Roxana Din
260 vizualizări 30 sep 2019

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni, în cadrul unei dezbateri despre imunizare, că, la nivel naţional va fi elaborată o strategie pentru vaccinare.

„A fost aprobat un proiect pe care Ministerul Sănătăţii l-a depus spre finanţare, un proiect în valoare de 21 de milioane de lei, prin care practic vom elabora această strategie pentru vaccinare, dar avem şi 21 de judeţe ca şi centre pilot pentru achiziţia unor depozite frig, pentru pregătirea practic a Direcţiilor de Sănătate Publică spre a promova şi a face în condiţii bune acest proces”, spune ministrul.

Pintea a spus că a fost lansată strategia pentru hepatite şi urmează să fie lansat planul naţional pentru cancer.

„Eu sunt adepta strategiilor lansate cu buget, adică în momentul în care pornim aplicarea acestei strategii să ştim foarte bine ce avem de făcut. Am lansat strategia pentru hepatite, urmează luna viitoare să lansăm planul naţional de cancer, strategia naţională pentru vaccinare va fi lansată odată cu finalizarea implementării acestui proiect (...) avem pe site-ul Ministerului Sănătăţii în transparenţă decizională strategia pentru HIV-SIDA, dar o vom lansa în momentul în care, eu personal voi fi convinsă că fiecare acţiune de acolo este bugetată, deci vom putea implementa această strategie”, completează aceasta.

Sorina Pintea a menţionat faptul că anul acesta 1.500.000 de doze de vaccinuri antigripale, mai multe decât anul trecut.

„Anul trecut am achiziţionat 1.300.000 de doze de vaccin antigripal trivalent la 15 milioane de lei, anul acesta am achiziţionat 1.500.000 de doze de vaccinuri la 45 de milioane de lei, vaccinul tetravalent conform indicaţiilor OMS”, spune ministrul.

Ministrul a precizat şi că pentru vaccinarea HPV au fost achiziţionate în prima fază 20.000 dedoze, dar există posibilitatea de a achiziţiona mai multe.

„În acest moment vom achiziţiona pentru că avem, de asemenea, un acord cadru, o cantitate minimă şi o cantitate maximă, dar vom achiziţiona necesarul de vaccin HPV, doar pentru cei care au solicitat expres acest tip de vaccin, aproximativ 20 de mii de doze în primă fază, dar avem posibilitatea să achiziţionăm până în 200 de mii-300 de mii de doze, nu există această problemă”, informează ministrul.

Sorina Pintea a menţionat faptul că în ceea ce priveşte vaccinarea HPV, aceasta va fi posibilă în cel mai scurt timp.

„Eu ştiu că este finalizată licitaţia, contractul este deja semnat, deci cât de curând. Anul acesta, cu siguranţă”, spune ministrul.

Ministrul Sănătăţii a informat şi faptul că în acest moment există discuţii şi pentru vaccinarea băieţilor.

„Există aceste discuţii, chiar am avut o discuţie în acest sens cu domnul profesor Rafila (preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila - n.r.), dânsul opiniază că este necesară şi vaccinarea băieţilor, dar tot aşa cum facem pentru fete, adică la solicitare vom face şi pentru băieţi. Dacă există solicitări”, spune ministrul.

Şi în ceea ce priveşte vaccinul împotriva meningitei ministrul spune că au fost luate deja măsuri.

„Teoretic ar fi trebuit să intre deja documentele la Agenţia Naţională a Medicamentului, pentru că producătorul şi-a exprimat dorinţa de a intra (vaccinul - n.r) pe piaţa din România din această toamnă”, afirmă Pintea.

Ea a menţionat însă că acest vaccin nu va fi decontat, întrucât nu face parte din Programul naţional de vaccinare al Ministerului Sănătăţii.

Sorina Pintea a făcut câteva precizări legate şi de Legea vaccinării, care de aproximativ doi ani este blocată în Camera Deputaţilor „Aşa cum a spus şi domnul preşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, domnul doctor Buicu, există încă discuţii, dezbateri pe marginea obligativităţii vaccinării, având în vedere că vaccinarea este un act medical şi teoretic un act medical nu este obligatoriu, dar încă sunt discuţii”, spune ministrul.

Potrivit ministrului, toată lumea trebuie să înţeleagă că prevenţia este cel mai important pas pentru sănătate: „Din păcate noi am vorbit mult despre prevenţie dar nu prea s-au făcut lucruri şi acum culegem roadele care din păcate se transpun în zile multe de spitalizare, cazuri depistate târziu”.

Citește și: