Nicolae Oprea
1166 vizualizări 4 nov 2018

”Era o bacterie care a fost identificată pe un filtru dintr-un spălător, dintr-o sală de operaţie dedicată operaţiilor cronice. A fost perioada dedicată zilelor libere, începând cu 15 august, iar când se presupunea că trebuie să înceapă activitatea în sala respectivă, s-au recoltat probe, aşa se face de fiecare dată. S-a identificat bacteria, s-a luat măsura închiderii acelei săli, tocmai pentru a nu răspândi bacteria şi nu s-a operat timp de o săptămână”, a declarat duminică Adriana Nica, directoarea Spitalului Universitar Bucureşti.

Ea a pezentat şi un raport al infecţiilor asociate actului medical (infecţiile nosocomiale) depistate în această unitatea medicală.

”Până la 1 august 2018, de la 1 ianuarie 2018, au fost raportate peste 570 de infecţii asociate actului medical, din aproape 30.000 de bolnavi trataţi”, precizează Adriana Nica.

La nivelul spitalului, există un departament cu specialişti în epidemologie care fac permanent controale pentru a identifica zonele de risc. În acelaşi timp, Adriana Nica afirmă că bacterii există în toate spitalele mari din lume, sugerând faptul că infecţiile nosocomile sunt inevitabile.

”Bacteriile există. Un pacient aflat într-o stare critică, la terapie intensivă, şi necesită intubaţie şi ventilaţie mecanică... În toate cărţile de terapie intensivă scrie că în 48 de ore, apare pneumonia asociată ventilaţiei mecanice,” aminteşte Nica.

Asistente şefe, sancţionate pentru că nu foloseau dezinfectant

După ce, în urma unui control la Spitalul Universitar din Bucureşti, s-a constatat faptul că în anumite cabinete din Ambulatoriu nu se foloseau soluţii de dezinfectare a instrumentarului, directoarea spitalului a dat vina pe şefele de la cele două cabinete, care nu au cerut din depozit soluţiile necesare.

”Au fost sancţionaţi cei care aveau responsabilitatea de a aproviziona acele cabinete cu dezinfectanţi. Nu vorbim de secţii, ci de două cabinete din Ambulatoriul spitalului, respectiv Medicina muncii şi Psihiatrie.(...) Spitalul era aprovizionat cu dezinfectanţi, iar toate cabinetele aveau în dotare aceste soluţii şi le foloseau. Două cabinete nu aveau, pentru că nu s-au gospodărit, deşi dezinfectanţii erau prezenţi la nivelul spitalului,” a declarat Adriana Nica.

Ea povesteşte că, în momentul în care conducerea spitalului efectuează controale în diferite cabinete din Ambulatoriu, angajaţii se anunţă între ei, astfel încât lucrurile pară în ordine.

”Directorul de îngrijiri, împreună cu directorul medical, merg aproape zilnic şi controlează. Dar ştiţi cum este: când se află că intră în Ambulatoriu, deja toată lumea se anunţă.”

Cele două asistente din Ambulatoriu care nu s-au aprovizionat cu dezinfectanţi au fost amendate de DSP cu câte 500 de lei, iar spitalul le va sancţiona disciplinar. Nica avertizează că cei care se fac responsabili de faptul că nu s-au folosit dezinfectanţi şi au pus viaţa pacienţilor în pericol vor răspunde chiar penal, dacă este nevoie.

În vara acestui an, la Spitalul Universitar s-a declanşat un conflict de muncă, prin care mai mulţi angajaţi au protestat în faţa unităţii de sănătate, acuzând mai multe nereguli, printre care şi încălcări ale normelor de igienă. Ulterior, o asistentă care a intrat în greva foamei a fost concediată din motive disciplinare. Ministerul Sănătăţii a trimis la scurt timp Corpul de Control în Spital.

Spitalul Universitar nu are autorizaţie de incendiu ISU

Adriana Nica recunoaşte că unitatea medicală pe care o conduce nu are autorizaţie ISU de incendiu.

”Am făcut toate demersurile pentru a obţine fonduri şi pentru a demara acest proces (de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu - n.r.). Pentru că acest spital este construit pe 14 etaje va fi foarte greu să ne raportăm la actualele cerinţe. Deci, trebuie găsite nişte modalităţi şi nişte proceduri speciale ca el să fie acreditat. Acest demers necesită costuri, iar noi am făcut demersuri în acest sens,” spune Adriana Nica.

În luna februarie a acestui an, un scurtcircuit la un generator a produs un incediu în Spitalul Universitar. 20 de angajaţi s-au autoevacuat. La faţa locului au acţionat atunci cinci autospeciale de stingere, o autoscară, un echipaj de descarcerare şi un echipaj SMURD. Pacienţii nu au fost puşi în pericol.

 

Citește și: