277 vizualizări 3 nov 2018

Iată atât bolile de care poţi suferi, cât şi cele ce se agravează în sezonul rece:

Astmul şi afecţiunile alergice

Asemenea primăverii, toamna este un sezon propice alergiilor şi astmului, dar şi acutizării simptomelor sinuzitei şi rinitei cronice. Inhalarea anumitor substanţe cu efect alergen, precum polenul, praful sau mucegaiul, duce la intensificarea manifestărilor specifice astmului asociate cu reacţiile alergice.

„Aproape orice astmatic va resimţi în această perioadă dificultăţi respiratorii după depunerea de efort în aer rece sau după inhalarea de fum, praf sau mirosuri puternice. De asemenea, se  vor confrunta cu crize de strănut şi tuse, încordare a pieptului şi dispnee (respiraţie scurtă) sau tahipnee (respiraţie rapidă). Vremea rece sau fluctuaţiile de temperatură ne pot lua uneori prin surprindere toamna şi pot conduce la apariţia gripei sau bronşitei, în special în cazul persoanelor astmatice. Pentru a evita aceste simptome, este recomandat ca pacienţii care se confruntă cu astfel de probleme să stea departe de polen, spori, fragmente de mucegai sau animale de companie”, explică medicul imunolog, specialist Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Reumatismul

O altă categorie de afecţiuni ale căror simptome se intensifică toamna, sunt cele reumatice precum artrita, reumatismul sau artroza. Acestea se manifestă de regulă prin sensibilitate crescută, dureri pronunţate şi rigiditate la nivelul articulaţiilor, precum şi inflamaţii.

Oricine se poate confrunta cu dureri articulare sporadice, însă frigul, umezeala şi modificările de temperatură afectează mobilitatea articulaţiilor, creşte riscul inflamaţiilor şi intensifică durerile, care se vor resimţi în special la nivelul coloanei, şoldurilor şi genunchilor.

Gastrita

În sens strict, termenul de gastrită înseamnă inflamaţia acută sau cronică a mucoasei gastrice.

Cauzele care duc la declanşarea gastritei sunt diferite şi de gravitate variabilă. Consumul excesiv de alcool, cafea sau băuturi răcoritoare acidulate, fumatul, consumul de mâncăruri fierbinţi sau foarte condimentate, stresul excesiv, sunt doar câteva din numeroasele cauze ale formării gastritei. Aşadar, tratamentul gastritei diferă în funcţie de pacient şi de situaţie. O importantă măsură de tratament este înlăturarea agentului cauzal.

Citeşte continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Citește și: