Gilda Popa
1175 vizualizări 6 nov 2018

Numărul de decese raportat la numărul de persoane infectate cu aceste superbacterii care nu mai răspund la antibiotic stârneşte îngrijorarea oamenilor de ştiinţă care spun că microorganismele ucid într-o proporţie similară cu ce a gripei, tuberculozei şi a infecţiei HIV/ SIDA luate împreună, potrivit Centrului European pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC), care a efectuat cercetarea.

Aceste decese vin ca o "consecinţă directă a unei infecţii din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice", potrivit autorilor raportului citat de CNN.

Oamenii de ştiinţă cred că aproximativ 70% din bacteriile care provoacă infecţii sunt deja rezistente la cel puţin un antibiotic care a fost eficient în trecut. ”Evoluţia” acestor microorganisme patogene şi capacitatea lor de a dezvolta rezistenţă la medicamente este deja o ameninţare majoră şi unanim recunoscută la adresa sistemului medical globale.

Studiul s-a axat pe cinci tipuri de infecţii cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice în Uniunea Europeană şi în Spaţiul Economic European.

Trei sferturi dintre cei infectaţi au fost contaminaţi într-o unitate spitalicească, mai arată studiul. Este vorba despre infecţiile nosocomiale care au devenit mai cunoscute publicului din România după tragedia Colectiv.

Însă, din punct de vedere geografic, situaţia pe continentul european s-a dovedit a fi cea mai gravă în Italia şi în Grecia, unde se înregistrează cumulat aproape o jumătate din numărul de decese asociate infecţiei cu superbacterii.

Fenomenul "este cu atât mai îngrijorător cu cât aceste antibiotice sunt ultimele opţiuni de tratament disponibile", a afirmat ECDC într-o declaraţie.

OMS: Lista celor mai periculoase 12 superbacterii

„Rezistenţa bacteriilor la antibiotice este în creştere rapidă şi ne epuizăm opţiunile terapeutice. În cazul în care ne bazăm pe ritmul pieţei, noile antibiotice de care avem cea mai urgentă nevoie nu vor fi dezvoltate în timp”, a avertizat Marie-Paule Kieny, director general adjunct al OMS pentru sistemele de sănătate şi inovare.

OMS a creat o listă în care a împărţit aceste tipuri de superbacterii letale în trei categorii: cele care necesită urgent combaterea cu un nou tip de antibiotic, cele care constituie un pericol de nivel înalt şi cele de risc mediu. „Această listă a fost stabilită pentru a direcţiona cercetarea şi dezvoltarea de noi antibiotice", explică OMS.

Stadiu critic: Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae

Stadiu înalt: Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter spp., Salmonellae, Neisseria gonorrhoeae

Stadiu mediu: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Shigella spp.

Acinetobacter, pe care OMS o declară cea mai periculoasă superbacterie existentă, este una dintre responsabilele puternicelor infecţii făcute, în spitalele din România, de răniţii din tragedia Colectiv. Unora le-a provocat moartea, alţii au ajuns pentru tratament în Belgia şi Austria.

 

Citește și: