notorietate, experienţă”.

Şi pentru George Cosac, preşedintele Federaţiei Române de tenis, tot ceea ce s-a întâmplat la Piteşi şi la Bucureşti a fost un veritabil succes:”Tenisul este printre puţinele sporturi din România care se implică în organizarea competiţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, iar noi organizăm chiar competiţii de nivel intrenaţional, cu o participare bună în acest an, cu un tablou de 32 de jucători din 11 ţări, Sportivii noştri, din păcate într-un număr redus, avem, spre exemplu, doar patru jucători în circuitul, faţă de Spania, care, spre exemplu, care are peste 200, au reşit, iată, să obţină puncte aici, la ei acasă, fără să fie nevoiţi să iasă din ţară, puncte cu ajutorul cărora ei urcă în clasamentul internaţional, astfel încât să poată participa la Jocurile Paralimpice. Nu este foarte simplu să ajungi să concurezi. Competiţia de la Bucureşti a fost una extraordinară, cu meciuri deosebite, o competiţie care ar trebui să fie un exemplu pentru noi, pentru întreaga societate, marcată de lupte interne, de sabotaje de tot felul. Cred că toţi cei care fac parte din societatea noastră ar trebui să vină să urmeze modelul acestor oameni deosebiţi”.

În privinţa implicării Federaţiei Române de Tenis în dezvoltarea tenisului în scaun rulant în România, pentru George Cosac este clar ce trebuie făcut: ”Sunt foarte multe persoane cu dizabilităţi în România care, din păcate, nu au curajul să se apuce să practice un sport. Aceşti jucători care au participat la BRD Bucharest Wheelchair Tennis Open sunt nişte modele, nişte bune exemple, şi cred că ei pot face propagandă acestui sport, astfel încât toţi să iasă din casă, să se apuce de un sport, pentru că sportul făcut în comunitate duce la un moral deosebit, la un mental deosebit şi îi ajută să se integreze în societate. La noi la federaţie, de ani buni avem câţiva sportivi care se antrenează pe această bază, cu antrenori din partea federaţiei şi care participă la aceste competiţii. Suntem printre puţinele ţări care şi organizăm astfel de competiţii, reuşind, iată, ca în acest an să facem un circuit de două turnee, a fost Piteşti, apoi Bucureşti, şi ne dorim ca an de an această competiţie să crească”.

Citește și: