Aproximativ 40 de milioane de oameni doar din Marea Britanie trăiesc în zone în care nivelul de poluare a aerului depăşeşte cu mult limita legală admisă.

Oricum ar fi, un nou studiu derulat de Spitalul Royal Brompton şi de Harefield NHS în Londra relevă o creştere semnificativă a operaţiilor şi intervenţiilor pe pacienţi nefumători, iar Asociaţia pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie estimează că poluarea este responsabilă pentru 3.500 de astfel de situaţii în fiecare an. 

Alte studii, însă, nu au descoperit clar acelaşi tipar. Stephen Spiro, fostul director din medicina respiratorie de la spitalul care ţine de University College a arătat într-o declaraţie pentru Reuters că nu există nicio dovadă concretă că boala cancerului la plămâni devine mai frecventă în cazul nefumătorilor. „Cancerul la plămâni va deveni mai frecvent la nefumători ca proporţie, pe măsură ce numărul cancerelor din cauza tutunului începe să scadă", a adăugat acesta. 

În fiecare an, doar în Marea Britanie sunt raportate 46.400 de noi cazuri şi 36.000 de decese din cauza cancerului la plămâni, într-o situaţie în care doar unul din 20 de pacienţi supravieţuieşte cu această boală mai mult de un deceniu. 

Problema poluării este din ce în ce mai accentuată atât în Europa, cât şi pe celelalte continente. Cea mai gravă situaţie este în Asia, acolo unde cancerele la plămâni sunt mult mai frecvente din cauza poluării. 

 

Citește și: