Loredana Ficiu
3746 vizualizări 10 feb 2019

O femeie din judeţul Gorj, căreia un medic pneumolog din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a refuzat să-i facă o bronhoscopie, invocând salarizarea necorespunzătoare, a murit la un spital din Craiova, unde fusese transferată.

În luna ianuarie, presa nota că medicul pneumolog Elena Vlad a refuzat să consulte o femeie de 62 de ani din comuna Borăscu, judeţul Gorj, internată pe secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, cu bronhopneumonie, invocând ”salarizarea necorespunzătoare şi lipsa personalului mediu”. Pacienta ajunsese la spital în comă indusă şi ventilată mecanic, scrie site-ul gorj-domino.ro.

Medicul Elena Vlad a refuzat internarea femeii în Secţia Pneumologie şi a recomandat menţinerea ei la Terapie Intensivă sau transferul la Spitalul de Boli infecţioase din Craiova. ”Nu se poate realiza aspirat bronşic în boală infecţioasă deoarece este lipsă personal mediu sanitar pentru FB, cât şi lipsă salarizare corespunzătoare a personalului care efectuează această manevră,” a notat medicul în foaia de observaţie a pacientei.

Deşi familia femeii a insistat să plătească intervenţia, pneumologul a refuzat, iar timp de mai multe zile, nu au existat locuri în alte spitale din ţară, unde să fie transferată bolnava. Potrivit site-ului gorjean, fără să trimită vreun drept la replică, Elena Vlad a anunţat că va da în judecată autorul articolului care dezvăluia incidentul şi a depus o plângere penală pentru că fişa de internare a pacientei a ajuns în presă

Medicul susţine că ar fi consultat-o de trei ori pe pacienta bolnavă şi acuză că este victima unui adevărat linşaj din partea conducerii spitalului. 

”Nu s-a făcut această manevră pentru că era o boală infecţioasă,” a explicat medicul Elena Vlad, citată de pandurul.ro. ”Asistenta mea, singura care poate să facă această manevră, deşi nu este în atribuţiile ei, este însărcinată în 9 luni. Nu puteam să o expun la aceşti microbi, mai ales că echipamentul nostru lasă de dorit. Eu nu i-am permis asistentei să facă această manevră. Ea, ca şi mine, s-a specializat pe banii ei şi nu primeşte vreun spor pentru că face această bronhoscopie, pe care eu o fac de trei ani fără să primesc vreun spor. Colaborarea între noi presupune că veniţi, mă rugaţi, pentru că nu sunt salarizată în plus. Nu mi s-a recunoscut niciodată faptul că mă expun la germeni, nici eu, nici asistenta.”

Medicul a sesizat şi Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru a confirma condiţiile necorespunzătoare în care medicii din spitalul din Târgu Jiu sunt obligaţi să muncească. ”Dacă cineva poate să aibă pretenţia ca eu să iau toţi microbii acestui spital, atrag atenţia că nu am echipamentele adecvate. Am făcut sesizare la ITM, să vină să vadă dacă echipamentul meu este potrivit pentru realizarea bronhoscopiei. Am doar o mască de unică folosinţă. Eu lucrez cu alta, pe care mi-am cumpărat-o personal.

Am făcut o plângere penală şi la Parchet. Vreau să se ancheteze cum a fost scoasă acea fişă din spital şi dată presei, fără niciun fel de acord şi mai ales că pacienta este încă în spital. Mă voi înscrie în audienţă şi la ministrul Sănătăţii, pentru că vreau să fie clarificată această situaţie. Pur şi simplu, sunt linşată de conducerea spitalului. Am făcut nenumărate referate să atrag atenţia că este lipsă de personal, dar nu s-a făcut nimic să se îndrepte situaţia.”

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a început o anchetă care urmează să fie finalizată săptămâna viitoare.

”Este regretabil că a decedat doamna, la Craiova,” a declarat Gigel Capotă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. ”Nu tolerăm aşa ceva. Procedura este mai delicată şi mai amplă, nu pot sa iau măsuri, până când nu primesc de la Comisia de Disciplină. Aştept nişte propuneri de la Colegiul Medicilor privind cercetarea pe care am dispus să o facă, mai am Comisia de Disciplină să facă verificarea respectivă."

Potrivit unor surse, medicul Elena Vlad are un salariu net de aproximativ 11.000 de lei, la care se adaugă contravaloarea gărzilor pe care le efectuează într-o lună.

 

Citește și: